Benjamin götürecek! | " /> Benjamin götürecek! | "/>

En Sıcak Konular

Mahkeme değil Benjamin götürecek!

18 Haziran 2008 15:29 tsi
Mahkeme değil Benjamin götürecek! Başta iyiydi. Şimdi değil. Hem de hiç iyi değil. Sıcak para büyük bir hızla çekiliyor. Üstelik bunları ekonominin patronları ve rakamları birlikte söylüyor. Türkiye kısa vadede ciddi sıcak para sorunu yaşayabilir. İki buçuk nedeni var. Ama daha önemlisi &

Başta hükümet üyeleri fazla renk vermediler ama şurası bir gerçek ki artık onlar da işin tadının kaçmaya başladığının farkındalar. Türkiye son 5 yıldır özellikle yabancı yatırımcının bol bol getirdiği sıcak paranın nimetlerinden yararlandı.

Bu sürecin elbette AKP’ye de pozitif katkısı oldu. Ama yine aynı dönemde, gelen paranın sabit yatırım için değil genellikle borsa, finans, faiz sisteminden kaynaklandığı ve her an gidebileceği uyarısı/eleştirisi de yapıldı.

Bugün yine de tam o noktada değiliz ama işaretler çok da parlak değil. Türkiye’nin ekonomik huzursuzluğunun elle tutulur iki nedeni var. Birincisi henüz tam ne olduğu, Türkiye’ye etkilerinin boyutları anlaşılamımış küresel kriz veya beklentisi.

İkincisi ise kelimenin tam anlamıyla anormal petrol fiyatları. Birincisi yüzünden sıcak para Türkiye’den çekiliyor, ikincisiyle “elde olan” gidiyor. Yani çift taraflı bir kapan söz konusu.

Üstelik bu kısa vadeli bir gelişme. Gelişmiş ülkeler yüksek petrol ihtiyaçları için ödedikleri parayı ihraç ürünleri üzerinden, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerden çıkarmaya başlayınca durum daha da limonileşebilir.

Bunların üstüne Türkiye iç politik gelişmelerinin yarattığı basınç ve bilinmezlik de eklendiğinde gerçekten de dikkat edilmesi gereken bir risk tablosu ortaya çıkıyor. Bunların elbette somut örnekleri de var.

Son enflasyon rakamlarının yüksekliği bir işaret. Daha büyük işaret ise, 2008’in ilk dört aylık sıcak para “gidiş” göstergeleri. Geçen yılın aynı dönemine göre azalma tam yüzde 47!

Bu veriler yeterli. Ama ille hükümet ne diyor diye soruyorsanız, en yalın yanıtı bu ayın 13’ünde Bakan Mehmet Şimşek verdi: “Sıcak para gelmiyor, artık gidiyor”!

Peki para nereden bulunacak? Aslında küresel krizin ilk sinyalleri ile birlikte gözler paranın çuvalla biriktirildiği, “petro-dolar” ülkelerine çevrilmişti. Doğrusu bazı “kıpırtılar” olduğu gerçek.

Ama “acil” duruma uygun, “hızda” olmadığı da öyle.



Bu haber 1,085 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    90,294 µs