En Sıcak Konular

ABD, IRak'ı üsler ve kulelerle donatıyor!

28 Haziran 2008 19:36 tsi
Washington ile Bağdat arasında yürütülen uzun vadeli güvenlik anlaşmasına dair tartışmalar sürerken, ABD'nin, Irak'ın güneyindeki İran sınırına düşük düzeyli askeri üs, batıdaki Suriye sınırına ise gözetleme kuleleri inşa ettiği belirtildi.

Temmuz ayında ABD ile Irak arasında imzalanması beklenen uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşması, Irak halkı ile İran, Suriye ve Türkiye gibi komşu ülkeleri rahatsız ederken; İHA'ya konuşan Irak ordusundan üst düzey bir yetkili, ABD'nin İran sınırında gelişmiş füze atarlar ile tasarlanan 2 ayrı askeri üs inşa ettiğini, Suriye sınırına ise yüksek donanımlı 45 adet gözetleme kulesi inşa ettiğini bildirdi.

Üslerdeki askeri donanımın İran'a karşı gerçek bir tehdit niteliği taşıdığı öne sürülürken, üslerden birinin İran'ın sınır kentlerinden Khorramşehr'e yalnızca 70 kilometre mesafede olduğu vurgulanıyor. Üslerde, ABD'nin 2003'te Irak'ı işgalinden önce Kuveyt'te kullandığı radar sistemlerinin bulunduğu iddia ediliyor.

Koalisyon güçlerinin, Irak'ın batısında yer alan Suriye'den önceki son yerleşim merkezi olan El Kaim-Suriye hattına inşa ettiği gözetleme kulelerinin, 4 metre yüksekliliğinde olduğu ifade ediliyor. Kaynaklara göre, şu ana kadar 45 kulenin inşa edildiği bölgede, her kuleye 7'şer adet gözetleme kamerasının konduğu belirtiliyor.

ABD ordusundan ise, söz konusu iddialara ilişkin şu ana kadar herhangi bir açıklama gelmedi. Ancak, İran sınırı yakınlarındaki askeri üslerin bu ülkeden Irak'a patlayıcı madde transferini önlemek için kurulduğu ifade ediliyor. Batıdaki gözetleme kulelerinin ise Irak'taki ulusal direnişe destek vermek amacı ile bu ülkeye giriş yapan Suriyeli savaşçıların geçiş yolunu tıkama amaçlı olduğu sanılıyor.

 
tgrthaber



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,165 µs