En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi anayasayı nasıl ihlal etti?

8 Haziran 2008 11:58 tsi
Anayasa Mahkemesi anayasayı nasıl ihlal etti? Anayasa Mahkemesi, başörtülü öğrencilere eğitimde eşitlik hakkı tanıyan değişiklikleri iptal ederken, Anayasa'nın başlangıç bölümünün iki paragrafını ve en az 8 maddesini de ihlal etti. İşte o hükümler:

Başlangıç Bölümü üçüncü paragraf: Millet iradesinin mutlak üstünlüğü, egemenliğin kayıtsız şartsız Türk Milletine ait olduğu ve bunu millet adına kullanmaya yetkili kılınan hiçbir kişi ve kuruluşun, bu Anayasada gösterilen hürriyetçi demokrasi ve bunun icaplarıyla belirlenmiş hukuk düzeni dışına çıkamayacağı;

Anayasa Mahkemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen yasama yetkisini ihlal ederek Anayasada gösterilen hürriyetçi demokrasi ve bunun icaplarıyla belirlenmiş hukuk düzenin dışına çıktı.

Başlangıç Bölümü dördüncü paragraf: Kuvvetler ayrımının, Devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli Devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medenî bir işbölümü ve işbirliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduğu;

Anayasa Mahkemesi, 'yetki ve görevlerin kullanılmasındaki 'medeni işbölümü ve işbirliği ilkesini ihlal etti ve kendisini Anayasa'nın üstüne koydu.

MADDE 2. Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

Mahkeme, Anayasa'nın öngördüğü 'milli dayanışma', 'Adalet', 'İnsan haklarına saygı' ilkelerini gözardı etti ve 'demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti' niteliklerini tek bir niteliğe indirgemeye kalkıştı.

MADDE 6. Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir.

Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır.

Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.

Mahkeme, Milletin Egemenlik kavramına darbe indirdi. Egemenliğin kullanılmasını yetkili organ olan TBMM'den anayasal olmayan bir yetki kullanımıyla aldı.

MADDE 7. Yasama yetkisi Türk Milleti adına TBMM'dir, yetki devredilemez.

Mahkeme, yasama yetkisini TBMM'den Anayasa'ya rağmen aldı.

MADDE 11. Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır.

Mahkeme, 'Anayasa değişikliklerini esastan görüşemez' hükmünü çiğnedi.

MADDE 24. Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Mahkeme, milletin bütün fertlerine verilen 'hürriyet'leri kısıtlamaya teşebbüs etti.

MADDE 87. TBMM'nin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak...

Anayasa Mahkemesi, son kararla, TBMM'ye ait olan bir yetkiyi uhdesine aldı.

MADDE 148. Anayasa Mahkemesi, kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve TBMM İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler...

Mahkeme, 'sadece şekil denetimi' yapabilecekken yetkisini açık bir biçimde aştı.

MADDE 153. Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir. İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz.

Mahkeme bir kanun veya kanun hükmünde kararnamenin tamamını veya bir hükmünü iptal ederken, kanun koyucu gibi hareketle, yeni bir uygulamaya yol açacak biçimde hüküm tesis edemez.

Mahkeme, hüküm tesis ederek kanun koyucu gibi hareket etti.

MADDE 175. Anayasanın değiştirilmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir.

Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın iki maddesine müdahale ederek Anayasa'yı değiştirdi.

yeni şafak



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,071 µs