En Sıcak Konular

Eziyet isyan getirdi

14 Haziran 2008 16:55 tsi
Kırklareli’ndeki Yabancı Kabul ve Barındırma Merkezi’nde kalan mülteciler kötü koşullara isyan ederek ayaklandı. Çıkan çatışmada bir kişi öldü, dört kişi yaralandı.

Kırklareli Valiliği, Merkez’deki olayların iki polise saldırılmasıyla başladığını, kampta kalan Adam Terry isimli mülteci ve beraberindeki grubun ele geçirdikleri silahla güvenlik güçlerine ateş açtıklarını bildirdi. Polisin gazla müdahale ettiği çatışmada Terry vurularak hayatını kaybederken dört kişi yaralandı. Söz konusu Merkez daha önce mültecilere kötü muamele ve falaka cezası iddialarıyla gündeme gelmişti

Çeşitli ülkelerden yaklaşık 175 kişinin kaldığı Kırklareli Gaziosmanpaşa Yabancı Kabul ve Barındırma Merkezi’nde, çıkan olaylarda bir kişi öldü, ikisi polis dört kişi yaralandı. Olayların gece yarısına doğru başladığını söyleyen görgü tanıkları polisin silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Adam Terrey’nin daha önce de kamptaki uygulamalardan rahatsız olduğu ve kamp görevlilerince “Psikopat bir kişilik” olarak bilindiği ifade edildi.


KÖTÜ MUAMELE • Kampta kalan kişilerin daha çok sınır boylarında yakalanan kişiler olduğunu, Türkiye’de temsilcilikleri olanların ülkelerine gönderildiğini, temsilcilikleri olmayan kişilerin ise bu gibi kamplarda barındırıldığını söyleyen tanıklar, kampın beş yıldızlı otel gibi sunulmasına karşın yemeklerin ve memur davranışlarının kötü olduğunu söyledi. Kampta aileleriyle birlikte bir çok kişinin kaldığı ve uzun bekleme süresinin onlarda psikoljik çöküntü yarattığını söyleyen kamp yetkilileri de “Yiyip içen ve barınmaları sağlanan bu insanlar sürekli olarak gergin bir şekilde sorun çıkarıyorlar” dedi.

KAMPTA BİR YIL • Kampın iki ana bölümden oluştuğunu, esas yerleşim yerinin tel örgülerle çevrili olduğunu, kampta neredeyse bir yıldır kalan kişiler bulunduğunu söyleyen görevliler, burada görev yapan arkadaşlarının daha iyi hizmet vermek için özellikle dil bilen kişilerden seçildiklerini söyledi. 
Öte yandan Kırklareli Vali Yardımcısı M. Zeki Koçberber, yaptığı açıklamada, barınma merkezindeki A ve B blokları arasındaki televizyon izleme salonunda bağırtıların duyulması üzerine, devriye görevi yapan iki polis memurunun içeri girdiklerini ve saldırıya uğradıklarını söyledi.

POLİSİN SİLAHINI ALDILAR • Olayın büyümesi üzerine her iki blokta kalanlara megafonla sakin olmaları yönünde çağrı yapıldığını vurgulayan Koçberber, “Bu çağrıya uyan yabancı uyrukluların tahliye edilmesine başlandığı sırada Adam Terrey ve bir grup arkadaşı ele geçirdikleri tabancayla güvenlik güçlerine ateş açmışlardır. Bu sırada içerdeki yabancıların  büyük bir bölümü zarar görmeden tahliye edilmiştir’’ dedi. Tahliye edilenlerin yanı sıra elinde tabanca bulunan grubun mukavemetini sürdürdüğünü bildiren Koçberber, “Kapıyı kıran Terrey, ateş açarak dışarıya çıkmıştır. Yapılan ihtara rağmen durmayarak kaçan Terrey’ye uyarı atışı yapılmıştır. Buna rağmen Terrey, kaçmak amacıyla tırmanmaya çalıştığı telefon kulübesinden yere düşmüştür. Başından vurularak hastaneye kaldırılan Terrey’nin ateşli silah yaralanması sonucu öldüğü  anlaşılmıştır’’ dedi. Kampta kalanlar başka bölümlere nakledilirken hasar tespit çalışmaları devam ediyor.
Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin (HYD) hazırladığı ‘İstenmeyen Misafirler: Türkiye’de Yabancı Misafirhanelerinde Tutulan Mülteciler Raporu’nda, haziran 2007’de Kırklareli Gazi Osman Paşa Misafirhanesi’nden kaçmaya çalışan iki kişinin ve mayıs 2007’de kavgaya karışan, aralarında kadınların da bulunduğu sekiz kişinin falakaya yatırıldığını iddia etti. En ciddi ithamın, yine Kırklareli’de Moritanyalı bir mültecinin, diğer tutuklular ve polislerin önünde çıplak durmaya mecbur edildiği iddiasıyla gündeme geldiği belirtildi. Yaklaşık altı ay önce de kampta polisle mülteciler arasında tartışma çıkmış ve mülteciler yataklarını yakmıştı.

Taraf



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,413 µs