'Çok büyük hata yaptık!' | " /> 'Çok büyük hata yaptık!' | "/>

En Sıcak Konular

Roth: 'Çok büyük hata yaptık!'

23 Haziran 2008 13:13 tsi
Roth: 'Çok büyük hata yaptık!' Alman siyasetçi Claudia Roth'un milli takım pişmanlığı: Çok büyük hata yaptık!

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Alman hükümetinin yanlış göç politikası yüzünden Hakan Balta ve Hamit Altıntop gibi gençlerin Alman milli takımında değil, Türk takımında oynadığını belirterek, "Ben onların bizde oynamasını isterdim" dedi.
 
Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, doğuştan Alman vatandaşlığını kazanan veya 2000 yılından sonra Alman vatandaşlığına geçen Türk gençlerinin 18-23 yaşları arasında "tek vatandaşlıkta" karar kılmalarını içeren "opsiyon modeli"nin Alman Anayasası’na uygunluğu konusunda şüphe duyduğunu söyledi. Roth, bu politika sonucunda Almanya’da yetişen Hakan Balta, Hamit Altıntop ve Yıldıray Baştürk gibi futbolcuların Alman milli takımında değil, Türk milli takımında oynadıklarını söyledi.  
 

Roth, 1 Eylül’de uygulamaya konulması planlanan Vatandaşlık Testi ve "opsiyon modeli"yle ilgili olarak Hürriyet’e şu açıklamalarda bulundu:
 
"Alman hükümetinin göç politikası yanlıştır. Ekonomik ve demografik yapıya bakıldığında bu politikanın yanlış olduğu kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Alman vatadaşlığına geçişi zorlaştırmak bu ülkenin çıkarına olamaz. Hele hele İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin Federal Meclisi bile devre dışı bırakarak eylül ayı itibariyle Vatandaşlık Testi’ni hayata geçirme hedefi tam bir skandaldır.
 
VATANDAŞLIKTAN ATIYORUZ

Doğuştan veya sonradan kendi ülkelerinin vatandaşlığını koruyup Alman vatandaşlığını da alan bu insanları ’ya Alman vatandaşlığını, ya da diğer vatandaşlığını tercih et’ diyerek bir karar vermeye zorlamak yanlış bir politikadır. Alman vatandaşı olmuş birini Alman vatandaşlığından atmanın anayasayla bağdaştığı konusunda şüphelerim var benim. Bence bu gençlere her iki vatandaşlığı da korumalarına imkan kılan bir düzenleme yapılmalıdır. Böylece bu insanları buraya kazandırmak daha kolay olur. Onlar da bu ülkeye daha faydalı olur. İnsanların kendi kimliklerini, kendi kültürlerini korumalarından daha doğal bir şey olamaz."
 
HAKAN, NEDEN ALMAN MİLLİ TAKIMINDA DEĞİL

Claudia Roth, hükümetlerin yanlış politikaları yüzünden Almanya’da yetişen Türk kökenli futbolcuların Alman milli takımında değil de Türk milli takımında oynadığını da söyledi. Roth şöyle konuştu: "Hakan (Balta), Türk milli takımında başarılı oyunlar sergiledi. Hakan Berlin’in Charlottenburg ilçesinde büyümüş. Hertha’da top oynamış. Ancak şimdi Türk milli takımında oynuyor. Hem de çok iyi oynuyor. Bu gibi gençler neden Alman milli takımında oynamasınlar. Bu gençleri vatandaşlık yoluyla kazanmalıyız. Buralı oldukları hissini vermeliyiz. Aynı durum Hamit Altıntop, Yıldıray Baştürk ve diğerleri için de geçerlidir. Bir dönem İlhan Mansız için de geçerliydi."
 
BUGÜN

 



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,814 µs