En Sıcak Konular

Hayat şartları mı zorladı?

9 Haziran 2008 16:34 tsi
Hayat şartları mı zorladı? Bu siyasi krizin kaynağı ne? Bundan sonra ne olabilir? AK Parti ne yapacak? Senato işe yarar mı? Partiler ittifak edebilirler mi? AKP kesin olarak kapatılacak mı? Bu konularda fikirlerine başvurduğumuz Ali Bayramoğlu, bakın Anayasa Mahkemesi'nin kararını

AK Parti krizi diğer partilerle diyalogla aşmayı düşünüyor haberi var bugün gazetelerde. Bu yeterli olur mu? İşlevsel mi sizce?

Anayasa mahkemesi kararı sonuç olarak yasama ile de ilgili bir karar. Onun yerine geçen bir karar. Dolayısıyla yasamayı ilgilendiren bir karar olduğu için böyle bir girişim normaldir. Sonuç verir mi? Bunu bir çırpıda söylemek zor… Fakat şunu söyleyebiliriz; siyasi partilerin bir araya gelerek meclisin işlevini, yetkisini savunması anlamsız değildir…

Sembolik anlamı vardır…

İşlevi olmamakla sembolik anlamı vardır. Çatışmanın biçimini olumlu yönde etkileyebileceğini düşünüyorum. Ama CHP dışarıda kalında sert siyasi çatışma havasına girebilir… Yasamadan çok siyasi partiler ön planda görülebilir. O zaman da işlevsel olmaz, bunu zaman gösterir.

Meclis CHP’nin istemediği hiçbir değişikliği yapamaz durumda şimdi.

CHP değil, devlet demek lazım. Sonuç olarak devlet iktidarının, devlet alanının, devlet bürokrasisinin siyasi temsilcisidir CHP. Anayasa Mahkemesi ile savcı ile beraber hareket ediyorlar gibi bir görüntü veriyorlar.

Demokrasinin iki temel unsuru olan Meclis ve hukuk bertaraf edilmiş durumda. Hukuk özgürlükler ve haklar için değil, darbenin enstrümanı olarak işletiliyor. Peki demokrasi için direnişin yeni odağı, enstrümanı ne olabilir? Ya da bu iki unsur nasıl bir daha kazanılabilir?

Bunları bu şekilde söylemek çok kolay değil. Bir sürü hamle kaçırıldı. Kapatma davası açıldığında demokratik seferberlik, demokratik bir meydan okuma yapılabilirdi. Önemli olan toplumun ve kamuoyunun siyasallaşması ve bu konuda tepki vermesinin sağlanmasıdır. Bu tren kaçtı. Bu noktada yapılabilecek çok bir şey yok gibi görünüyor. Sistem bloke olmuş durumda. İyice gerdiler ve verilecek karar bekleniyor. Şu noktadan sonra AK Parti’nin atacağı her fiili adım yada onların attıklarına benzer adamlar daha da sertleştirebilir işi. Dolayısıyla karara kadar çok büyük gelişmelerin olacağını ve olsa da sonucu etkileyeceğini sanmıyorum.

Şu kararla zaten kapatmış gibi olunduğu için kapatmaya gerek duymayabilirler mi?

Çok zor böyle tahminler yürütmek, tarzım değil fakat tahmin de etmiyorum… Kapatma gelecek…

Senato önerisi sorunu çözebilir nitelikte değil…

Çok anlamlı bir öneri değil o... Türkiye’nin senato tarihi parlak değil. Atanacak üyeler ve yapısı demokrasnin önünü açacak etki taşımaz.

Sadece Anayasa Mahkemesi'nin şuanki yükünü hafifletebilir zaten...

Evet... Ersin Kalaycıoğlu’nun Milliyet gazetesinde mülakatı var. Yani hem yapılan işin gayr-i meşru olduğunu söylüyorlar, hem de bunun yapılması gerektiğini söylüyorlar. Yani yapılması gerektiği için Anayasa Mahkemesi bu kararı aldı; bir boşluk vardı, o boşluk dolduruluyor diyorlar.

Hayat şartları zorladı mı diyorlar?

Evet… ‘Değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeleri Meclis değiştirmeye kalktığında kim denetleyecek’ için bu karar alınmak zorundaydı gibi tuhaf bir analiz var.

Meclis’in denetlenmesi görevini topluma vermek akıllarına gelmiyor yani, bir türlü?

Tabi orası öyle…

www.iyibilgi.com özel İlhan Döğüş



Bu haber 842 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,474 µs