En Sıcak Konular

Kutan'dan 'Kayıp trilyonda' çifte standart isyanı

9 Mayıs 2008 18:45 tsi
Türkiye ikinci 'kayıp trilyon' davası ile karşı karşıya. Kapatılan Refah Partisi (RP) hakkında ceza mahkemesinde açılan ilk davada 79 yönetici hapis cezası aldı, yüzlerce partili maddi ve manevi zarara uğradı.

Eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın aynı davadan aldığı 2 yıl 4 aylık hapis cezasını evinde çekmesi gündemde. CHP'nin Kanaltürk'e usulsüz olarak aktardığı 4 trilyon lirayla ilgili dava ise Anayasa Mahkemesi'nde inceleniyor.

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Recai Kutan, bu duruma isyan etti. Kutan partilerle ilgili hukukî işlemlerde çifte standart uygulandığını savundu. RP hakkındaki kayıp trilyon davasının ceza mahkemelerinde hemen görülmeye başlandığını hatırlatan Kutan, CHP ile ilgili davada farklı prosedür uygulandığını belirtti.

SP Genel Başkanı Kutan, parti çalışmalarına katılmak üzere geldiği Malatya'da basın toplantısı düzenledi. Kutan, sorular üzerine RP ile CHP'nin 'kayıp trilyon' davalarını karşılaştırdı. RP kapatıldığında DSP'li Zekeriya Temizel'in maliye bakanı olduğunu hatırlatarak, "Ona ısrarla 'Siz inceleme yaptınız, raporlarınızı mahkemeye gönderemezsiniz' dedik. Siyasi partilerin hesaplarını inceleme yetkisi Anayasa Mahkemesi'ndedir. Dinlemediler. Anayasa Mahkemesi'ne değil, dosdoğru mahkemeye yolladılar. Mahkeme de bu cezaları verdi." diye konuştu. Birçok il başkanı ile birlikte Necmettin Erbakan'ın da ceza aldığını belirten Kutan şöyle devam etti: "Daha sonra Fazilet Partisi kapatıldı o dönemde maliye bakanı Anavatan Partisi'nden Sümer Oral'dı. Onlar incelediler, dediler ki, 'Bizim, hazırladığımız raporu Anayasa Mahkemesi'ne göndermemiz lazım'. Anayasa Mahkemesi inceledi, herhangi bir kusur olmadığı için dosyayı kapattı." Yargıtay Başsavcısı'nın CHP'nin kayıp trilyonu ile ilgili dosyayı sadece Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiğini hatırlatan Kutan, bu uygulamanın çifte standart olduğunu söyledi. Kutan, Başsavcı'ya, "Refah Partisi'nde bunu niye yapmadınız?" sorusunu yöneltirken, CHP hakkında yapılan işlemin Anayasa'ya uygun olduğunu belirtti.

Maliye Bakanlığı, CHP'nin Kanaltürk'e aktardığı paraların 3 trilyonluk kısmının usulsüz olduğunu tespit etmişti. Bakanlık, kayıp trilyon dosyasını bir yıl önce Anayasa Mahkemesi ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Mart 2008'de de Yargıtay Başsavcılığı'na gönderdi. Ancak başsavcılık konuyla ilgili haberlerin çıktığı gün, herhangi bir suç duyurusunda bulunmadan Anayasa Mahkemesi'ne havale etti. RP hakkındaki kayıp trilyon davası ise başsavcılığın talebi üzerine açılmıştı.
 
zaman



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,262 µs