Bizim yargıçlar BU KADINA bayılır! Bizim yargıçlar BU KADINA bayılır!

En Sıcak Konular

Bizim yargıçlar BU KADINA bayılır! 7 Haziran 2008 13:36 tsi
Bizim yargıçlar BU KADINA bayılır! Hürriyet "Allahsız değiliz hukukçuyuz" diyen ABD'li kadın yargıcı "büyük gördü". O'Connor'un en büyük hayali "Hiçbir otoritenin bir yargıcın hükmünden üstün olmaması ve yargının gidişatına hiçbir suretle müdahale edilmemesi". Bu hayal size birşey

ABD Yüksek Mahkemesi’nin ilk kadın üyesi olan Sandra Day O’Connor, hukuku baskı altına alarak yargıçları "Allahsız laikler" olarak gösteren siyasilere savaş açtı. O’Connor, bağımsız mahkemenin siyasi değil hukuki kararlar verdiğini, bir bilgisayar oyunu yardımıyla çocuklara öğretecek.

ABD Yüksek Mahkemesi’nde, bu kurumun ilk kadın üyesi olarak 1981-2006 yılları arasında görev yapan Sandra Day O’Connor (78), hukukun, siyasi partizanlık yüzünden zan altında bırakılmasına ve toplumun bu konudaki bilinçsizliğine karşı savaş açtı.

"ABD Kongresi’nin, bazı eyalet meclislerinin ve çeşitli özel çıkar gruplarının yargıçlara yönelik iğneleyici saldırılarının son yıllarda artmasından endişeliyim" diyen O’Connor, "Partizan saldırılar ve tırmanan siyasi baskı yüzünden, yargıçların adil ve tarafsız karar vermesi zorlaşıyor" ifadesini kullandı.

New York’taki bir bilgisayar oyunu ve eğitim konferansında konuşan O’Connor, "Yargıçların aktivist olarak tanımlanarak, Allahsızlar, laikler ve kendi iradesini başkalarına empoze etmeye çalışan hümanistler diye yaftalandığı çokça kulağımıza geliyor" diye konuştu. O’Connor, "güçler ayrılığı" ilkesinin vatandaşlara yeterince öğretilmemesinden yakındı.

Bilgisayar oyunuyla eğitim

Bağımsız yargıyı korumanın ancak eğitimle mümkün olduğunu savunan O’Connor, özellikle çocuklara ulaşmak için bir bilgisayar oyunu tasarladıklarını söyledi. Eylülde ilk aşaması internette devreye girecek olan "Our Courts" (Mahkemelerimiz) adlı ücretsiz oyun, üniversitelerin işbirliğiyle hazırlanacak ve 14-16 yaş arası çocuklara hitap edecek. Çocuklar oyunda bir mahkeme üyesini canlandırılacaklar ve örneğin "ifade özgürlüğü" ile ilgili bir senaryoda, belirli siyasi simgeleri taşıyan tişörtlerin okulda giyilmesinin anayasal bir hak olup olmadığını karara bağlayacaklar.

Reagan atadı partizan olmadı

26 Mart 1930’da Arizona’da doğan Sandra Day O’Connor, Cumhuriyetçi Ronald Reagan döneminde ABD Yüksek Mahkemesi’nin ilk kadın üyesi olarak aldığı görevi, 2006’daki emekliliğine kadar sürdürdü. 2001 yılında Amerika’nın en güçlü ikinci kadını seçilen O’Connor, her davayı ayrı olarak ele alması ve siyasi bir bakış açısını reddetmesi ile tanındı.

İfade özgürlüğünden kürtaja birçok önemli davada kritik oylar veren O’Connor, diğer ülkelerin hukuk sistemlerine gönderme yapmaktan çekinmeyerek ABD’de tartışma yaratmıştı. O’Connor, bir mütalaasında, Bahreyn Anayasası’nda bulunan "Hiçbir otorite bir yargıcın hükmünden üstün değildir ve yargının gidişatına hiçbir suretle müdahale edilmemelidir" maddesini hatırlatmış ve "Bizim de bunu tüm okullarda öğretmemiz lazım" demişti.

hürriyet



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,708 µs