En Sıcak Konular

Toptan toplantısında neler yaşandı?

12 Haziran 2008 15:36 tsi
Toptan toplantısında neler yaşandı? Anayasa Mahkemesi ile TBMM arasındaki kriz sonrası Köksal Toptan devreye girmişti. İşte Grup Başkanvekilleriyle yapılan toplantıdan çıkanlar...

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Meclis başkanvekilleri ve partilerin grup başkanvekilleriyle yaptığı görüşmede, Genel Kurul çalışmalarının ele alındığını söyledi. Toplantı sonrasında, ''Tahmin ettiğiniz konular gündeme gelmedi'' açıklaması yapıldı.

Görüşme sonrasında açıklama yapan Meclis Başkanı Toptan, bu tür toplantıları devam ettireceklerini söyledi, parti liderleriyle bir toplantı yapıp yapmayacağına ilişkin soruya, "O konuyu sonra konuşuruz" karşılığını verdi.
 
Toptan'ın makam odasındaki görüşmeye, AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş katıldı.
 
TBMM Başkanvekilleri Nevzat Pakdil, Eyyüp Cenap Gülpınar, Güldal Mumcu ve Meral Akşener'in de katıldığı görüşme, basına kapalı yapıldı.
 
Grup başkanvekilleri, yaklaşık 1 saat süren toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, gazetecilerin beklentilerini karşılayacak bir toplantı olmadığını söyledi.
 
"Tamamen TBMM Genel Kurul çalışmalarında gruplararası diyaloğun geliştirilmesi ve daha verimli bir çalışma ortamının sağlanmasıyla ilgili toplantıydı" diyen Ergün, Genel Kurul çalışmaları sırasındaki aksaklıklar ve bunların nasıl düzeltilebileceği konularının ağırlıklı olarak konuşulduğunu belirtti.
 
"Bugünkü gazetelerde yazılan çizilen şekilde beklentilerinizi karşılayan herhangi bir konuşma olmadı" diyen Ergün, "Anayasa Mahkemesi'nin kararı gündeme geldi mi?" sorusu üzerine, "Hiç gelmedi, değerlendirilmedi. Tamamen Meclis'in çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirme toplantısıydı" diye konuştu.
 
"Senato önerisi gündeme gelmedi"

 
Başka bir soru üzerine, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın "senato" önerisinin gündeme gelmediğini ifade eden Ergün, Toptan'ın liderlerle yapacağını belirtiği toplantının gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine de bu konunun gündeme gelmediğini, bunun tamamen Toptan'ın inisiyatifinde yürüyeceğini söyledi.
 
Meclis'in çalışma takviminin de gündeme gelmediğini kaydeden Ergün, Meclis çalışmalarındaki aksaklıkların giderilmesi konusunda uzlaşma olup olmadığının sorulması üzerine, "Prensip olarak oldu ama onun mekanizmaları nasıl işleyecek zaman içinde göreceğiz" dedi.
 
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da, toplantının yararlı olup olmadığının sorulması üzerine, her görüşmenin bir yararı olacağını belirtti, "Görüşme olumlu geçti. Sizin tahmin ettiğiniz konular gündeme gelmedi" dedi.
 
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, Toptan'ın daveti üzerine bir araya geldiklerini belirterek, Toptan'ın, Meclis çalışmalarındaki gerilim ile çalışmaların verimli hale gelmesi konusunda partilerin yaklaşımlarını almak istediğini söyledi.
 
Meclis çalışmalarında önemli bir gerilim olduğunu, parlamento dışındaki kutuplaşma siyasetinin Meclis zemininde de yürütüldüğünü ifade eden Vural, Meclis çalışmalarının normalleştirilmesinin, siyasetin normalleştirilmesine önemli katkı sağlayacağını belirtti.
 
Sorular üzerine, toplantıda tamamen Meclis çalışmalarının ele alındığını belirten Vural, kutuplaşma siyasetinin, Meclis zeminde oluşmasının doğru olmadığını kaydetti.
 
"Senato önerisi, gündeme geldi mi?" sorusu üzerine Vural, "O konularla sizin merak ettiğiniz sorularla ilgili herhangi bir değerlendirme yapılmadı. Gündemimizin ana konusu o değildi. Tamamıyla Meclis çalışmaları ve bu çalışmalara yansıyan gerginlik ortamıydı" dedi.
 
Vural, "Liderler zirvesi, olursa MHP Lideri Devlet Bahçeli katılacak mı?" sorusunu yanıtlarken, bu konuda bir talep olursa, gerekli cevabının verileceğini söyledi, "MHP olarak, bu gerginlik ortamının normalleşmesi konusunda üzerimize düşen görevleri zaten yerine getiriyoruz" diye konuştu.
 
Bir gazetecinin "Kulislerde, Toptan'ın, liderler zirvesi öncesi nabız yokladığının konuşulduğunu" söylemesi üzerine de Vural, "Hayır. Bu konuda, bir nabız yoklama değil. Genel Başkanımız, bu konudaki düşüncelerini grup toplantısında açıklıkla belirtti, değerlendirmelerini yaptı. Bizim bu toplantımızda, liderler seviyesinde ele alınacak bir konu değerlendirmesi yapılmamıştır" dedi.
 
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da, basında yer alan haberlerin hiç gündeme gelmediğini söyledi. Demirtaş, "Sadece Meclis Genel Kurul gündeminde yaşanan gerginlikten duyulan rahatsızlık dile getirildi. Bundan sonra grup başkanvekilleri ve Meclis Başkanvekilleri sık sık bir araya gelecek" dedi.
 
Parti liderleriyle görüşecek mi?
 
Toptan'ın parti liderlerine davet yapıp yapmayacağını da bu öngörüşme belirleyecek. Köksal Toptan, Anayasa Mahkemesi'nin  iptal kararının ardından basın toplantı düzenlemiş ve iki kamaralı bir yasama sistemi önererek senatonun tartışılması gerektiğini söylemişti.
 
Meclis Başkanı siyasi parti liderlerini gerilimin düşürülmesi için bir araya getirebileceğini de açıklamıştı.
 
Anayasa Mahkemesi, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini iptal etti ve yürürlüğünü durdurulmuştu.

Aktif haber



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,425 µs