En Sıcak Konular

Kışlalı'dan hükümete tehdit

20 Haziran 2008 12:19 tsi
Kışlalı'dan hükümete tehdit "Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kadrosunun oluşmasına sakın karışmayın. Aksine davranış hayırlara vesile olmaz..." Mehmet Ali Kışlalı'nın ilginç yazısı...

M. Ali Kışlalı/Radikal

Sakın Karışmayın

Demirel hayatta. İsterseniz ona da sorun. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kadrosunun oluşmasına sakın karışmayın.

Aksine davranış hayırlara vesile olmaz. Bunu yakın tarihimiz de göstermiştir.
Önceki yıl bugünlerde uygulanmasına çalışılan benzer bir plan, gündemi oldukça meşgul etmiş, ama Cumhurbaşkanı Sezer’ın kararlı yaklaşımıyla başarısızlığa uğramıştı.
30 Ağustos’ta gerçekleşecek Genelkurmay Başkanı değişimiyle ilgili olarak yaratılmak istenen durumdan söz ediyorum.
Gene AKP içinden bir kesim, görev süresi sona eren Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın yerine gelmesi gereken Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ile ilgili sözde karalamalar yapmaya çalışıyor. Bu kampanyanın içine TSK’nın vasıfları bilinen bir başka orgeneralini de karıştırmak istiyorlar.
Genelkurmay Başkanları hep TSK’nın yerleşmiş kurallarına, geleneklerine uygun olarak, Bakanlar Kurulu tarafından tayin edilir.

Kimi hükümetler geçmişte, çeşitli düşüncelerle bu sağlıklı ve yerleşmiş yöntem üzerinde oynamak istemişlerdir. Hatırladığım, 27 Mayıs’tan sonraki ilk olay Demirel’in başbakanlığı sırasındaydı.
Demirel 27 Mayıs askeri müdahalesinin etkisi altında,seçilecek yeni komuta heyetinin, müdahale eğiliminde olmadığını, garantiye alacaklardan oluşturulmasını istiyordu. Bu seçimin de, Emniyet örgütündeki deneyimleriyle tanınan Milli Savunma Bakanlığı’na getirdiği Ahmet Topaloğlu tarafından isabetle yapılacağı kanısındaydı.

Topaloğlu, kuvvet komutanlarının oluşturduğu grubun içine girecek, onları yakından tanımaya çalışacak, Adalet Partisi iktidarı karşısındaki tavrıyla rahatsızlık yaratan görevdeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Cemal Tural’ın yerine, önce Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Memduk Tağmaç’ın geçmesini sağlayacak, sonra da kuvvet komutanlarının ‘güvenilir’ kimselerden olmasına çalışacaktı.

TSK komuta kademeleri genelde hep camianın yerleşmiş kurallarını özümsemiş kimselerdir. Kudretli görüntüsüyle görev süresinin uzatılması için dolaylı baskı yaptığı düşünülen Tural’ın tavrını paylaşmadıklarını gösterince, Demirel hükümeti kendisini zamanından önce görevden alıp Yüksek Askeri Şura’ya tayin etmişti. Yerine Tağmaç’ın gelmesi ise tabii bir gelişim olmuştu.
Genelkurmay Başkanı’nın kuvvet komutanlıkları konusundaki yetkilerinin kullanılmasında A. Topaloğlu’nun etkisinden ise söz edilmişti.

Ama ülkedeki genel durum karışıp, Demirel’in istifasını sağlayan 12 Mart Muhtırası verildiğinde, zamanın Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Celal Eyiceoğlu bana, ‘Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında kendilerine söyledik, istifa etmeleri gerekirdi’ değerlendirmesini yaptığında, Topaloğlu gayretlerinin işe yaramadığı görülmüştü.

Hilmi Paşa görevden ayrılırken Yaşar Paşa’nın engellenmesi yönünde yorumlanan çabalar, TSK düzeni bakımından biraz kaygı yaratmıştı. Ama bunu, Özkök’ten ziyade Sezer’in kararlı tutumu önledi. Hükümetin gelenekleri-kuralları bozucu bir başka tayinini onaylamayacağını belirtti.
Başbakan da AKP içindeki, Büyükanıt’i yıpratmaya çalışan kliği dikkate almadı. Bu tutumunda hatalı olmadığını, doğrusunu yaptığını olaylar da gösterdi.

TSK’ya kendi sorunlarıyla ilgili kararlarını kendi sağlıklı değerlendirmeleriyle alarak çözmelerine saygı duyulmalı. Bunlara dışarıdan karışılmamalı. Aksine yaklaşımların hayırlara vesile olmadığını yakın geçmişte gördük.



Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,039 µs