Birçok eşeği eşeklikten kurtardım' | " /> Birçok eşeği eşeklikten kurtardım' | "/>

En Sıcak Konular

'Birçok eşeği eşeklikten kurtardım'

28 Haziran 2008 11:51 tsi
'Birçok eşeği eşeklikten kurtardım' "Atatürk devrimleri toplumda travma yarattı" sözleriyle gündem olan ve kendisini eleştirenlere "Devrim Kanunları’nı okudularsa eşek gibi anırırım" diyerek meydan okuyan Dengir Mir Fırat, çok tartışılacak "eşekli" bir iddia daha ortaya attı...

‘Beni eleştirenler Devrim Kanunları’nı okudularsa eşek gibi anırırım’ diyen AKP’li Fırat, Meclis Kütüphanesi’nden Devrim Kanunları’nın alınmaya başlandığını belirterek, ‘Dolayısıyla birçok eşeği eşeklikten kurtardım, bilgi sahibi yaptım’ dedi.

“Atatürk devrimleri travma yarattı” sözleri nedeniyle eleştirilen ve “Beni eleştirenler Devrim Kanunları’nı okudularsa eşek gibi anırırım” diyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, yeni bir çıkış yaptı. Fırat, “TBMM Kütüphanesi’nden Atatürk devrim yasalarıyla ilgili belgeler alınmaya başlandı. Birçok eşeği eşeklikten kurtardım” dedi.


CNNTURK’teki Ankara Kulisi programında Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila ile Radikal gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin’in sorularını yanıtlayan Fırat, “Beni eleştirenler Devrim Kanunları’nı okudularsa eşek gibi anırırım” çıkışını doğru bir benzetme olarak niteledi. Bu benzetmeden dolayı üzgün olmadığını, yaşanan tartışmaların ardından birçok kişinin TBMM Kütüphanesi’nden Lozan Antlaşması ile Devrim Kanunları’nı aldığını öğrendiğini belirten Fırat sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dolayısıyla birçok eşeği eşeklikten kurtardım. Bilgi sahibi oldular. Ama anladılar mı, anlamadılar mı, hâlâ ondan şüpheliyim. Meclis’te Lozan’la ilgili konuşmaları, ahkâm kesenleri dinlediğim zaman tüylerim diken diken oluyor. Çünkü biliyorum ki, okumamışlar. Yanlış yapıyor çoğu. Atatürk devrimleri çok güzeldir.”

‘Gerekirse anırırım’
Atatürk devrimlerini okuyup öğrenmeleri açısından yaşananların büyük bir kazanım olduğunu belirten Fırat, “Gerekiyorsa ben onu (anırırım) yaparım. Biraz çoğalsınlar, anlasınlar, yapmaktan gurur duyarım. Atatürk devrimleri denince neyi kapsıyor, bunu öğrensinler” diye konuştu.
“Atatürk devrimleri sizi çok mu rahatsız ediyor?” sorusu üzerine Fırat şu yanıtı verdi:
“Beni çok mutlu ediyor.  Tüm devrimlerin tamamı, olması gereken devrimlerdi. Başka türlüsü olamazdı. Siz şu anda ‘yapılmış olan devrimlerin bir kısmını yapmasaydık’ deme imkânına sahip değilsiniz. Evrimle olmazdı.”

‘Laiklik anlayışımız farklı’
“Bugün Atatürkçülük kisvesi altında bazı fikirlerle, ticaretini yapanlarla aynı fikirde değilim” diyen Fırat, “Laiklik ilkesiyle ilgili bir tereddüdünüz var mı?” sorusu üzerine şöyle konuştu:
“Var. Tereddüdümüz şu: cumhuriyetin kuruluş tarihinden bugüne kadar Atatürk’ün benimsemiş olduğu laiklik anlayışıyla bugün birilerinin Atatürkçülük adına ileri sürdükleri laiklik anlayışı arasında biz fark olduğu kanısındayız. Yani hakkımızdaki iddianame, Cumhuriyet Başsavcısı’nın laiklik anlayışı tefsiri ile biz aynı düşüncede değiliz.
Biz laikliği pozitivist anlayış olarak, felsefi dünya görüşü olarak görmüyoruz.”

‘Erdoğan’la tartışma olmadı’
CHP’lilerin “rövanş alma” eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de Fırat, “Kimsenin cumhuriyete karşı rövanş arayışı yok. Birileri kendilerini devrimin bekçisi zannediyor. Bir ana muhalefet partisi liderinin gerginlik üzerinden oy kazanmasını kimsenin aklı almıyor, bunu Sosyalist Enternasyonal’in de mantığı almıyor. Belli kesimlerle problemimiz var. O düşüncede olan belli kesim var. Onlara bir şey demiyorum, saygı duyarım. Onların pozitivist oluşu, ateist oluşu beni ilgilendirmez. Ama topluma o düşüncelerini zorla kabul ettirmeye girerlerse mücadele ederim” dedi.

“Travma” sözlerinden ötürü Erdoğan’la en ufak bir  tartışması olmadığını da kaydeden Fırat, “En ufak bir serzeniş ve ters bakışını hissetmedim, hissetseydim o koltuktan kalkardım. Övünmek gibi olmasın ama kıvrak zekâlı ve iyi bir hukukçuyum” ifadesini kullandı.

aktifhaber



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,456 µs