En Sıcak Konular

Fransa basını: 'Yasa teklifi bir hata'

0 0 0000 00:00 tsi
Fransa basını: 'Yasa teklifi bir hata' Le Figaro, 'Ermeni soykırımı'nın inkarını suç sayan yasa teklifine sert bir şekilde karşı çıktı. Yasa teklifinin kabulünün Fransa için 'yanlıştan da öte hata olacağı'nı yazan gazete, ''Fransa kendisini savcı yerine koymasın'' dedi.

Başmakalede, yasa teklifinin kabul edilmesinin Fransa için 'yanlıştan da öte hata olacağı' ifadesi kullanıldı.
 
Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın Erivan'da yaptığı açıklamalara dikkat çekilen makalede, Chirac'ın bu yasa teklifinin gereksiz bir polemik yaratacağı yolundaki uyarısı hatırlatıldı.
 
Başmakalede ayrıca, Türkiye'deki Ermenilerin, 'teklifin aptallık olacağı ve Türkiye'de ifade özgürlüğünü yasaklayanlarla Fransa'da bu teklifi getirenlerin aynı zihniyette oldukları' ifadesine yer verildi.
 
Makalenin sonunda, halklar arasındaki diyaloga ve insan haklarına bağlı Fransa'nın savcı yerine koyarak kendisini 'rezil ettiği' ifadesi kullanıldı.
 
Rehn yasa teklifine karşı
 
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de Liberation gazetesine yazdığı makalede, söz konusu yasa teklifine karşı çıktı.
 
Bu tür bir teklifin 'ciddi bir hata' olacağı uyarısında bulunan Olli Rehn, "Türkiye ile diyalogu öldürmeyelim" ifadesini kullandı.
 
Yasa teklifinin Türkiye ve AB arasındaki diyalogu ciddi şekilde tehdit ettiğini belirten Rehn, "çözüm ültimatom vermek değil, çözüm diyalogdur" dedi.
 
Yasa teklifi Fransa Meclisi'nde
 
Fransa'da Sosyalist Parti'nin sunduğu ve 'Ermeni soykırımı'nın inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifinin Meclis Genel Kurulu'nda tartışılması TSİ 10.30'da başladı.
 
Teklif, 'soykırım'ı inkar edenler hakkında 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngörüyor.
 
Tartışmalar sırasında iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekillerine 35, muhalefetteki Sosyalist Parti milletvekillerine 20, Liberal eğilimli Fransa Demokrasi Birliği (UDF) ve Komünist Parti milletvekillerine 5'er dakika verilecek.
 
Onur Öymen başkanlığındaki CHP heyetinin de izlediği görüşmelerde hükümet adına Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu bakanı Catherine Colona konuşacak.
 
Genel Kurul oturumunu, Meclis Başkan Yardımcısı Helene Mignon yönetiyor.
 
Altı değişiklik önergesi sunuldu
 
Bu arada, teklifle ilgili olarak altı değişiklik önergesi sunuldu.
 
UMP milletvekili Patrik Deveciyan'ın sunduğu değişiklik önergesi, 'tarihçi ve bilim adamlarının araştırmalarının, yasanın yaptırımlarından muaf tutulmasını' öngörüyor.
 
Diğer değişiklik önergeleri, teklifin içeriğini değiştirmekten ziyade teknik nitelikte. Yasa teklifi, sözde soykırımı inkar edenler hakkında bir yıl hapis ve 45 bin euro kadar para cezası talep edilmesini öngörüyor.
 
Fransa'da iktidar partisi, oylamayla ilgili grup kararı almamış ve milletvekillerinin serbest bırakılacağını açıklamıştı.
 
Sosyalist Partinin sunduğu yasa teklifi, ilk olarak mayıs ayında genel kurulda tartışılmış, teklife karşı çıkan Meclis Başkanı Jean-Louis Debre, 'zaman kalmadığı' gerekçesiyle oylamaya geçmeden oturumu kapatmıştı.
 
Teklifin yasalaşması için, Meclis'in dışında senatonun da onayı gerekiyor. Siyasi gözlemciler, teklife karşı çıkan hükümetin, teklifi senato gündemine uzun süre götürmeyeceğini düşünüyor.
 
Senatonun da onayından sonra yasanın yürürlüğe girebilmesi için cumhurbaşkanının imzası gerekiyor.
 
Fransız Parlamentosu, 2001 yılında kabul edilen bir yasayla Ermeni soykırımını resmen tanımıştı. Parlamentonun kararı, Türk ve Fransız ilişkilerinde gerginliğe yol açmıştı.
 
Yasanın geçmesi bekleniyor
 
Fransa hükümeti teklife karşı olsa da, çok sayıda muhafazakar milletvekilinin teklifin geçmesi yönünde oy kullanması bekleniyor.
 
Ulusal Meclis koridorlarında farklı eğilimlerde vekillerin yaptığı tüm açıklamalar, teklifin Meclis'te reddedilme ihtimalinin ortadan kalktığını ortaya koyuyor.

CNNTurk



Bu haber 228 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,983 µs