En Sıcak Konular

Büyükanıt’a yanıt bu gün geldi!

0 0 0000 00:00 tsi
Büyükanıt’a yanıt bu gün geldi! Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın dün Harp Akademileri’nde yaptığı ve büyük bölümü AB eleştirisi olan konuşmaya AB’den bugün iki tepki geldi. Rehn: Diyaloğa açığız. Büyükanıt’ın isim vererek eleştirdiği Hans Jörg Kretschmer: Çok şaşırmadım!

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın açıklamaları ile ilgili olarak, ''ortada yanlış anlaşılma var, biz diyaloga açığız'' dedi. TSK'nın profesyonelliğine diyecek bir şeyleri olmadığının belirten Rehn, Avrupa demokrasilerinde askerlerin sivillerin kontrolü altında olduğunu vurguladı.

Rehn, Türk-İş tarafından düzenlenen “AB Müzakere Sürecinde Avrupa Sosyal Modeli ve Sendikal Haklar” konulu uluslararası sempozyumda yaptığı konuşmadan sonra soruları yanıtladı.

Olli Rehn, AB Türkiye Temsilcisi Hans Jörg Kretscmer'in TSK ile ilgili açıklamalarının yanlış anlaşıldığını söyleyen Rehn, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın açıklamaları ile ilgili olarak, ''ortada yanlış anlaşılma var, biz diyaloga açığız'' diye konuştu.
 
Olli Rehn,  AB Türkiye Temsilcisi Krescthmer'in TSK hakkındaki sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi.

Avrupa demokrasilerinde askerlerin sivillerin kontrolü altında olduğunu dile getiren Rehn, ancak TSK'nın profesyonelliğine diyecekleri bir şey olmadığını kaydetti.
 
Kıbrıs’ta yol kazası

Rehn, Türkiye'nin AB sürecinin yavaşladığını, Türkiye'nin ek protokolle ilgili yükümlülüklerini yerine tam olarak getirmesini beklediklerini belirtti.
 
Bu çerçevede Kıbrıs konusunda "bir yol kazası olamaması" için çeşitli formüller üzerinde çalışacaklarını bildirdi.
 
Rehn, AB liderleri ile Türk yöneticilerin Kıbrıs konusunda son sözü söyleyeceklerini kaydetti. 
 
301. madde

Avrupa’da “İngilizliği”, “Finlandiyalılığı” aşağılama gibi bir suçun olmadığını anlatan Rehn, Türkiye’de bu yönde bir suç bulunduğunu dile getirdi. Türklüğe hakareti cezalandıran TCK’nın 301. maddesinden 70 dava açıldığını anımsatan Rehn, bu davaların çoğunun beraat ile sonuçlanmasına rağmen AB olarak 301’den kaygı duyduklarını ifade etti.
 
Rehn, özellikle Hrant Dink davasından endişeli olduklarını belirterek, 301’in değişmesini istedi.
 
"Soykırım" sorusunu yanıtlamaktan kaçındı

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn,  Fransa'da "Ermeni soykırımı yoktur" diyenin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısının ifade özgürlüğünü kısıtlayıp kısıtlamadığı yönündeki sorulara cevap vermekten kaçındı.

Rehn, sadece Avrupa demokrasinin şiddet içermeyen fikirlere özgürlük tanıdığını söylemekle yetindi.
 
 "Reformlar yavaşladı"
 
Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, soruları yanıtlamadan önce Türk-İş'in düzenlediği “AB Müzakere Sürecinde Avrupa Sosyal Modeli ve Sendikal Haklar” konulu uluslararası sempozyumda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB sürecinin yavaşladığını, Türkiye'nin ek protokolle ilgili yükümlülüklerini yerine tam olarak getirmesini beklediklerini belirtti.
 
Sosyal diyaloğun çağdaş bir toplum için önemli olduğuna işaret eden Rehn, bunun Avrupa projelerinin temel taşı olduğunu kaydetti. Bu çerçevede, başarılı ve sağlam bir geçiş süreci amaçlayan Türkiye için de sosyal diyaloğun önemli olduğunu ifade etti.
 
3 Ekim'in yıldönümü
 
Türkiye'nin AB ile müzakerelere başladığı 3 Ekim 2005'in yıl dönümünde Ankara'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti aktaran Rehn, 3 Ekimin tarihi bir gün olduğunu ve Türkiye için önemli sonuçlar getirdiğini ifade etti.
Rehn, 3 Ekim'de Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinin başladığını, bu tarihle birlikte Türkiye'nin müzakerelere başlamış bir ülke haline geldiğini söyledi.
Bu yeni sürecin beraberinde çetin bir dönemi de getirdiğini belirten Rehn, AB'nin genişlemesine yönelik tartışmaların sürpriz olarak algılanmaması gerektiğini, bu tartışmaların sağlıklı olduğunu kaydetti.

Rehn, bu tür tartışmaların sadece Türkiye'ye özgü olmadığını, birliğin kendisi ve geleceğine ilişkin tartışmalar olduğunu belirtti.
 
Bir sonraki üye alındığında bu tartışmaların netlik kazanmış olması gerektiğini belirten Rehn, üye olacak ülkelerle müzakere süreci geliştikçe bu ülkelere karşı ihtiyatlı olmaya çalıştıklarını, yeni taahhüt vermeden, mevcut olanlara bağlı kalmaya çalıştıklarını söyledi.
 
"Ab Türkiye’nin önemli bir aktör olduğunu düşünüyor"
 
AB ailesine yeni bir üye alırken, bu üyeliğin herkes için işlevsel şekilde yürüyeceğinden emin olmak istediklerini belirten Rehn, böylece AB'nin etkin olarak politikalarına devam edebileceğini söyledi.

AB'nin kompleks bir yapısı olduğunu ve 25 üyeden oluştuğunu ifade eden Rehn, bu çerçevede argüman ve karşı argümanları tartışmaya sıcak bakılması gerektiğini belirtti. Rehn, "Türkiye'nin bu çerçevede en iyi verdiği yanıt, katı ve sağlam reform taahhüdüdür. Bu da Türkiye'ye AB'ye giriş müzakereleri sürecinde üyelik kriterlerini yerine getirmesini sağlayacaktır" diye konuştu. Ortak projelere ilişkin yanlış anlaşılmaların olmaması gerektiğini söyleyen Rehn, "AB, ekonomik ve siyasi açıdan Türkiye'nin önemli aktör olduğunu düşünmektedir" dedi.

Türkiye'nin birliğe katılımının uygarlık alanında güçlü bir karşı örnek oluşturması gerektiğini belirten Rehn, şunları söyledi:
 
"Türkiye istikrar ve güvenlik için önemli bir ülke. Türkiye'nin dünyandaki stratejik önemi Lübnan'daki UNİFİL barış gücünde yer alma kararıyla kanıtlanmıştır. Ancak ülke içinde, katılım sürecini başarıya götürmek amacıyla somut bir ilerleme görmek durumundayız."
 
"9. reform paketine sıcak bakıyoruz"
 
Reformların uygulanması ve hızının müzakere sürecinin hızını da belirleyeceğini kaydeden Rehn, 9. reform paketinin son derece gerekli olduğunu ve pakete sıcak baktıklarını belirtti. Rehn, paketin Türkiye'nin acilen çözmesi gereken konuları içerdiğini kaydetti.
 
TBMM'nin AB sosyal sözleşmesini onaylamasından mutluluk duyduklarını da ifade eden Rehn, buna ilerleme raporunda da değineceklerini söyledi.

"Büyükanıt’ın sözlerine çok şaşırmadım"

AB Komisyonu'nun Türkiye Delegasyonu Başkanı Hans Jörg Kretschmer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın dünkü konuşmasında kendisine yönelik sözlerine çok şaşırmadığını söyledi.
AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn’i Esenboğa Havalimanı'nda karşılayan Kretschmer, burada yaptığı açıklamada, "Dört yıldır Türkiye’de yaşıyorum ve Türkiye’de olan hiçbir şeye şaşırmıyorum, görevimi yapıyorum" dedi. Türk siyaseti ve askerin rolüyle ilgili düşüncelerini daha önce açıkça dile getirdiğini belirten Kretschmer, Büyükanıt’a tepki olabilecek açıklamalar yapmak istemediğini vurguladı. Kretschmer, Türkiye hakkında ciddi ve objektif gözlemleri olduğunu da sözlerine ekledi.

Ajanslar



Bu haber 316 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,619 µs