En Sıcak Konular

BM'den Kıbrıs için umut veren rapor

6 Haziran 2008 22:56 tsi
BM'den Kıbrıs için umut veren rapor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bugün yayımladığı Kıbrıs raporunda, "Kıbrıslılar için Kıbrıs sorununun nihayet çözümü için fırsat penceresinin açık" olduğunu belirtti.

Ban, raporunda, adadaki olumlu gelişmelere rağmen henüz kapsamlı bir anlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle adadaki BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) Kıbrıs'ta önemli bir rol oynamaya devam ettiğini belirterek, gücün görev süresinin 6 aylığına uzatılmasını tavsiye etti. Ban, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan raporunda, görev süresi 15 Haziran'da dolacak UNFICYP'in görev süresinin 15 Aralık 2008 tarihine kadar uzatılmasını istedi.

Adada 16 Kasım 2007 ile 23 Mayıs 2008 tarihleri arasındaki gelişmeleri özetleyen raporunda Ban, adadaki iki liderin 21 Martta bir araya gelerek, "kapsamlı bir çözüme ulaşmak için görüşmelere başlama ortak hedefi yönünde attıkları kararlı adımların oldukça cesaret verici" olduğunu vurguladı.

Ban, iki liderin özellikle 23 Mayıstaki son görüşmelerinde adadaki çözümün "siyasi eşitlik temelinde kurucu iki devletin iki toplumlu, iki bölgeli federasyon kurmaları" yönündeki genel çerçeveyi kabul ettiklerini yeniden teyit etmelerinden özellikle memnun olduğunu belirtti.

Ban, hem 21 Mart görüşmesinin hem de 23 Mayıstaki buluşmanın ardından yapılan ortak açıklamanın, Kıbrıs sorununun çözümü için iki taraftaki "yenilenmiş siyasi iradenin açık belirtisi" olduğunu kaydetti. Ban, bu açıdan iki liderin "vizyonunu ve çözüm yolundaki taahhütlerini" takdir ederek, liderlerin adadaki çözüm yolundaki süreci sahiplenmelerini görmekten memnun olduğunu ifade etti.

Ban, iki liderin 23 Mayıs görüşmesinin yarattığı ivme ışığında çalışmalarına devam eden teknik komitelerin ve çalışma gruplarının görüşme hızlarını artırabileceklerini belirterek, bu grupların çalışmalarının haziran ayı ortasında liderler tarafından inceleneceğini anımsattı. Ban, iki lider arasındaki yapılacak olan bu görüşmenin son derece önemli olduğunun altını çizerek, kendisinin de liderlere resmi görüşmelere süratli ve rahat bir şekilde başlamaları için yardım etmekte son derece kararlı olduğunu yineledi. Ban, bu kapsamda "uygun zamanda" özel bir Kıbrıs temsilcisi atama niyeti bulunduğunu da belirtti.

Ban, raporunda, "ekonomik, sosyal, kültürel, sportif ve benzeri bağların ve temasların kurulmasının Kıbrıs Türk toplumunun hissettiği izolasyon duygusunu hafifletmeye yardımcı olacağını" belirtti ve bunun tüm Kıbrıslılar için güven yaratma konusunda faydalı olacağını da kaydetti. Ban, yine aynı kapsamda iki taraf arasında süratle daha fazla ekonomik ve sosyal eşitliğin sağlanmasının, adanın yeniden birleşmesine de yardımcı olacağını ifade etti.

Ban, raporunda, çözüm yolunda önümüzdeki dönemin kolay geçmeyebileceğini ve bazı büyük uzlaşmaları gerekli kılabileceğini de kaydetti.

Ban, adada uzun yıllardır "ayrımın simgesi" olan Ledra Sokağındaki geçiş noktasının (Lokmacı Kapısı) açılmasının, gerekli siyasi iradeyle neler yapılabileceğini gösteren sembolik bir öneme sahip olduğunu ifade etti ve liderlerin 23 Mayıstaki görüşmelerinde Yeşilırmak (Limnitis) geçiş kapısının açılması gibi bazı askeri ve sivil başka güven artırıcı önlemler almayı düşünebileceklerini açıkladıklarını anımsattı. Ban, bu tür önlemlerin, "Kıbrıslıların günlük hayatlarının kolaylaştırmasını" hedeflediğini ve bu tür adımların memnuniyetle karşılanacağını bildirdi.

Raporda ayrıca, 16 Kasım 2007 ile 23 Mayıs 2008 arasında UNFICYP'in kaydettiği verilere göre adada iki taraf arasındaki toplam geçiş sayısının yaklaşık 1 milyona ulaştığı ve Ledra kapısının açılmasının ardından bir ayda geçiş sayısının, 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 50 oranında arttığı da vurgulandı.

Ban ayrıca, adadaki mayın temizleme çalışmalarının devam etmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti ve adadaki kayıp kişilerin akıbetinin belirlenmesi için çalışan komitenin insani çalışmasına siyasi ortamdan uzak bir şekilde devam etmesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

BM Güvenlik Konseyi, Ban'ın raporunu 9 Haziran Pazartesi günü kapalı toplantıda ele alacak. Konseyin 13 Haziranda ise yeniden toplanarak, Ban'ın raporu ışığında bir karar alması ve görev süresi 15 Haziranda dolacak UNFICYP'nin süresini 6 aylığına uzatması bekleniyor.

AA
 



Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,826 µs