En Sıcak Konular

Türklere yüksek harç yargıdan geri döndü

2 Haziran 2008 22:40 tsi
Hollanda hükümetinin ülkede yaşayan Türk vatandaşlarına çalışma ve ikamet izinleri verilmesi sırasında yüksek miktarlarda harç uygulaması, Lahey Temyiz Mahkemesi tarafından haksız bulundu.

Mahkeme, hükümetin 2002 ve 2003 yıllarında harçları yüzde 800'lere varan oranda artırması yönünde aldığı kararın, Türkiye'nin AB ile imzaladığı sosyal güvenlik anlaşmalarının yarattığı "Ortaklık Hukuku"na aykırı olduğunu bildirerek, uygulamanın Türkler için geçerli olamayacağı görüşüne vardı.

Hollanda, o yıllarda aldığı kararla, 12 yaşın üzerindeki kişilerden aldığı harç miktarını 56 eurodan önce 258, daha sonra 430 euroya yükseltmişti. Aynı şekilde sürekli ikamet izni alacak 12 yaşından büyük bir kişi için de daha önce 226 euro olan harç miktarını önce 539, bir yıl sonra 890 euroya çıkarmıştı.
 
Hükümetin bu harç tarifesiyle, üç çocuklu bir işçi ailesinin bir yıllık ikamet izni alabilmek için iki aylık maaşını harç olarak ödemesi gerekiyordu.

Hükümetin bu kararı, Türkler İçin Danışma Kurulu'nun (IOT) girişimi ve öncülüğünde yargıya taşınmış ve Rotterdam mahkemesinin 2005 yılında verdiği kararda, hükümet haksız bulunmuştu. Hollanda hükümeti ise Rotterdam mahkemesinin kararını temyize götürmüştü.

"Makbuzları saklayınız"

Hollanda hükümetinin temyiz mahkemesinin kararına bir üst mahkemede yine itiraz hakkı bulunuyor. Hükümet isterse bu karara karşı da üç ay içinde Yargıtay nezdinde itiraz hakkını kullanabilecek.

Temyiz mahkemesinin kararı, daha önce yüksek miktarlarda harç ödeyenlerin paralarını geri alabilmeleri anlamına gelmiyor. Bunun için ayrıca dava açılması gerekiyor.

Türkler İçin Danışma Kurulu, daha önce yüksek harç ödemiş kişilerin belgelerini kaybetmemelerini istedi ve açılacak davaya bağlı olarak bu paraların geri alınabileceğini bildirdi.

Açıklamada, Türk vatandaşlarına uygulanan yüksek harç miktarlarının Ortaklık Hukuku'nun yanı sıra Hollanda Anayasası, Yabancılar Yasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile birçok uluslararası anlaşmaya aykırı olduğu kaydedildi.

Türkler İçin Danışma Kurulu, Hollanda içindeki hukuk mücadelesinin yanı sıra vatandaşlara uygulanan yüksek harç miktarlarını Avrupa Komisyonu'na da taşımış ve Komisyon da Kurul'un başvurusundan sonra konuyu Lüksemburg'daki AB Yüksek Mahkemesi'ne götürmüştü.

cnnturk



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,246 µs