En Sıcak Konular

Memorandum ÖFKESİ!

8 Haziran 2008 13:07 tsi
Memorandum ÖFKESİ!

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum Kesimi’yle mutabakat zaptı (memorandum) imzalayan Londra’nın, bu tutumuyla çözüme yardımcı olmak yerine çözümü engelleyici bir rol oynadığını belirtti..

Rum lideri Hristofyas ve Büyük Britanya Başbakanı Gordon Brown, geçen perşembe günü Londra’daki başbakanlık makamında el sıkışarak poz veriyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum Yönetimi ile İngiltere arasında 3 gün önce imzalanan mutabakat zaptına (memorandum) sert tepki göstererek, bunun Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’la vardıkları ortak görüşlerin dışında olduğunu söyledi. “İngiltere’nin yaklaşımının çözüme yardımcı olmayacağını, sadece engelleyeceğini” vurgulayan Talat, anlaşmada, Kıbrıs Türkünün lehine olan bölümlerin tırpanlanıp Rum tarafının tercih ettiği bölümlerin yer aldığına işaret ederek, “İngiltere’nin tutumunu şiddetle kınadık” dedi.

Önceki akşam açılan 32. KKTC Uluslararası Fuarı’nda konuşan Talat, Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile İngiltere Başbakanı Gordon Brown arasında Londra’da imzalanan ve Kıbrıs sorununun çözümünde “iki bölgeli, iki toplumlu federasyona atıfta bulunulan” mutabakat zaptına tepki gösterdi.

Kıbrıs konusunda, karmaşık siyasi gelişmelerin yaşandığına değinen Talat, son olarak BM ve İngiltere ile yaşanan sıkıntıların süreçteki gelgitlerden olduğuna işaret etti. Talat, Güney Kıbrıs-İngiltere anlaşmasının, Rum lider Hristofyas’la vardıkları ortak görüşlerin çok dışında, onları erozyona uğratacak şekilde olduğunu söyledi.

Tavşan kaç, tazı tut
Türk tarafının itirazına rağmen anlaşmanın imzalandığını dile getiren Talat, “İngiltere’nin tipik, ‘tavşana kaç, tazıya tut’ taktiğinin son günlerdeki tipik örneğini yaşadık. Sanki İngiltere’nin üstüne vazifeymiş gibi, Kıbrıs’ta bizim nasıl bir çözüme varacağımızı bu anlaşmada tarif ediyor” dedi.

İngiltere’nin son zamanlarda, özellikle 6 ay öncesinden beri, Kıbrıs sorununa yönelik yaklaşımını birçok noktada olumsuz olarak gördüklerini anlatan Talat, buna karşı mücadele ettiklerini ve bundan sonra da etmeye devam edeceklerini belirtti.

Samimiyet sorgusu
Kıbrıs Rum Yönetimi ile İngiltere arasında “daha güçlü ilişkiler” hedeflendiği iddiasıyla imzalanan memorandum, Rum lider Hristofyas’ın 23 Mayıs’ta Talat’la vardığı uzlaşmaya yönelik samimiyetinin sorgulanmasına neden oldu. İngiltere de Kıbrıs Türk tarafının bulunmadığı bir ortamda Rum tarafının Kıbrıs sorununun çözüm şeklini belirleme gayretine alet olmakla eleştiriliyor.

Memorandumda ne var?
Rum lider Dimitris Hristofyas ile İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın imzaladığı memorandum, “Her iki ülkenin de Kıbrıs’ta iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona ve siyasi eşitliğe dayanan kapsamlı ve yaşayabilir bir çözüm için çalışması”, “Çözümün, tek egemenlik, tek uluslararası kimlik ve tek vatandaşlık temelinde olması” gibi unsurlar içeriyordu.

Memorandumda, “BM Güvenlik Konseyi’nin 541 ve 550 sayılı kararları da dahil olmak üzere, Kıbrıs ile ilgili alınmış kararlarını gözetmeye devam etmesi” ve “İngiltere’nin, Ada’nın bölünmesine yönelik herhangi bir hareketi veya Ada’da herhangi ayrı bir siyasi varlığın tanınmasını veya statüsünün yükseltilmesini desteklemeyeceği” vurgulanıyordu.

milliyet



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,434 µs