En Sıcak Konular

Obama'nın ilkleri siyahiliğiyle sınırlı değil

9 Haziran 2008 14:29 tsi
Obama'nın ilkleri siyahiliğiyle sınırlı değil Demokrat Parti'nin başkan adayı olmayı başararak tarihe geçen Barack Obama'nın adaylığındaki ilkler, "İki büyük partiden birinin ilk siyah adayı" olmakla sınırlı değil. Bloomberg haber ajansı Obama'nın ilklerini liste yaptı.

BABASI AMERİKAN VATANDAŞI DEĞİL

Obama, ABD'nin modern tarihinde babası ABD vatandaşı olmayan ilk ABD başkan adayı. 1988 yılında Demokratların adayı olan Michael Dukakis'in babası Yunanistanlıydı ancak sonradan ABD vatandaşı olmuştu. İki büyük partiden birinin Hawaii doğumlu ilk başkan adayı olan Obama, yine dünyaca muteber hukuk yayını olan 'Harvard Law Review' dergisinin de başkan adayı olmayı başaran ilk yayın yönetmeni oldu.

KAZANIRSA İLK HARVARD HUKUK MEZUNU BAŞKAN OLACAK

Obama eğer kazanırsa, 1845 yılından beri ABD başkanı olmayı başaran ilk Harvard Hukuk mezunu olacak. Michael Dukakis ve Al Gore da aynı okuldan mezun olmuşlardı. Obama, önlisans eğitimini New York Columbia Üniversitesi ve bir süre eğitim gördüğü Los Angeles 'Occidental College'da yapan ilk başkan adayı oldu. Obama, iki büyük partiden birinin başkan adayı olmayı başaran dördüncü Illinois politikacısı oldu ancak eğer seçilirse, Abraham Lincoln'den beri seçilmeyi başaran ilk Illinois adayı olacak. Ronald Reagan, Illinois'te dünyaya geldi ancak seçildiğinde California valisiydi. Yine Obama, 1920 yılında aday olan Warren Harding'den beri, senatörlüğünün ilk döneminde adaylığı kazanan ilk politikacı oldu. Obama, Amerikan modern tarihinde, başkan adaylığından sadece bir-iki yıl öncesine kadar ulusal çapta tanınmayan iki isimden biri oldu aynı zamanda. Daha önce 1940'lı yıllarda Cumhuriyetçi Parti'de, Franklin Roosevelt'e karşı iki kez adaylık mücadelesi veren Wendell Willkie, adaylığından önce tanınmayan bir politikacı olarak tarihe geçmişti.

BAĞIŞLAR OBAMA İÇİN

Obama, kampanyasıyla bugüne kadar en fazla bağışçıdan en yüksek miktarda bağış toplayan aday olarak da adını siyasi tarihe yazdırdı. Nisan ayı sonuna kadar Obama'nın bağış topladığı insan sayısı 1,5 milyonu geçti. Mayıs ayı başı itibarı ile Obama 256 milyon dolar bağış toplamış durumda. Amerikan tarihinde bu konudaki resmi rekor 2004 yılında 262 milyon dolar toplayan George Bush'a ait. Ancak Obama'nın kampanyası, henüz açıklanmayan Mayıs bağış gelirleriyle bu rakamı geçtiklerini belirtiyor.

ÜLKE ÇAPINDA OBAMA RÜZGâRI ESİYOR

Ocak ayında, Arizona'daki Apache Kızılderili kampından çölü aşarak Phoenix'e gelen Mary Kim Titla, anne babası ve ilkokul üçüncü sınıf yeğenlerinin amacı, Barack Obama'yı görmekti. Kızılderili aile, ellerinde el dokuması "Apache'ler Obama'yı destekliyor" yazan bir bayrak taşıyordu. Titla, babasının, küçük yeğenine Obama'yı göstererek, "Bu adam tarih yazacak" dediğini aktarıyor.

Bugünlerde, ABD'de, medyada, politika konuşmalarında, yorumlarda en çok kullanılan kelime 'tarihî' kelimesi. Obama başarısıyla, orta dereceli okulların tarih kitabına adını sokmayı garantilemiş durumda. 1956 yılı temmuz ayında, 14 yaşındayken sadece beyazlara satış yapan dondurma tezgâhı önüne 30 gün boyunca gelerek eylem yapıp sonunda dondurma satın almayı başaran siyahi Francine Childs, "Bu tarihi bir an" diyenlerden. Yorumcular, modern Amerikan tarihinde hiçbir politikacının başkan adaylığını kazanmasıyla ülkede bu derece yüksek heyecan dalgası ve tansiyon oluşmadığına dikkat çekiyor.

Obama, 4 Kasım 1930 günü Kentucky'de 'oy verebilmek için' seçmen kaydını yaptırmaya çalıştığından dolayı öldürülen siyahi marangoz Ed Doneghy'nin öldürülüşünün 78'inci anma gününde ABD başkanlığı için John McCain ile sandıkta karşı karşıya gelecek. Ağustos ayında Denver'da Obama'ya oy verecek Demokrat Partili delegeler arasında, Doneghy'in akrabası Martin McMickle da yer alacak. Obama'nın Demokrat Parti kürsüsüne çıkacağı 28 Ağustos aynı zamanda Martin Luther King'in ünlü "I Have a Dream (bir rüyam var)" konuşmasının 45'inci yıldönümü günü olacak. 2008 yılı başkanlık mücadelesi sadece Obama'dan dolayı tarihi sıfatı kazanmadı. Hillary Clinton, ABD'de adaylığa ve başkanlığa ilk defa bu kadar yaklaşan kadın oldu. Clinton, kampanyası boyunca birçok yere, kadınların oy verme hakkının olmadığı 1914 yılında doğan annesiyle beraber gitti.
 
Zaman



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,657 µs