En Sıcak Konular

Vakit'ten İlker Başbuğ'a sorular

14 Haziran 2008 14:58 tsi
Vakit'ten İlker Başbuğ'a sorular Vakit gazetesi bugün İlker Başbuğ'a sorular sordu: Büyük Klübe üye misiniz? Paksüt'le ne görüştünüz? 28 Şubat'ın en etkin isilmerinden olan dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in Balotaj Kurulu Başkanlığı yaptığı klübün listesi ilginç...

BAŞBUĞ PAŞA’YA 3 SORU

Çeşitli internet siteleri, geçtiğimiz günlerde “Ağlama Duvarı’nda bir bürokrat” başlığı ile yayınladığımız fotoğrafların Org. İlker Başbuğ’a ait olduğunu öne sürerken, Paşa’nın kapatma davası sürecinde Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt ile gizlice görüştüğünün ortaya çıkması kafaları karıştırdı. Son olarak, kökü dışarda olan bir derneğe üyelik başvurusunun kabul edildiği bilgi ve belgesine ulaştığımız Paşa’dan kamuoyu bu konularda cevap bekliyor.

AĞLAMA DUVARI’NDAKİ SİZ MİSİNİZ?
Vakit’te önceki gün sürmanşetten yayınlanan, “Ağlama Duvarı’nda bir bürokrat” başlıklı haber büyük yankı uyandırdı. Türkiye iki gündür kısık sesle, “Musevi müminler” için “kutsal” kabul edilen Kudüs’teki Ağlama Duvarı’nda dua ederken çekilmiş fotoğraflarını yayınladığımız bürokratın kim olduğunu konuşuyor. Gazetemizi arayan vatandaşlar, “Fotoğraftaki bürokrat Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ mu” diye soruyorlar. Gazetemizin haberinin ardından ‘aktifhaber’, ‘habervitrini’ başta olmak üzere birçok haber sitesi sözkonusu haberimizi alıntılayarak, fotoğraftaki bürokratın Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ olduğunu iddia etti. Ancak şu ana kadar gerek Genelkurmay Başkanlığı’ndan gerekse Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ’dan konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

AÇIKLIK GETİRİLMELİ
Fotoğraftaki şahsı Başbuğ Paşa’ya benzettiklerini söyleyen emekli askerler ve vatandaşlar, Genelkurmay ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na şu mesajı gönderdiler: “Kara Kuvvetleri Komutanlığı bu şahsın İlker Başbuğ olup olmadığı, eğer Başbuğ ise Ağlama Duvarı önündeki bu görüntünün dini bir nedenle mi yoksa turistik bir ziyaretle mi ilgili olduğu konusunda bir açıklama yapmalı.” Bu noktada, Genelkurmay Başkanlığı’nın kamuoyunda büyük tartışma konusu olan bu konuyla ilgili olarak bir açıklama yapıp yapmayacağı merakla bekleniyor.

O HABER VE 3 FOTOĞRAF
“Ağlama Duvarı’nda bir bürokrat” başlıklı haberimiz şöyleydi: Resmi bir ziyaret için İsrail'e giden bir bürokrat; “Musevi mü'minler” için “kutsal” kabul edilen Kudüs'teki Ağlama Duvarı'na giderek, dua etti... Musevilerle birlikte Ağlama Duvarı'nın taşlarına ellerini koyarak dua eden bürokrat, daha sonra da Musevilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kökü dışarda kulüpte göreviniz ne?


Üyeleri arasında Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası eski Başkanı Kaya Paşakay, şimdiki Başkanı Salih Evcilerli, Çevik Bir, Cevat Babuna, Mehmet Emin Cankurtaran, Mehmet Moğultay gibi isimler bulunan ve yaklaşık 160 mason üyesi bulunduğu bildirilen bu dernekte, İlker Başbuğ'un ne görev alacağı ve neden üye olduğu merak ediliyor...

Vakit, çok ilginç bir belgeye ulaştı. Belgeden, 24 Ağustos’ta Genelkurmay Başkanı olacak olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’un 1882 yılında İngiliz Elçisi Sir Alfred Sandison tarafından kurulan “Büyük Kulüp” adlı derneğe üyelik başvurusunda bulunduğu ve başvurusunun kabul edildiği anlaşılıyor. Dernek Başkanı Duran Akbulut, İlker Başbuğ’a gönderdiği 18.12.2006 tarihli yazıda şunları kaydediyor: “Büyük Kulüp Derneği'ne üyelik için yapmış olduğunuz başvurunuz ilgili kurullarca tetkik edilmiş olup, Yönetim Kurulumuzun 09.12.2006 tarihinde yapmış olduğu toplantıda üyeliğe mani haliniz bulunmadığı anlaşıldığından, Büyük Kulüp üyeliğine kabulünüze karar verilmiştir.”

Yazıdaki “tetkik edilmiş olup” ve “üyeliğe mani haliniz bulunmadığı” ifadeleri, “Kulüp, Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli makamlarından birinde bulunan bir komutanla ilgili ‘güvenlik soruşturması’ yapmış” şeklinde yorumlanıyor.

“SABIKA KAYDINA BAKTIK”
Kulüp yetkilileri, her üye adayına olduğu gibi Başbuğ’un da “güvenlik soruşturması”na tabi tutulduğunu belirterek, “Adaylar hakkında 10-15 gün süren bir araştırma yapılıyor. Sabıka kayıtlarına bakılıyor, ona göre üyeliğe kabul ediliyor veya edilmiyor. Bir de adayın içeriden referansının olması gerekiyor” bilgilerini verdiler.

BU NASIL BİR KULÜP?
“Seçkinler kulübü” olarak da bilinen Kulüp’ün resmi internet sitesindeki şu bilgiler dikkat çekiyor: “1882 yılında İngiliz Elçisi Sir ALFRED SANDISON tarafından başlatılan çalışmalar sonucu: diplomat, yönetici ve işadamlarından oluşan 30 kurucu üyenin sosyal amaçlarla kurdukları (CERCL’E a’PERA) adlı kulüp 1884 yılında (CERCL’E d’ORIENT) adını almıştır… Toplumumuzun tarihindeki en büyük bunalımların ve değişmelerin yaşandığı sürecin tanığı olan kulübümüz aynı zamanda bu olaylarda rol üstlenmekle birlikte, üyelerinin bunlara fiilen katıldığı bir cemiyet olmuştur.” Dönemin önde gelen diplomat, bürokrat ve aydınlarının bir araya gelip sosyal aktivitelerde bulunması amacıyla kurulan kulübün 'masonik bir teşkilat' olduğu ifade ediliyor. Dernekte şu an yaklaşık 160 mason üye olduğu belirtiliyor.

DİKKAT ÇEKEN İSİMLER- Cevat Babuna, Mehmet Emin Cankurtaran, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası eski Başkanı Kaya Paşakay ile şimdiki Başkanı Salih Evcilerli'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda masonun üyesi olduğu kulübün yönetim kurulu üyeleri arasında eski generaller, bürokratlar ve siyasetçiler bulunması dikkat çekiyor. Kulüp, resmi web sitesinde üye sayısını 6 bin olarak açıklıyor.
28 Şubat'ın en etkin isilmerinden olan dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in Balotaj Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı kulübün disiplin kurulunda ise emekli Harp Akademileri Komutanı Necati Özgen ve "kadrolaşma" denince akla gelen CHP'li eski Bakan Mehmet Moğultay gibi isimler dikkat çekiyor.

İŞTE O KULÜBÜN YÖNETİM KURULU
Duran Akbulut (Yönetim Kurulu Başkanı)
Yüksel Yalova (2. Başkan)
Mehmet Seren Dinçler
O. Taylan Kendirli
Melih Tavukçuoğlu
Tevfik Altınok
Mehmet Nuri Kuriş
Atalay Şahinoğlu
Mehmet Özcan
Mustafa İscan
Aslan Adıgüzel

YEDEK ÜYELER
Numan Erdem
Figen Tanyeri
Müge Yazgan
Reyhan Şahin Benzes
Burhan Çavuşoğlu
Alper Poyraz

BALOTAJ KURULU
Org. Çevik Bir (Başkan)
Bedri İnce (2. Başkan)
Haşmet Olgaç (Asbaşkan)
Perviz Zekioğlu
Koptagel İlgül
Misel Gülçiçek
Turhan Sarıgülle
Sadettin Sükan
Hakkı Kalkavan
Coşkun Bekar
Vedat Bayram
Hakan Öncel
Başar Nuhoğlu
Behruz Vatandost
İsmail Yıldız

YEDEK ÜYELER
Mahmut Tanyol
Elif Göktan
Mehmet Sena Yüceöz
Hakan Kefoğlu
Sami Gören

DİSİPLİN KURULU
Mehmet Moğultay (Başkan)
Nazmi Akiman (2. Başkan)
Şükrü Aytekin İlhan
Org. Necati Özgen
Erol Cihan
Emekli Amiral Nezih İşeri
Eski Müsteşar İlhan Kesici
Sevgi Gümüştekin
Mehmet Yıldırım
Fikret Öztamur
İlter Ural

YEDEK ÜYELER
Ruşen Sağıroğlu
Tekin Akmansoy
Ercüment Ünlü
Kerem Ertan
Sinan Kılıç

SİCİL KURULU
Uğurman Yelkencioğlu (Başkan)
Yüksel Erikmen (2. Başkan)
Serdar Tepe
Adem Ceylan
Haydar Yanıkoğlu

YEDEK ÜYELER
Sami Behar
Hande Yılmaz
Işık Seyran

DENETLEME KURULU
Engin Berker (Başkan)
Kadir Boy
Erol Pelister

YEDEK ÜYELER
Haluk Demirtopuz
Mehmet Vodina
İbrahım Çehreli

gasteci.com



Bu haber 25,745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,880 µs