sıra kimin? | " /> sıra kimin? | "/>

En Sıcak Konular

Burma, Çin: Afet zincirinde sıra kimin?

13 Mayıs 2008 15:53 tsi
Burma, Çin: Afet zincirinde sıra kimin? Siyasi, coğrafi, ekonomik ‘odağın’ afetlerle vurulması tesadüf mü? Ne garip bir soru değil mi? Uzak Asya’nın küresel oyundaki konumu Batı için en riskli alan. Ama bu işin ‘güney’ tarafı. Bir de Kuzey var. Afetler ‘kuzey

Descartes aslında “düşünüyorum öyleyse varım” demedi. “Şüpne ediyorum öyleyse varım” dedi. Kelime “cagito”dur! Ama fazla şüphe edince de işte böyle garip sorular ortaya çıkıyor!

Çin, Hindistan ve periferisindeki tüm irili ufaklı ülkeler (japonya hariç) genel olarak Batı ama özel olarak ABD’nin risk odakları. Çin’in 2025 yılına kadar dünyanın yeni ve belki en büyük süper gücü olabileceğine ilişkin öngörüler de ne yeni ne de bilinmeyen bir şey.

Kaldı ki Büyük Ortadoğu Projesi’nin kuzeyden, Kuzey Kore merkezli (İran’ın muadili olarak) Büyük Uzak Asya Projesi’nin güneyden Çin’i kıskaçlama operasyonu olduğu da çoktan dillendirilmiş oluyor.

Tabii oyun bu denli büyük olduğunda, araçların sadece sıcak veya soğuk savaşla sınırlı kalması da düşünülemez. Ekonomi, gıda, çevre, enerji, finans ayakları olan bir oyun bu.

Bu vektörde ilk “atak” çevreden geldi. Al Gore ile başlayan ve küresel ısınma zeminli bir söylem tüm dünyayı dolaştı. Dolaşırken ardında ciddi bir gıda tehtidi bıraktı. Bu tur tamamlanmadan gıda krizi patladı ama krizden önce ABD gıda borsalarında tahıl ürünleri ve pirincin fiyatı yükseldi.

Gariptir, bu krizden en çok pirinç üreten ülkeler, yani işte bu Çin ve etrafındaki ülkeler zarar gördü. Hem de ağır zarar. Geçimini pirinçten sağlayan, büyük kısmı pirinç ihracatçısı olan bu ülkeler bir anda gıda krizi yaşamaya başladı. Tek tek saymalalım ama istisnasız hepsi en azında pirinç ihracatını kesti.

Hemen aynı zamanlama ile Çin ayrıca bir kuraklık yaşadı. Pirinç merkesi olan bölgelerinden biri tamamen kurudu. Hemen ardından da Myanmar (Burma) tarihin gördügü en sert siklona uğradı. Ölü sayısı 100 binle ifade edilmeye başladı.

Gerçi nadiren ölü ve felaket resmi geldi ama bol bol ülkedeki cuntanın ne menem bir yönetim olduğuna ilişkin haberler aktı. Askerler sadece komutanlarının evlerini temizliyor denildiği gibi, gelen yardımların kabul edilmediğinin altı çizildi.

Tabii siklonun Burma’da vurduğu yer pirinç alanlarına denk geldi yine. Zaten zar zor ayakta duran ülke bitti. Ve sonra Çin depremi. Rakam-şimdilik-20 bin ölü. Çin’in hangi tarım bölgesidir bilmiyoruz daha. Ama yıkım kendi başına da “yıkım” oldu.

Ekonomik faturanın faturası milyar dolarları aşacak. Ama komplo teorilerine gerek yok. Buraları zaten ağır deprem bölgeleri. Güney kıskacında durum “şimdilik” böyle. Güney kıskacında da deprem bölgeleri mevcut.

İran, Pakistan, Afganistan, Orta Asya ülkeleri, Türki Cumhuriyetler sair. Buralarda hep deprem bölgeleri tarihlerinde depremler mevcut. Tabii nerede deprem olacağını bilmek de imkansız.

Fakat komplo teorisini sürdürelim, Descartes’in “varlık” gereğine sadık kalalım derseniz, belki, kuraklık çeken bölgeler ipucu olabilir! Kuraklık çeken bir ülke veya bir ülkenin kuraklık çeken bir bölgesi fikir verebilir.

Tabii tamamen atıyoruz!



Bu haber 1,446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,868 µs