En Sıcak Konular

İran askerleri Irak'a girdi!

4 Haziran 2008 17:21 tsi
İran askerleri Irak'a girdi! İran ordusu PKK'nın İran'daki örgütlenmesi olan PJAK'a yönelik ağır silahlarla donatılmış 3 bin askerle operasyon yürütüyor. Görünen o ki, İranla Türkiye arasında PKK'nın etkisiz hale getirilmesi noktasında artık tam bir mutabakat sağlanmış vaziyette.

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'nın etkisiz hale getirilmesi için hava destekli operasyonları sürerken, İran ordusu da PKK'nın İran'daki örgütlenmesi olan PJAK'a yönelik ağır silahlarla donatılmış 3 bin askerle operasyon yürütüyor. Sınırı 3 kilometre geçen İran ordusu, PJAK'lılara ait mazot kaçakçılığı yapan bir otomobili yaktı. Kuzey Irak Kürt Hükümeti Peşmerge Bakanı Cabbar Yaver, İran ordusunun sınırı geçeceğine inanmadığını söylerken, Kürt Parlamentosu Başkanı Adnan Müfti, İran bombardımanının kendilerini kaygılandırdığını bu nedenle son verilmesini istedi.

İran ordusu, bir hafta önce Kuzey Irak sınırında bulunan Kelareş Dağı'nda eylem düzenlemek isteyen 7 PJAK'lıyı öldürmesinin ardından, Kuzey Irak sınırına yığdığı ağır silahlarla donatılmış 3 bin askerle operasyonlarına devam ediyor. Kuzey Irak sınırını kordon altına alan İran askerlerinin Kandil ve Hacıümran alanlarında PJAK kamplarının bulunduğu alanları bombaladığı bildirildi

PJAK'LA SICAK ÇATIŞMALAR

İran ordusu tarafından Piranşehir Kenti'nden Kuzey ırak sınırına sevkedilen 3 bin askerin başlattığı operasyonlarda bölgede bulunan PJAK'lılar ile sıcak çatışmalar yaşanıyor. Kandil Dağı ile Hakurk bölgesinin karşısındaki İran topraklarında yuvalanan PJAK'lıların, İran askerlerine karşı uzaktan kumandalı bombalama, pusu atma eylemlerinde bulunduğu, İran askerlerinin de, PJAK'lıların barındığı mağaraları uzun menzilli toplarla bombaladığı belirtildi. Bombardımanda PJAK'a ait bir çok sığınağın yerle bir edildiği, lojistik destek geçiş güzergahlarının tamamen kontrol altına alındığı bildirildi.

KAÇAK MAZOT TAŞIYAN ARACI YAKTILAR

Kuzey Irak sınır şeridinde tank ve katyuşa silahlarıyla mevzilenen İran askerleri, kaçakçıların da geçişlerine izin vermiyor. Kuzey Irak Kürt Bölgesi Peşmerge bakanı Cabbar Yaver, PJAK'lılarıetkisiz hale getirmek amacıyla sınıra yığılan İran ordusunun, sınırı geçerek Kuzey ırak topraklarına gireceğine inanmadığını söylerken, İran askerlerinin sınırı 3 kilometre geçtiği iddia edildi. Kürdistan Yurtseverler Birliği Resmi intermet sitesinin haberine göre, sınırda PJAK'a karşı önlem alan İran askerlerinin sınırı 3 kilometre geçip Kuzey Irak topraklarına girdikten sonra arazi araması yaptıkları ve bu sırada Pencwen kasabasına bağlı Tutman Köyü yakınlarında plastik bidonlarla mazot taşıyan bir otomobili durdurdukları ve sürücüsü İbrahim Kekeşex'i araçtan indirdikten sonra aracı ateşe verdiklerini bildirdi. Söz konusu otomobilin İran'dan Kuzey Irak'a kaçak mazot taşıdığı ve İran askerlerinin bu nedenle sınırı geçerek otomobili ateşe verdikleri kaydedildi.

BOMBALAMAYA SON VERMESİNİ İSTEDİLER

Kuzey Irak Yerel Kürt Hükümeti Parlamento Başkanı Adnan Müftü, Erbil'deki İran konsolosu Axayi Suheyl Kırmanci'den, İran'ın Kuzey Irak topraklarını bombalamasına son vermesini istedi. Müftü, İran'ın PJAK ve PKK kamplarını gerekçe göstererek Kandil ve çevresini bombalaması nedeniyle bir çok köyün boşaldığını ve köylülerin evlerini terk ettiğini belirterek, "Bombardımanlar sınır bölgesindeki Kürt halkınaa büyük zararlar veriyor. İran'dan, sorunlara bizimle diyaloğa geçerek çözüm bulmasını istiyoruz. İran'ın topraklarımıza yönelik bombardımanından büyük kaygı duyuyoruz ve bombardımana derhal son vermesini istiyoruz. Bombardıman durursa evlerini terk etmek zorunda kalan köylüler de geri dönebilecek" dedi.

TÜRKİYE SINIRDAN KUŞ UÇURTMUYOR

İran Ordusu'nun kendi sınırında bir haftadır PJAK'a yönelik başlattığı operasyonları sürerken, Türkiye de, Kuzey Irak sınırından PKK'lıların geçişlerini engellemek amacıyla askeri sevkiyatına devam ediyor. Kuzey Irak sınırında bulunan Şırnak'ın sınır kesimindeki Uludere, Beytüşşebap, Silopi İlçelerindeki askeri birliklere takviye yapılırken, sınırın hemen yanında bulunan Andaç, Hilal, Taşdelen, Gülyazı, Yemişli, Işıkveren bölgelerinde de PKK'nın Türkiye'ye geçişlerde kullandığı stratejik öneme sahip alanları Mehmetçikler termal kameralarla 24 saat kontrol altında tutuyor. Şırnak'ta PKK'nın önemli üs alanlarından olan ve sık sık çatışmaların yaşandığı Küpeli (Gabar), Cudi, Herekol Dağları ve Bestler Dereler bölgesinde de operasyonlar aralıksız sürdürülüyor. Kuzey Irak sınırında karadan ulaşılmanın zor olduğu bölgelere ise Skorsky helikopterleriye ağır silahlarla donatılmış özel eğitimli komandolar indiriliyor.

vatan



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,685 µs