En Sıcak Konular

Ünlü bestekar Avni Anıl vefat etti

14 Haziran 2008 16:33 tsi
Ünlü Türk Sanat Müziği bestekarı ve Devlet Sanatçısı Avni Anıl, solunum yetmezliğine yol açan kronik bir akciğer hastalığı olan akciğer amfizemi nedeniyle vefat etti.

Uzun yıllardır İzmir'de yaşayan bestekar Anıl'ın büyük kızı Eser Tunal, yaptığı açıklamada, babasının akciğer amfizemi hastalığı nedeniyle tedavi gördüğünü, solunum yetmezliği çektiği zamanlarda hastanede müdahale edildiğini söyledi.

Tunal, ''rahatsızlığını son dönemde iki gün hastane, bir gün evde serum takarak kontrol altında tutuyorduk, ama son 3 gündür yemek yemeği de reddediyor, 'canım istemiyor, içim almıyor' diyordu. Sabaha karşı saat 08.00'de vefat etti'' dedi.

Babasının geçen 23 Nisanda tam olarak 80 yaşını doldurduğunu anlatan Tunal, ''Amfizem dışında belirgin bir rahatsızlığı yoktu. Defin için Ankara'da olan kızkardeşimiz Alev Anıl Işıkçı'nın İzmir'e gelmesini bekliyoruz. Annem Mine Anıl ve erkek kardeşim Ezgi Anıl ile dostlarımız herkes çok üzgün. Türkiye'nin başı sağ olsun'' dedi.

Bestekar, pazartesi günü Alsancak Hocazade Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından toprağa verilecek.

AVNİ ANIL KİMDİR?

İstanbul'da 23 Nisan 1928 yılında doğan Anıl, Selimiye'deki Ondokuzuncu İlkokulu bitirdi, Paşakapısı Ortaokulu ve Haydarpaşa Lisesinde okudu, askerlik sonrası Polis Enstitüsüne girdi. Anıl, 1955 yılında polislikten ayrıldı ve gazeteciliğe başladı, Akşam gazetesinin sanat sayfasını 3 yıl yönetti. İstanbul Radyosunun haber servisinde 1955-1967 yılları arasında çalışan Anıl, 1967 yılında ''Anıl Yayın Ajansı''nı kurdu, Dünya gazetesinin sanat sayfasını yöneten Anıl, ''Musiki ve Nota'' adlı dergiyi çıkardı. Anıl, ''Musiki Sözlüğü'' adı altında dört ciltlik eserinde musiki tarihi için önemli hatıralar yayımladı. Anıl'a 1988 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi.

Çok sayıda sevilen şarkıya imza atan Anıl'ın, ''Mihrabım'', ''Bu Akşam Bütün Meyhanelerini Dolaştım İstanbul'un'' ''Bir Ateşim Yanarım, Külüm Yok, Dumanım Yok'', ''Kader Kime Şikayet Edeyim Seni Bilemem'', ''Şarkılar Yazdım Sana'' gibi bestelerini yaptığı sevilen şarkıları vardı.

120'yi aşkın eseri bulunduğu bildirilen Avni Anıl evli, iki kız ve bir erkek çocuk babasıydı.

PAZARTESİ GÜNÜ TOPRAĞA VERİLECEK

Devlet Sanatçısı Bestekar Avni Anıl, İzmir'deki evinde bu sabah saat 07.30 sularında hayatını kaybetti. Ünlü bestekarın cenazesi, valilik ve TRT önünde yapılacak olan törenlerin ardından pazartesi günü (yarın) toprağa verilecek.

Avni Anıl, Balçova ilçesi Üçkuyular semtinde bulunan evinde sabah saat 07.30 sularında nefes darlığı rahatsızlığı nedeniyle vefat etti. Anıl'ın damadı Süleyman Tunal, ünlü bestekarın ciğerlerindeki hava yollarının tıkandığını ve yaklaşık 3 yıldır bunun için tedavi gördüğünü söyledi.

Tunal, Türkiye'nin büyük bir bestekarını kaybettiğini, Anıl'ın cenaze namazının pazartesi günü valilik ve TRT önünde yapılacak olan törenlerin ardından Alsancak Hocazade Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınacağını, ardından Balçova Mezarlığı'nda toprağa verileceğini açıkladı. Anıl'ın vefat ettiği haberini alan yakınları ve sevenleri Anıl çiftinin evini ziyaret ediyor.

GÜNAY: ''AVNİ ANIL, ARDINDA BIRAKTIĞI UNUTULMAZ ESERLERLE DAİMA GÖNÜLLERİMİZDE YAŞAYACAKTIR''

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Avni Anıl, ardında bıraktığı unutulmaz eserlerle daima gönüllerimizde yaşayacaktır'' dedi.

Günay, Avni Anıl'ın vefatı nedeniyle yayımladığı başsağlığı mesajında duyduğu üzüntüyü ifade etti. Günay, mesajında şunları kaydetti:

''Türk Müziğine bir ömür adayan Avni Anıl, musikimize birbirinden güzel pek çok eser kazandırmış ve Türk sanat musikisinin gelişiminde büyük rol oynamıştır. Sayın Anıl'ın vefatı ülkemiz ve sanat camiamız adına önemli bir kayıptır.

1998 yılında devlet sanatçılığı unvanı alan Avni Anıl, ardında bıraktığı unutulmaz eserlerle daima gönüllerimizde yaşayacaktır. Büyük ustaya Allah'tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve bütün milletimize baş sağlığı dilerim.''
 
 
Zaman



Bu haber 824 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,800 µs