En Sıcak Konular

DTP'yi ortasından bölen öneri!

3 Haziran 2008 09:47 tsi
DTP'yi ortasından bölen öneri! DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk bundan bir süre önce 'Kürt sorununun çözümünde PKK dışında bir sivil inisiyatif geliştirilmesi yönünde' bir açıklama yaptı. Bu açıklama DTP'de tam anlamıyla infiale sebep oldu. İşte ayrıntılar...

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un “PKK’yı dışarıda bırakan” sivil çözüm önerisini diğer DTP’liler ‘gerçekçi’ bulmadı.

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un, Kürt sorununun çözümünde PKK’nın dışında bir sivil inisiyatif geliştirilmesi yönündeki açıklaması DTP’de kabul görmedi. DTP Van Milletvekili Özdal Üçer, çatışan taraflardan birinin PKK olduğunu belirterek, “PKK’nın muhatap alınmayacağı bir ortamda doğru bir çözüm yoluna gidilemez” görüşünü ortaya koydu.

Mardin Milletvekili Emine Ayna’nın da aralarında yer aldığı “şahinlere” karşı, “güvercinler” tarafında yer aldığı belirtilen Tuğluk’un, bu çerçevedeki önerisi parlamento grubu ile parti örgütlerinde tepkiye neden oldu. Tuğluk’un Sabah gazetesine yaptığı son açıklama da DTP’de tartışma yarattı. Tuğluk’un parti içindeki radikal kanadı da kastederek, “Tuzu kuru siyasetçiler hamaset ve milliyetçi ajitasyonlarla savaşçı kesiliyor” suçlamasına gelen iki tepki şöyle oldu:

Van Milletvekili Özdal Üçer: PKK savaşan taraftan biri. Sorunun çözümünde örgütün de dikkate alınması gerekir. Sivil inisiyatifin oluşması çok önemli bir husus. PKK’nın bu konudaki taleplerini göz önünde bulundurmayan bir projenin çözüm getirmeyeceğini herkes biliyor. Çatışan tarafların çatışmasızlık halini sağlamak için, çatışan tarafların uzlaşımının sağlanması lazım. Çatışan taraflardan biri devletin askeri güçleridir, biri de PKK’dır. PKK’nın muhatap alınmayacağı bir ortamda sürekli çözüm arayışına gitmenin çok doğru bir çözüm getirmeyeceğini farklı süreçlerde gördük. Şu an için Kürt sorununun çözümünü PKK’dan bağımsız düşünmek çok rasyonel değildir. Tabii ki bunun yanında sivil bir iradenin açığa çıkmış olması önemli husustur. Ben tuzu kuru bir siyasetçi değilim. Bunu kendi üzerime almıyorum. Bunun farkında olunması gerekiyor. Haklı gerekçeli söylemlerin yaralama maksatlı olmadığının bilinmesi lazım. Hak talepleri kan üzerinde siyaset yapıldığı anlamına gelmemeli. Kürtlerin taleplerini dile getirmek hiçbir kesimi yaralamamalı.

Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan: Tuğluk kendi görüşünü seslendirdi. Çözüm yolunda bir araya gelecek oluşum ülkenin saygı gören kişilerinden oluşabilir. Bir inisiyatif geliştirilebilir. Sorunun çözümü yolunda PKK’nın, ‘Bizimle görüşülsün’ diye bir şart öne sürdüğüne tanık olmadım. Seçilmişler var, belediye başkanları var. Kamu vicdanının kabul edeceği kişiler var. (Tuğluk’un partideki sertlik yanlılarına yönelik verdiği mesajları da değerlendirerek) Biz sadece çatışma sürecinin tansiyonu oldukça yükselttiğini söylüyoruz.

milliyet

 



Bu haber 375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,858 µs