En Sıcak Konular

Atina, ''Türk'' kelimesine direniyor!

18 Haziran 2008 20:30 tsi
Atina, Batı Trakya Türk Dernekleri'nin Yunan mahkemeleri tarafından kapatılması üzerine Türk azınlık üyeleri tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından mahkum edilmesine itiraz etme kararı aldı.

Yunan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, AİHM'nin mart ayında aldığı Yunanistan'ı mahkum eden kararlar için temyize gideceklerini açıklandı. Batı Trakya Türkleri ise, Atina'nın temyiz kararını "sürpriz ve şaşkınlıkla karşıladıklarını" açıkladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, yaptığı basın toplantısında, sorular üzerine AİHM kararlarına değindi. ''Söz konusu kararlar için temyize gideceğiz'' diyen Bakoyanni, bu kararın Dışişleri Bakanlığının detaylı incelemesi sonrası alındığını ve bu aşamada bu konu üzerinde daha fazla bir şey söylemek istemediğini belirtti. Atina'nın AB üyesi olarak azınlıklara ilişkin tutumunun Avrupa ilke ve değerleri çerçevesinde olduğunu savunan Bakoyanni, ''Türkiye'nin de AB üyeliğine aday bir ülke olarak, üyelik şartlarından birisini oluşturan azınlıklara ilişkin politikasını Avrupa değerleri çerçevesinde yürütmesi gerektiğini'' kaydetti.

İskeçe Türk Birliği Başkanı: AİHM'nin kararı değişmez

Cihan'a konuşan İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Atina'nın AİHM dava sonucunu temyize götürme kararını "sürpriz ve şaşkınlıkla karşıladıklarını" söyledi. İskeçe Türk Birliği olarak AİHM'nin aldığı kararı, "tarihi" olarak değerlendirdiklerini hatırlatan Ahmetoğlu, "25 yıllık hukuk mücadelemiz 27 Mart 2008'de tamamlanmıştı. Yunanlı ve Kıbrıs Rum'u yargıçların da desteğiyle dava, 7-0 lehimize sonuçlanmıştı." dedi.

"Atina'nın aldığı temyize götürme kararı bizim için sürpriz oldu" diyen Ahmetoğlu, şunları söyledi: "Daha önce yapılan açıklamalar temyiz hakkının kullanılmayacağı yönündeydi. Şaşkınlıkla karşılıyoruz. Yunan hükümeti hakkını kullanıyor. AİHM, bütün dünyaya haklı olduğumuzu göstermiştir. İskeçe Türk Birliği olarak örgütlenme özgürlüğüne dün inandığımız gibi bugün de inanıyoruz. Bu Atina'nın oyalama girişimi. AİHM'in adında "Türk" kelimesi geçen derneklerle ilgili aldığı karar değişmeyecektir."

İskeçe Milletvekili Mandacı: Gönül isterdi ki temyize gidilmesin

İskeçe Pasok milletvekili Çetin Mandacı da Cihan'a yaptığı açıklamada, AİHM kararını Yunanistan'ın 3 ay içinde temyize götürme hakkını kullandığını söyledi. "Gönül isterdi ki temyize gidilmesin" diyen Mandacı, AİHM'nin aldığı karardan dönmeyeceğine inanıyor. Mandacı şöyle devam etti: "Biz Batı Trakya Türkleri olarak faaliyetlerimize aynen devam edeceğiz. AİHM, Türk dernekleri davasında olması gereken kararı almıştır. İtirazı varsa, bu Yunanistan'ın bileceği iştir."

AİHM, 27 Mart'ta Azınlık lehine karar vermişti

AİHM 27 Mart 2008 tarihinde aldığı kararda, Batı Trakya'da Türk Azınlığı'n kurduğu İskeçe Türk Birliği ve Rodop Türk Kadınları Kültür Derneği'nin, Yunanistan tarafından adlarında 'Türk' kelimesi geçtiği gerekçesiyle kapatılmalarını haksız bularak, Atina'yı mahkûm etmişti.

AİHM, Yunanistan yönetiminin, Türk derneklerini kapatma kararıyla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS), örgütlenme hakkıyla ilgili 11. maddesini ihlal ettiğine hükmetmişti. AİHM kararında, ikinci başvuruyla ilgili yargılanma süresinin de uzunluğuna dikkat çekilerek, Yunanistan'ın, AİHS'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesini de ihlal ettiği belirtmişti. Batı Trakya Türk Azınlığı'nın en eski kurumu olan İskeçe Türk Birliği'nin kapatılmasıyla ilgili hukuk mücadelesi 25 yıllık geçmişe sahip. 1983'te derneğin tabelasının yerinden sökülmesi ve derneğin kapatılması nedeniyle açılan davayla başlayan dönem, 7 Şubat 2005'te Yargıtay Genel Kurulu' nun aldığı kararla, iç hukuk açısından tüketilmişti. Bunun üzerine İskeçe Türk Birliği, Temmuz 2005'te AİHM'ye başvurmuştu. 14 Nisan 1927'de" İskeçe Türk Gençler Yurdu" adıyla kurulan dernek, 1936'da İskeçe Türk Birliği adını almıştı.

Yunanistan, AİHM tarafından Kasım 2007'de Evros (Meriç) Azınlık Gençleri Derneği'nin kapatılmasını da haksız bir uygulama bularak Atina'yı mahkûm etmişti. Dernek, adında 'azınlık' kelimesi geçtiği gerekçesiyle kapatılmıştı. Gümülcine Türk Gençler Birliği ve Rodop Türk Öğretmenler Birliği de adında 'Türk' kelimesi bulunduğu gerekçesiyle kapatılmıştı. Yunanistan, "Lozan Antlaşması'na göre, azınlığın etnik terimlerle tanımlanamayacağı" gerekçesiyle, adının içinde "Türk" kelimesi geçen dernekleri kapatıyordu.

haber10



Bu haber 802 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,882 µs