En Sıcak Konular

ABD, Guantanamo mahkemesi çıkmazında!

9 Mayıs 2008 18:10 tsi
ABD, Guantanamo mahkemesi çıkmazında!
ABD, Guantanamo yargıçının istediği askeri hapishane kayıtlarını vermezse dava düşecek, verirse işkence ortaya çıkacak.

Guantanamo savaş mahkemesi hakimi, ABD hükümetinin 15 yaşındaki Kanadalı terör şüphelisinin gözaltına alınması ile ilgili kayıtları, sanık avukatlarına vermemesi halinde, davayı düşüreceğini söyledi.

Mahkeme yargıcı Albay Peter Brownback, ABD hükümetinin, davayı bir an önce bitirmesi için kendisi üzerinde çeşitli baskılarda bulunduğunu da belirterek, gerekli deliller ortaya konmadan, hüküm vermeyeceğini ilan etti. Yargıç Brownback, askeri savcılara da emir vererek, şu anda 21 yaşında olan Ömer Hadr ile ilgili günlük hapishane kayıtlarının, sanığın avukatına hemen verilmesini istedi.

Hadr ve avukatı, günlüklerin verilmesini, böylece işkencenin ve kötü davranışların ortaya çıkacağını, ABD'li gardiyanların çok kötü davranışlarda bulunduklarını ileri sürüyor. Yargıç Brownback, askeri savcılara, hapishanenin günlük kayıtlarını teslim etmeleri için 22 Mayıs'a kadar süre tanıdı.

Guantanamo hapishanesinde tutuklulularla ilgili tutulan günlüklere Binder 2 deniliyor ve bunlar askeri komutanlarda bulunuyor.

Hadr'a nasıl davranıldığının anlaşılması için saat saat tutulan kayıtların gerekli olduğunu söyleyen yargıç, "22'sinde Binder 2'nin tam bir kopyasını vereceksiniz. 22 Mayıs günü saat 17'ye kadar teslim etmezseniz, dava kapatılacak" dedi.

Hadr aynı zamanda, Afganistan'da, göğsünden ve sırtından kurşunlandığını, yaralı halde duvara zincirlendiğini ve işkence altında kendinden çeşitli ifadeler alındığını, bunları Guantanamo'da tekrar etmezse, öldürülmekle tehdit edildiğini de öne sürüyor.

Kanada'da da yakından izlenen davanın iptal edilmesi, ABD'yi zor durumda bırakacak. Davanın iptal edilmesi halinde, Hadr için ileri sürülen suçlardan büyük kısmı düşecek. Bu dava, 11 Eylül terör sanıkları için de bir test mahiyeti taşıyor.

Ömer Hadr, 2002'de Afganistan'da el bombası atarak bir ABD askerini öldürmekle suçlanıyor. Hadr'e ayrıca cinayete teşebbüs ve Amerikan askerleri aleyhine casusluk buçlamaları da yöneltiliyor. Hadr suçlu bulunursa, ömür boyu hapis cezası alabilecek.

Hadr, Guantanamo hapishanesinde tutuklu bulunan son Batılı. Kanada hükümeti Hadr'ın serbest bırakılması için, ABD hükümetine baskı yapıyor.

Kaynak: Reuters



Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,999 µs