CHP'yi yakan imza! | " /> CHP'yi yakan imza! | "/>

En Sıcak Konular

CHP'yi yakan imza!

4 Haziran 2008 08:00 tsi
CHP'yi yakan imza! Kanuna aykırı sözleşme CHP'yi yakacak! Kanaltürk'ün yüzde 40'ının rehin alındığı sözleşmede Önder Sav ile eski CHP Genel Saymanı Mahmut Yıldız'ın imzası bulunuyor.

CHP'nin Kanaltürk'e aktardığı 4 milyon YTL, Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde.

Faturalandırılamayan 3 milyon YTL sebebiyle zor durumda olan parti, dün Star Gazetesi'nde yayımlanan bir belgeyle iyice sıkıştı. CHP'nin gizli bir sözleşme imzalayarak kanalın yönetimine ortak olduğu ve hisselerine rehin koyduğu ortaya çıktı.


Siyasi Partiler Kanunu'na (SPK) aykırı 10 maddelik sözleşmenin altında CHP Genel Sekreteri Önder Sav, eski Genel Muhasip Mahmut Yıldız ile Kanaltürk'ün eski sahibi Tuncay Özkan'ın imzası bulunuyor. Sözleşmede, Kanaltürk'ü CHP'nin parti kanalı haline dönüştüren maddeler yer alıyor. Kanaltürk'ün, sözleşme süresince CHP'nin dışında başka bir siyasi parti, siyasi kişi veya oluşumla yayın sözleşmesi yapmayacağı taahhüdü veriliyor. Prodüksiyon hizmetlerinin bedeli 3,5 milyon dolar olarak belirlenirken, bunun 3 taksitte ödenmesi kararlaştırılıyor. Prodüksiyon hizmetleri anlaşması yapılırken CHP'nin icra kurulu üyesi atayacağı, Kanaltürk'ün yüzde 40'ının rehin alınacağı hükme bağlanıyor. CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, belgeyi doğruladı. Özyürek, şu görüşleri savundu: "Burada yasalara aykırı hiçbir uygulama yoktur. Karşılıklı bir sözleşme yapılmış, o sözleşme çerçevesinde CHP hizmetini almış, bedelini ödemiş ve hesap kapanmıştır. CHP'nin, Kanaltürk'ün yüzde 40'ına sahip olduğu iddia edilmektedir. O, sözleşmenin güvencesi olarak düşünülmüş fakat hiçbir zaman o hisse senetleri, rehin edilmemiştir. İcra kurulunda CHP'yi temsilen bir kişinin görev yapacağı yazılmıştır ama böyle bir atama olmamıştır."

Gizli sözleşme, Anayasa Mahkemesi'nin gündemindeki 'Kayıp Trilyon' dosyasını etkileyecek. Kanaltürk, CHP'den aldığı 3,5 milyon dolarla ilgili fatura gösterememişti. Maliye Bakanlığı, bunun üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ile Anayasa Mahkemesi'ne CHP'nin hesaplarında usulsüzlük olabileceği iddiasıyla dosya gönderdi. CHP'nin hesaplarını inceleyen Anayasa Mahkemesi raportörünün sözleşmeyi de incelemeye aldığı belirtildi. Kanaltürk'e ortak olup, yönetici atayan CHP, özel radyo ve televizyonların kuruluşunu düzenleyen RTÜK Kanunu'na da aykırı davrandı. Kanunun 29. maddesine göre, siyasi partiler radyo ve televizyon kuramıyor. Radyo ve televizyon yayın izni almış şirketlere ortak olamıyor. Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'nun da ihlal edildiği belirtiliyor. Anayasa'nın 69. maddesi ile SPK'nın 67. maddesine göre, siyasi partiler ticari faaliyette bulunamıyor. Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Kanaltürk'le yaptığı sözleşme ve para transferini SPK'ya aykırı bulursa, CHP yöneticileri kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması maddesine aykırı davranmaktan bir yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Anayasa Mahkemesi'nin faturalarda usulsüzlük tespit etmesi halinde, Türk Ceza Kanunu'na göre ceza davası gündeme gelecek.

Anayasa Mahkemesi raportörünün CHP'nin Kanaltürk'e aktardığı paralarla ilgili incelemesi sürüyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın CHP hakkındaki mali denetimi kısa sürede tamamlaması için talimat verdiği bildirildi. Mahkemeye geçici görevle gönderilen Sayıştay kökenli raportörlere de bu nedenle yeni bir görev verilmediği kaydedildi. SPK'ya göre siyasi partiler, mali denetime konu hesap defterlerini ve faturalarını bir sonraki yılın haziran ayına kadar Anayasa Mahkemesi'ne sunmak zorunda. Ancak CHP'nin 2004-2005 hesaplarıyla ilgili bazı belgelerinin eksik olduğu ortaya çıktı. CHP'nin bu belgeleri raportörlerin talebi üzerine gönderdiği öğrenildi.
 


Yöneticiler hapis cezasıyla karşı karşıya


Prof. Dr. Mustafa Kamalak: CHP'nin sözleşmesi ve para transferi Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı. Anayasa Mahkemesi'nin usulsüzlüğü tespit etmesi halinde para Hazine'ye alacak kaydedilir. Sahte belge olup olmadığını anlamak için tarihine bakmak lazım. Olaylar ortaya çıktıktan sonra alınmış belgeler de olabilir. Yüksek Mahkeme, Adli Tıp incelemesi yaptırabilir. Mahkemeyi yanıltmaya yönelik de olabilir. Sahte belge söz konusu olduğunda TCK'daki maddeler devreye girer. Parti yönetimi hapis cezası alabilir.


CHP de kanunlara uymalı

Eski Saadet Partisi Milletvekili Şeref Malkoç: Açıkça yasaya aykırılık hali var. İşin bir de ahlaki yönü var. Bir siyasi parti, bir kanalı satın almış. CHP dahil herkesin hukuka uyma sorumluluğu var. Valiyi çağıracaksın, il başkanın gibi bilgi alacaksın, kimsenin sesi çıkmayacak. Hem RTÜK hem SPK'ya aykırı eylemler yapacaksın, buna bir şey denmeyecek. Gereği yapılmalı. CHP'nin Kanaltürk'le yaptığı usulsüz anlaşmanın cezasız kalması halinde bu kötü bir örnek olur. Anayasa Mahkemesi, TCK açısından da inceleme yapacak. Suç unsuruna rastlaması halinde savcılıklara suç duyurusunda bulunması gerekiyor.


samanyoluhaber



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,751 µs