İtalya'da işlediği ağır suçlardan dolayı 1992 yılında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Petrella'nın yıllardır bekletilen iade kararnamesini Başbakan François Fillon imzaladı. Fransız hükümetinin bu sürpriz sayılabilecek girişimi, 'Paris, şimdiye kadar göz yumduğu PKK üyelerini de Türkiye'ye teslim edecek mi?' sorularını gündeme getirdi. Fakat, Fransa'daki PKK dosyasını yakından takip eden üst düzey bir kaynak, yakalandıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan PKK'nın lider kadrosundan isimlerin birer birer ortadan kaybolduğuna dikkat çekerek, "İade edecek kimse kalmadı ki." yorumunu yaptı.
İtalya'da adam öldürmek ve silahlı eylemlerde bulunmak suçundan mahkum olan 53 yaşındaki Petrella, Paris'in kendisine verdiği mülteci statüsüyle 15 yıldır Fransa'da yaşıyordu. Roma, 2006'da Fransız hükümetinden Petrella'nın iade edilmesini talep etti. Bunun üzerine geçtiğimiz ekimde gözaltına alınan Petrella, şimdiye dek tutuklu olarak bekletiliyordu. Petrella'nın avukatı, Fransız hükümetinin iade kararını açıklamasının ardından temyize gittiklerini bildirdi. Müvekkilinin, "psikiyatri hastanesinde" 50 gün geçirdiğini ve sağlık durumunun çok kötü olduğunu ileri süren avukat, Fransa ile İtalya arasında imzalanan iade sözleşmesinin "insaniyet şartının" uygulanmasını ve Petrella'nın iade edilmemesini istiyor. İtalya'nın başvurusuna bu şartlarda cevap veren Paris, yıllardır Fransa'da yakalanan PKK militanlarının iadesini isteyen Türkiye'nin taleplerini dikkate almıyor. Zaman, 6 Kasım 2007'deki "PKK üyelerini iade etmemek, Fransa'nın devlet politikası" manşetinde, 1998'de Paris'in uluslararası tutuklama kararlarına rağmen PKK'lıları Türkiye'ye teslim etmeme yönünde siyasi bir karar aldığını yazmıştı. Ankara'nın 1998'den beri verdiği notaların ve iade taleplerinin dikkate alınmadan Fransız Adalet Bakanlığı'nın kasasında bekletildiği ortaya çıktı. O dönemde, idam cezasının varlığı, işkence ve insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek söz konusu kararı alan Fransa, Türkiye'nin bu konularda gerçekleştirdiği köklü reformlara rağmen kararını değiştirmedi.
Sürpriz iade olabilir
Şubatta yakalanan Rıza Altun, Nedim Seven ve Canan Kurtyılmaz gibi PKK'nın elebaşları Türkiye'nin iade talebine rağmen teslim edilmemişti. Paris Mahkemesi'nin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktığı 16 kişiden Altun ve Seven, her gün imza atma zorunlulukları olan Paris'ten kaçmayı başarmıştı. Daha sonra Roma'da yakalanan Seven'in, Türkiye yerine yeniden Fransa'ya iade edileceği bildiriliyor.
Dosyaya yakın kaynaklar, Sarkozy yönetiminin, Sosyalist Başbakan Lionel Jospin zamanında alınan bu kararı değiştirmek için çalışmalara başladığını ileri sürüyor. Bu durum, Fransız yetkililer tarafından birkaç kez Türk tarafına iletildi. Bu çerçevede karşılıklı işbirliğinde gelişmeler de yaşandı. Fakat, iade konusunda somut bir sonuç alınmadı. Zaten, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Altun ve Seven gibi isimler Paris'ten kaçtı. Fransa'nın tavır değişikliğini göstermek için önümüzdeki günlerde sembolik bir iade yapabileceği ifade ediliyor.
haber10
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle