travma bölünmesi | " /> travma bölünmesi | "/>

En Sıcak Konular

Akademisyenlerde travma bölünmesi

24 Haziran 2008 23:31 tsi
Akademisyenlerde travma bölünmesi "Travma" tartışması akademisyenleri ikiye böldü. Cumhuriyet devrimleri, bir gecede bazı insanları fabrikatör yaparken, bazı alimleri de devrin en cahili konumuna düşürdü. Bakın nasıl...

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın "Atatürk devrimleri Türkiye'de büyük bir travmaya yol açtı" yönündeki açıklamaları Türkiye'de büyük bir tartışmaya yol açarken aynı zamanda akademisyenlerin de ikiye bölünmesine neden oldu. Kimi aydınlar, cumhuriyet devrimleri için travma demenin kaba olduğunu savunurken, kimisi de Fırat'ın açıklamalarının bilimsel olarak desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın ABD'de yayın yapan New York Times gazetesinde verdiği kısa bir mülakatında sarf ettiği sözler, Türkiye'de gündeme oturdu.

Fırat, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada "Cumhuriyet devrimleri toplumda büyük travmalara neden oldu" demişti. Bunun üzerine Türkiye'de büyük bir tartışma başlamış, Fırat da dün yaptığı basın açıklamasında, bir yandan konuya açıklık getirirken bir yandan da aslında söylediklerinin arkasında olduğunu vurgulamıştı. Fırat yaptığı açıklamada açıklamasının düşünce ve ifade özgürlüğünden ibaret olduğunu belirterek, ''Doğrudur, her devrim gibi Atatürk devrimleri de toplumda bir travma yaratmıştır'' demişti.
Fırat'ın açıklamasını Dünya Bülteni'ne değerlendiren akademisyenler ise farklı görüşler beyan ettiler.

Siyaset Bilimci Tanju Tosun:
CUMHURİYET DEVRİMLERİNE TRAVMA DEMEK KABA OLUR

Siyaset Bilimci Doç. Tanju Tosun, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısının, konumu itibariyle, yaptığı açıklamada biraz daha dikkatli olması gerektiğini belirterek Atatürk devrimlerinin travmaya yol açtığının söylemenin biraz kaba olacağını söyledi.

Tosun, Cumhuriyet devrimlerinin yapılması sırasında toplumda her hangi bir çatışmanın yaşanmadığını ifade ederek "Devrimlerin travma doğurup doğurmadığını anlamak için eski düzen ile yeni düzen arasındaki farklılığa bakmak gerekir. Eğer ciddi anlamda bir değişim varsa doğal olarak insanların zihninde bir soru işareti doğurur. Ancak o soru işaretleri mutlaka travmatik sonuçlar doğurur demek yanlış olur. Buna travma diyebilmek için insanın elinde çok net delillerin olması gerekir. Devrim yapıldığı sırasında nasıl bir tepki verildiği çok önemli. Bazı ufak tefek isyanları saymazsak. Bu aslında biraz da kişinin kendini konumlandırdığı yere göre değişebilir. Bu tartışmaya açık bir konudur. Travmatik bir durum olarak da değerlendirenler olabilir. Ancak, soysal ve politik olanı anlayabilmek için çok objektif olarak bakabilmek gerekir" dedi.

Sosyolog Yasin Aktay:
BÜTÜN DEVRİM TARİHÇİLERİ FIRAT'I DESTEKLER

Sosyolog Prof. Yasin Aktay ise Fırat'ın açıklamasını bütün devrim tarihçilerinin destekleyeceğini söyledi.

Aynı zamanda Yeni Şafak gazetesi yazarı da olan Yasin Aktay, Dengir Mehmet Fırat'ın açıklamasına itiraz edenleri anlamadığını belirterek "Cumhuriyet devrimleri belli Anayasal prosedürlerle değil tam tersine aşırı yetki yüklü mekanizmaların ani müdahaleleriyle getirilmiştir. Bunu herkes bilir. Bütün devrim tarihçileri, yabancı kaynaklar da dahil, bunu söylerler. Ancak Türkiye'de her konuda olduğu gibi bu konuda da herkes farklı görüşler beyan ediyor" dedi.

"Cumhuriyet devrimlerinin toplumda çok keskin dönüşümler getirdiğini söylemek Atatürk devrimine saygısızlık sayılmaz" diyen Aktay, "bunları söylemek düşünce özgürlüğü kavramında değerlendirilmelidir" şeklinde konuştu.

KİMİ BİR ANDA ZENGİN OLDU KİMİ BİR ANDA CAHİL

Aktay, devrimlerin sonucu hakkında herkesin farklı düşünebileceğini vurgulayarak bunun da doğal bir sonuç olduğunu belirtti ve şunları söyledi: "Ancak, burada kimin travma yaşadığı kimin yenilik yaşadığına bakmak gerekir."
Aktay, konuya verdiği şu örnekle açıklık getirdi. "Örneğin, şapka devriminden sonra bir gecede kurduğu fabrikayla zengin olan adamın travma yaşadığını söylemek mümkün değil. Ancak diğer taraftan harf devrimiyle bir anda kör cahil durumuna düşürülen binlerce alim için aynı durum söz konusu olamaz."
Aktay, son olarak, cumhuriyet devrimlerinin en çok kültürel alanda travma yaşattığını da sözlerine ekledi.

dunyabulteni



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,850 µs