Yüzen toplama kampları | " /> Yüzen toplama kampları | "/>

En Sıcak Konular

Yüzen toplama kampları

3 Haziran 2008 10:08 tsi
Yüzen toplama kampları ABD’nin 2001 yılından beri 17 savaş gemisini hapishane olarak kullandığı iddia edildi. Yüzen hücrelerde 26 bin kişinin bulunduğu, en az 100 kişinin de buralarda ‘buharlaştığı’ belirtiliyor

İdam mahkumlarının devletlere karşı haklarını korumayı hedefleyen insan hakları örgütü Reprieve’in hazırladığı ve yıl sonuna doğru rapor olarak yayınlanacak olan iddialar ilk olarak İngliz Guardian gazetesinde yeraldı. Öteden beri varlığı konuşulan hayalet hapishanelerin varlığı ABD Orudusu’ndan yapılan açıklamalar, Avrupa Konseyi ve ilgili parlamenter yapıların konuyla ilgili açıklamaları ve mahkumların ifadelerine dayanıyor. Araştırmaya göre Başkan George Bush’un bu tür uygulamaların durdurulduğunu açıkladığı 2006’dan beri hayalet hapishanelerde 200 yeni tutuklama vakasının yaşandığı bildiriliyor.

GUANTANAMO’DAN BETER

Yüzen hapishanalere konulan mahkumlar buralarda sorgulanıyor, daha sonra diğerlerine aktarılıyordu. ABD’nin hayalet hapishane olarak kullandığı 17 gemiden şimdilik USS Bataan ve USS Peleliu’nun isimleri netleşirken USS Ashland’in de üzerinde duruluyor. Bu gemilerin ABD’nin en önemli donanma üslerinden Diego Garcia civarında ve Hint Okyanusu’nda çalıştığı bildirildi.

Hint Okyanusu’nun hayalet hapishanelerinde başta Somali, Kenya, Etiyopya ve Cibuti’den kaçırılan kişiler tutulurken, hem FBI’ın hem de CIA’in bu uygulamalarda aktif olduğu kaydediliyor.

Bu gemilerde işkence gören mahkumlardan birinin ifadesine göre, kendisiyle birlikte geminin en alt bölmesine kapatılan en az 50 kişinin bulduğu tespit edilirken, adı geçen mahkumun daha sonra Guanatamo’ya aktarıldığı belirtiliyor. Ayno kişinin ifadesine göre, gemilerdeki şartlar Guantanamo’dakinden çok daha ağır.

Donanma yalanlayamadı

ABD’nİn gemileri hayalet işkence alanları ve hapishane olarak kullanmasının, yaptıklarını saklama ve yargılamadan mahkum etme amaçlı olduğu bildiriliyor. Öte yandan suçlamaların hedefi olan ABD Donanması’nın Sözcüsü Jeff Gordon, ABD’nin bu tür hapishaneleri olmadığını savunarak, en fazla tutuklamaların ilk günlerinde bazı kişilerin bu gemilerde bir kaç günlüğüne tutulduğunu söylerek bu iddiayı kabul etmese de yalanlayamadı. CIA’in daha önce ortaya çıkan ve kara delik olarak adlandırılan Tayland, Afganistan’da, Polonya ve Romanya’daki gizli cezaevlerinden sonra yüzen hayalet hapishanelerin varlığı da çok sayıda şahit tarafından doğrulanıyor.

star



Bu haber 346 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,027 µs