En Sıcak Konular

Somali Türkler'i istiyor!

14 Haziran 2008 21:45 tsi
Somali Türkler'i istiyor! Somali Başbakanı, altı aya kadar Etyopya askerinin ülkeden çekileceğini BM barış gücü içinde Türk askeri istediklerini söyledi. Nur Hasan, iki ülke arasındaki özel tarihi bağlara dikkat çekti!

3. Türk Arap Ekonomik Forumu'na katılmak üzere ülkemize gelen Somali Başbakanı Nur Hasan  Somali halkının Türk halkına çok değer verdiğini ve ülkenin birkaç gün önce girdiği barış süreci çerçevesinde Birleşmiş Milletler Barış Gücü bünyesinde Türk askerini de görmek istediklerini açıkladı.

Türkiye ile ülkesinin tarihsel bağlarına dikkat çeken Nur Hasan Hüseyin bu bağları canlandırmanın her iki ülkenin de menfaatine olacağını belirtti.

Türkiye hakkında eskiden beri çok şeyler işittiğini ama bizzat görmesinin bu zaman denk geldiğini ifade eden ve İstanbul'dan çok etkilendiğini vurgulayan Somali Başbakanı ülkesinin içinde bulunduğu durumları da ayrıntısıyla Dünya Bülteni'ne değerlendirdi.

Cibuti'de yapılan barış görüşmelerinde 3 gün önce muhalefetle barış anlaşması imzalayıp doğrudan İstanbul'a geldiğini belirten Nur Hasan Hüseyin, 18 yıllık bir iç savaş içerisinden geçmekte olan ülkesinin, bu barış anlaşmasıyla istikrar bulmasını umduklarını bildirdi.

Cibuti'de muhalefetle yürütmekte oldukları barış görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlandığına dikkat çeken Somali Başbakanı anlaşma sonrasında barış sürecinin işlemeye başladığını ve bir ay içerisinde "tüm silahlı çatışmaları sona erdirecek" ateşkesin tam anlamıyla yürürlüğe gireceğini ve dört ay içerisinde de ülkede bulunan Etiyopya güçlerinin tamamen Somali'den çekileceğinin altını çizdi.

Bu arada savaşın devamından çıkar uman güçlerin barış sürecini baltalamaya çalıştıklarını ve süreci başarısızlığa uğratmak için Başkent Mogadişu çevresinde vur-kaç operasyonlarına giriştiklerini iddia eden Başbakan Hüseyin, ancak bu sefer Somali halkının 18 yıl boyunca ülkeyi büyük yıkıma uğratan savaşı bitirmek istediğini ve dolayısıyla barış sürecini desteklediğini bildirdi.

İstanbul'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye uçacağını söyleyen Somali Başbakanı, orada Birleşmiş Milletler ile geri çekilecek Etiyopya askerlerinin yerini almak üzere Somali'ye barış gücü gönderilmesi için görüşmelerde bulunacağını ve Birleşmiş Milletler Barış Gücü çerçevesinde Türk askerinin de Somali'ye gelmesi için talepte bulunacaklarını ifşa etti. Bunu özellikle Türkiye'ye duydukları sevgi, güven ve kardeşliğin bir ifadesi olarak talep ettiklerinin altını çizdi.

Birleşmiş Milletler Barış Gücünün Etiyopya askerlerinin yerini almasıyla siyasi sürecinde başlayacağını bildiren Nur Hasan Hüseyin, barış ve uzlaşma sürecinin Ağustos 2009 da yapılması beklenen seçimlerle perçinleneceğini vurguladı. Somali Başbakanı bu süreç içerisinde muhalefetle birlikte ülkenin yeni anayasasını hazırlayacaklarını, siyasi partilerin kurulacağını ve ülkede federal yapıya sahip ulusal bir devletin yapılandırılacağını ifade etti.

Ülkesinin Türkiye ile ekonomik ilişkileri üzerine de bir değerlendirme yapan Somali Başbakanı Nur Hasan Hüseyin, Somali'de istikrarın sağlanmasının ardından özellikle Türk girişimcileri ülkesine beklediğini bildirdi. Somali'de ziraat, balıkçılık, petrol arama ve uranyum madenciliği başta birçok iş imkânının bulunduğunu ve kendilerinin de hükümet olarak yabancı girişimcilere her tür desteği vermeye hazır olduklarının altını çizen Başbakan Hüseyin ancak tüm bunlarla ilgili olarak ülkede seçimlerin yapılacağı Ağustos 2009 sonrasının daha uygun olacağına dikkat çekti.

Hatırlanacağı üzere Somali'de 1991 yılında başlayan iç savaş sonrasında ülkede istikrar bir daha sağlanamamış ve yaklaşık 18 yıldır süren savaşta, bir milyona yakın Somalili hayatını kaybetmişti.

dünya bülteni



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,607 µs