En Sıcak Konular

Sigara, uyumsuzluğu tetikliyor

16 Haziran 2008 15:03 tsi
KTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Sigara, işyeri uyumunu ve iş barışını tehdit eden, verimi düşüren en önemli unsurlardan birisidir.”

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ''Sigara, iş yeri uyumunu ve iş barışını tehdit eden, verimi düşüren bir unsurdur'' dedi.
Özlü, 5727 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile gelen sigara içme yasağının, lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde Temmuz 2009'dan itibaren yürürlüğe gireceğini, ancak kapalı alışveriş merkezleri ve iş hanlarında bulunan benzeri işletmelerde Mayıs 2008'den itibaren uygulamaya konulduğunu ifade etti.
Bu durumun iş yerleri arasında eşitsizlik oluşturduğuna dair söylentiler olduğunu ifade eden Özlü, ''Bu söylemler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu sözlerin, söz konusu yasağın arkasındaki büyük kamuoyu desteğini azaltmak amacıyla bilinçli olarak öne sürüldüğüne inanıyorum'' dedi.
Sigara yasağının değil, tam aksine sigara kullanımının iş hayatına zarar verdiğini söyleyen Özlü, ''Müşterilerin, iş yerine adım attıklarında kendilerini karşılayan kesif sigara kokusu, bir an önce orayı terk etmeleri için bilinçaltlarına verilen çok güçlü bir mesajdır'' diye konuştu.
Prof. Dr. Özlü, sigara yasağının sadece lokanta, kafeterya gibi iş yerlerine katkı sağlamayacağını, bütün iş yerlerinde verimi artıracağını söyledi.
Sigaranın, iş yeri uyumunu ve iş barışını tehdit eden bir unsur olduğunu savunan Özlü, ''Sigara içen personelin yaydığı kötü ve rahatsız edici koku, açığa vurulmasa bile gerginlik ve hoşnutsuzluk nedenidir. Gergin, mutsuz, yanındakilerle kavgalı, birbirinden rahatsızlık duyan çalışanlardan ne kadar verim alınabileceğini, yöneticiler çok iyi bilmektedir'' diye konuştu.
Özlü, sigaranın iş verimini düşürdüğünün de bilinen bir gerçek olduğunu ifade etti.
Sigara ile iş kazaları arasında da yakın bir ilişkinin söz konusu olduğunu belirten Özlü, ''Eş zamanlı olarak sigara ile araç veya makine kullanmak durumunda olan kişilerin, bazen gerekli eşgüdümü sağlayamayıp çeşitli kazalara uğradıkları bilinmektedir'' dedi.  
 
 Milli gazete



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,986 µs