En Sıcak Konular

Karar piyasaları nasıl etkiler?

6 Haziran 2008 09:37 tsi
Anayasa Mahkemesi’nin türban düzenlemesini iptal etmesi sonrasında 1,24’ü aşan dolar bugün 1,23 YTL’de seyrediyor. Ekonomistler piyasada bir panik beklemiyor.

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin başvurusu üzerine türban konusundaki anayasa değişikliğinin “yok hükmünde” olduğuna karar verdi. Borsanın kapanmasının ardından gelen karar dolarda hafif yükselişe neden oldu.

Bankalararası piyasanın spot kapanışında 1,2285/1,2310 YTL olan dolar kotasyonları karar sonrasında valörlü işlemlerde 1,2455 YTL’ye kadar yükseldi. Dolar bu sabah 1,24 YTL’nin altında işlem görüyor.

Karar öncesinde gün boyunca piyasalarda olumlu bir seyir yaşandı. İMKB günü yüzde 1.59’luk artışla 40 bin 463 puandan tamamladı. İşlem hacmi ise yüzde 17 artarak 1.3 milyar YTL’ye yükseldi.

EKONOMİSTLER NE DİYOR?
Ekonomistler, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının piyasalarda bir panik havası yaratmasını beklemiyor. Daha çok yurtdışına bağlı olan borsada satıcılı bir seyir beklense de derin bir satış dalgası ihtimali görünmüyor. Faizde hafif yükseliş beklenirken, dolarda kısa vadede hızlı artış öngörülmüyor. Ekonomistlerin görüşleri şöyle...

SALAR: SİYASİ BASKI HEP TEHDİT OLACAK
A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar: AK Parti’nin kapanma olasılığı arttı gibi gözüküyor. Bundan sonraki süreç hep belirsizlik taşıyacak. Biz bu siyasi tartışmalara 2007 başından itibaren cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle başlamıştık. Kapatma olsa da, olmasa da siyasi belirsizlik azalmayacak. Bundan sonraki dönem içeride hep siyaset konuştuğumuz bir dönem olacak. Piyasalarda hava pozitif olmayacaktır ancak anormal bir negatif hava da beklemiyorum. Dolarda ralli yaşanmaz, çünkü yurtdışı dengeleyecektir. Kur için 1,26 önemli bir direnç, orası geçilirse tekrar 1,35’ler görülebilir. Ancak ekonominin genelinde bir durgunluk olacak. Siyasi baskı hep bir tehdit olarak piyasanın üzerinde duracak. Borsada daha önce gördüğümüz dibin altına gitmeyiz. Ancak bu süreç yükseliş olasılığını sınırladı. Faizde zaten enflasyona bağlı olarak yükseliş vardı.

TOĞUÇ: PANİK SATIŞLAR OLMAZ
Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç: Karar sonrasında doların kısa vadede bir miktar değer kazanması beklenebilir. Dolarda 1,30-1,35 aralığını görebiliriz. Piyasalarda panik olacak bir atmosfer beklemiyorum. Bono tarafına yatırımcı girişi sürecektir. Borsada düşüş olur ancak panik satışlar şeklinde değil de, daha yumuşak iniş olur. Çok ciddi yabancı satışı olmaz. Yatırımcılar “AK Parti kapatılacak mı, kapatılmayacak mı” diye görmek isteyeceklerdir.

REÇBER: DOLARDA 1,26’NIN ÜZERİ ZOR
Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber: 14 Mart’taki kapatma davası sonrasında piyasalar dalgalandı ancak sonraki süreçte normal döneme girildi. Beklenen karar olması nedeniyle piyasalar bunu önceden satmıştı. Piyasalarda çok fazla bir etki olmaz. Yarın (bugün) borsa sürpriz bir şekilde iyi bile kapanabilir. Dövizde çok sıçrama olmaz; 1,25-1,26’nın üzerine çıkması zor. Faizlerde yüzde 20.50’nin üzerini görmeyiz. Yabancı yatırımcı olaya daha uzun vadeli bakıyor.

IŞIK: FAİZDE ARTIŞ OLUR, DOLAR SAĞLAM DURUR
Fortis Ekonomisti Erkin Işık: Alınan karar piyasalar açısından ‘AK Parti’nin kapatılma ihtimali arttı’ gibi bir algılama yaratır. Borsada olumsuz performans görülebilir ancak yurtdışı iyi giderse derin bir satış yaşanmaz. Borsa için esas belirleyici unsur hala yurtdışındaki gelişmeler. Faizde biraz daha yükseliş görülebilir. Çünkü faiz tarafı daha çok iç gelişmelere bağlı olarak hareket ediyor. Kurda ise yüksek faizin desteği var. Kur daha sağlam durabilir, çok sert bir yükseliş beklemiyorum. Yurtdışında bozulma olmazsa 1,30’u görmeyiz.

ntv



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,814 µs