En Sıcak Konular

BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs kararı

14 Haziran 2008 08:32 tsi
BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs kararı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, BM Güvenlik Konseyi'nin kararında Kıbrıs'taki iki liderin 23 Mayıs'ta yaptıkları ortak açıklamayı bütün unsurlarıyla memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Konsey'in, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (UNFYCP) görev süresini 6 aylığına uzatan kararı almasının ardından Büyükelçi Halilzad, gazetecilere önce Konsey'in dönem başkanı olarak ardından da ABD Daimi Temsilcisi olarak iki ayrı açıklamada bulundu.

Halilzad, Konsey başkanı olarak yaptığı açıklamada, Konsey'in, Kıbrıs'ta görev yapan BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresini 6 aylığına yeniden uzatan bir kararı bugün kabul ettiğini anımsattı. Bu kararın Kıbrıs'ta ''yenilenen bir iyimserlik ve çok olumlu bir diyalog zamanında'' alındığını belirten Halilzad, kararın Konseyin, Kıbrıs konusunda aldığı ilgili kararların tümünü yeniden teyit ettiğini de belirtti. Halilzad ''Konsey kararı, iki liderin 23 Mayıs'ta yaptıkları ortak açıklamayı bütün unsurlarıyla memnuniyetle karşılamaktadır'' dedi.

Halilzad daha sonra ABD Daimi Temsilcisi sıfatıyla yaptığı açıklamada da Konsey'in bugün aldığı kararın Kıbrıs'ta son dönemde yaşanan olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşıladığını, taraflardan yakaladıkları ivmeyi daha da ilerletmelerini ve Kıbrıs sorununun çözülmesi yönünde çalışmalarını devam ettirmelerini istediğini belirtti.

Halilzad, ABD'nin Dimitris Hristofyas ve Mehmet Ali Talat'ın geçtiğimiz aylarda olumlu ve yapıcı bir diyalog başlatmaları yönündeki liderliklerini memnuniyetle karşıladığını ve bu diyaloğun bunca yıldır devam eden bölünmenin ardından özlü müzakerelerin başlamasına, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme ulaşılmasına yol açmasını umduğunu belirtti.

Halilzad, ''Kıbrıslıların geleceklerini kendilerinin belirlemesi gerektiğini ve bu çabalarında uluslararası toplumun desteğine ve iyi niyetine güvenebileceklerini'' belirterek, şöyle konuştu:

''23 Mayıs ortak açıklamasında liderlerin kendileri yeniden birleşmiş Kıbrıs'ın ana çerçevesini çizdiler. Liderler siyasi olarak iki eşit kurucu devlet temelinde tek bir federal hükümeti ve tek bir uluslararası kimliği olan bir ortaklığı, iki bölgeli, iki toplumlu federasyonu öngörüyorlar. ABD bu ortak vizyonu memnuniyetle karşılamakta ve iki lideri önümüzdeki aylarda bunu başarmak için harcayacakları çabalarda desteklemekte kararlıdır.''

-RUM TEMSİLCİ MAVROYİANNİS-

Kıbrıs Rum yönetimi BM temsilcisi Andreas D. Mavroyiannis ise Halilzad'dan sonra yaptığı açıklamada kararın Konsey'de kabul edilmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

Mavroyiannis, Halilzad'ın açıklamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise ''Büyükelçi Halilzad sanırım bu açıklamayı Türkiye'nin dile getirdiği kimi endişeleri gidermek için yaptı'' diye konuştu. Mavroyiannis, Türkiye'nin endişelerinin neler olduğuyla ilgili bir soru üzerine ise Konsey kararında 23 Mayıs ortak açıklamasıyla ilgili olarak detaya girilmediğini, buna da gerek olmadığı görüşünü savundu.

Mavroyiannis ortak açıklamada ''kurucu devlet''in açıkça belirtildiğini söyleyen bir Türk gazeteciye ise ''Biz, yeni bir ortaklıktan söz etmiyoruz, biz iki ayrı, iki egemen devletin oluşturacağı gevşek bir birliktelikten söz etmiyoruz, bu bizim görüşümüz değil. Biz, burada iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyondan söz ediyoruz ve bu federasyonda elbette iki kurucu devlet olacak. Ancak bu asla ayrı ve egemen iki devlet ya da KKTC'nin tanınması anlamına gelemez'' dedi.

Rum temsilci aynı gazetecinin siyasi eşitlikle ilgili sorusuna ise şu yanıtı verdi:

''Siyasi eşitlik kavramı, BM Genel Sekreteri tarafından 1991 yılında çok açık bir şekilde tanımlanmış, Konsey kararlarında da kabul edilmiştir. Siyasi eşitlik, iki eşit kurucu devlet tarafından eşit haklarla, iki toplumun eşit sayıyla değil ama etkili katılımıyla kuracakları federasyondur, biz de bunu destekliyoruz. Ama Kıbrıs Türk tarafının bize gelip 'Hayır, bu iki egemen devletin kuracağı yeni bir ortaklıktır, bu yüzden KKTC'nin tanınması gerekir ve bu iki devlet gevşek bir ortaklık kuracaktır' demesini kabul edemeyiz. Biz 'Kıbrıs Cumhuriyeti olarak' KKTC ile aynı şekilde değerlendirilmeyi kabul edemeyiz.''

-GÖZLEMLER-

Konseyin bugün ilk gündem maddesi olarak Kıbrıs karar tasarısını ele alarak oylaması bekleniyordu. Ancak, Konsey tasarıyı ilk gündem maddesi yerine, son madde olarak görüşerek, oyladı.

BM kulislerinde oylamanın sona alınmasının ABD'nin karar tasarısının giriş paragraflarında 23 Mayıs ortak açıklamasına atıfta bulunan kısmını genişletip ''kurucu devlet'' kavramını da karara eklemek için zaman kazanmak istemesi şeklinde değerlendirildi.

Konsey kararında ''23 Mayıs ortak açıklamasının, adadaki iki liderin, ''siyasi eşitlik temelinde iki toplumlu ve iki bölgeli federasyon'' çözümüne bağlılıklarını yeniden teyit ettiğini'' belirtmiş ancak ortak açıklamada yer alan ''kurucu devlet'' kısmına yer vermemişti. Kulislerde bu durumun Kıbrıs Türk tarafında rahatsızlık yarattığı, ABD tarafının da bunu gidermek için çaba sarfettiği ve Halilzad'ın da açıklamalarını da bu doğrultuda yaptığı ifade ediliyor.
 
Zaman



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,989 µs