En Sıcak Konular

Hamileler oruç tutabilir mi?

0 0 0000 00:00 tsi
Hamileler oruç tutabilir mi? Hamileler oruç tutmalı mı? Oruç tutmak istiyorlarsa, anne adayları için elverişli zaman hangisi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökmen İyigün'den bebek bekleyen anne adaylarına öneriler...

Yaz aylarında günlerin uzun olması ve açlığın da uzaması nedeniyle aşırı sıvı kaybının yaratacağı sorunların sıklıkla görülebildiğine değinen Op. Dr. Gökmen İyigün, anne adayları, oruçluyken alınan gıdaların anne ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğine mutlaka dikkat etmeli” dedi.
 
Op. Dr. İyigün, oruç tutmak isteyen anne adaylarının hamileliklerini takip eden doktorları ile bu durumu mutlaka görüşmesi gerektiğini de vurguladı.
 
Oruçluyken oluşabilecek sorunlar
 
Op.Dr. Gökmen İyigün, oruç tutan hamilelerde bazı sorunların meydana gelebileceğine de dikkat çekti:
 
“Oruç tutan hamilelerde özellikle beş aydan sonra bebeğin büyümesi ile kalori ihtiyacı ve anneden bebeğe geçen şeker miktarı artar.
 
Eğer bebeğe geçen şeker yerine konamazsa o zaman anne adayında ani şeker düşmesi yani hipoglisemi meydana gelebilir.
 
Bu durum anne adayında -en azından şekerli bir sıvı içirilmezse- olumsuz sonuçlar doğurabilir. Annedeki kan şekeri düşmesi bebeğin de sıkıntıya girmesine neden olabilir.
 
Oruç gibi uzun süre aç kalmak var olan yağ depolarındaki yağların yıkılmasına ve keton denen artık maddelerin kana karışmasına neden olur. Ketonlar rahatlıkla plasentayı geçerek bebeğe ulaşır.
 
Anne adayı uygun beslenme şartlarını yerine getirmezse sürekli ketonların kanda olması bebeğin başta beyin olmak üzere birçok sistemini olumsuz etkiler.”
 
Hangi aylar oruç için uygun?
 
Op.Dr. Gökmen İyigün, hamilelik aylarına göre orucun etkisini ve oruç tutan anne adaylarının dikkat etmesi gereken durumları anlattı:
 
“İlk üç ayda genelde bulantı ve kusmayla birlikte anne adayı yeterince beslenemez. Ayrıca hamilelerin oruç tutmasıyla birlikte özellikle sıvı yetersizliği, hipoglisemi ve ona bağlı bayılma veya aşırı halsizlik çok daha belirginleşir.
 
Üçüncü ve beşinci aylar arasında daha rahat hamilelik yaşanması nedeniyle oruç için en uygun hamilelik ayları üç ve beşinci aylardır. Son aylar bebeğin hızlı büyüdüğü ve kilo aldığı dönemlerdir. Bu aylar da uzun süren açlıklar hem bebeğin az kilo almasına, hem şeker düşmesine, aşırı sıvı kaybına bağlı olarak bebekte sıkıntı ve bazen bebek kaybı olabilir. Bu dönemde özellikle dikkat edilmelidir.”
 
Op. Dr. İyigün, anne adayında, hamileliğin yanı sıra bazı sağlık sorunlarının da bulunmasının ciddi sorunlara yol açabileceğini ve oruç tutmanın büyük riskler doğurabileceğine değindi:
 
“Kişi hem hamile ise hem de bazı sağlık sorunları varsa oruç tutmak ciddi sorunları tetikleyebilir. Bunlar şeker hastalığı, hipertansiyon, aşırı kansızlık ve erken doğum tehdidi gibi durumlardır.
 
Bu sorunlar varsa oruç tutmak oldukça zararlı ve tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Oruç tutan anne adayları, özellikle aşırı baş dönmesi, baygınlık hissi veya bayılma gibi belirtiler gösterirse mutlaka uzanmalı ve şekerli bir sıvı almalıdırlar.
 
Eğer tedbir alınmazsa ve gerekli sıvı ve şeker desteği sağlanmazsa annede beyinle ilgili sorunlar ve halisünasyon görülebilir. Bebekte ise ani kan şekeri düşmesine bağlı kalp ritminde bozulma ve bazen bebek kaybına neden olabilir.”
 
Oruç tutan hamilelere tavsiyeler
 
Op.Dr. Gökmen İyigün, oruç tutmak isteyen anne adaylarının dikkat etmesi gerekenleri ve özellikle yemesi gereken gıdaları özetledi:
 

Oruç tutan anneler yeterli sıvı almalıdırlar. Ortalama 2 litre sıvı alınması gerekir. Bu sıvının tamamına yakını mutlaka su olmalı ve buna ilaveten soda alınarak kaybolan elektrolitler yerine konulabilir.
Kafeinden uzak durulmalıdır.
Yemeklerdeki yağ miktarı düşük olmalıdır. Kızartmalardan uzak durmak gerekir.
Özellikle taze sebze ve meyvelerin tüketilmesine önem verilmelidir
Günlük kalori ihtiyacı mutlaka alınmalı ve gün içinde alınması gereken kalori ihtiyacı iftar ve sahur arasında dağıtılmalıdır.
Ramazan süresince mutlaka istirahata önem verilmeli, aşırı egzersizden kaçınılmalıdır.
Özellikle son aylarda eğer bebek hareketlerinde azalma olursa mutlaka kadın doğum uzmanı bilgilendirilmeli ve gerekirse bebeğin sağlığı kontrol edilmelidir
Son aylarda oruç tutan anne adaylarının hamilelik kontrolleri daha sık aralıklarda yapılmalıdır.
 
Anne adaylarının özellikle alması gereken gıdalar:
 
Demir: Özellikle C vitamini içeren gıdalarla alınırsa emilimi artar.
(Demirden zengin gıdalar karaciğer, kırmızı et ve hindi eti, kuru baklagiller, lifli yeşil sebzeler, kuru üzüm, erik ve kayısı, fındık ve badem
 
Folik asitden zengin besinler: Ispanak, pancar, şalgam, böbrek ve karaciğer, kırmızı et, beyaz unlu ürünler ve yumurta
 
Kalsiyum zengin besinler: Süt, yoğurt, peynir, balık ve kemikleri, brokoli, baklagiller, tahin, badem ve tahıllar.

CNNTurk



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,246 µs