En Sıcak Konular

Katolikler 'Allah'ı istiyor!

9 Mayıs 2008 15:35 tsi
Malezya’daki Hıristiyanlar, hükümetinin İsm-i Celil’in sadece Müslümanlar tarafından kullanılması yönündeki yasağının kaldırılması için dava açma hakkını kazandı.

Malezya’da yaşayan Katolikler, “Allah” İsmi Şerif’inin kullanmalarını yasaklayan hükümet yasağının kalkması için yasal mücadele hakkını kazandı. Ülkedeki Katoliklerin ana yayın organı Herald Editörü Rahip Lawrence Andrew, “Çok mutluyum artık devam edebiliriz” dedi.

Ocak ayında, Başbakanlığa bağlı bakanlardan Datuk Abdullah Mohd Zin, Herald’ın Malay dilindeki bölümlerinde Allah isminin Tanrı’nın eş anlamlısı olarak kullanılmasını yasaklamıştı. Yetkiler ismin Müslümanlara özgü olması gerektiğini belirterek, gazetenin kurala uymaması durumunda yayın lisanlarının iptal edileceğini söylemişlerdi.

Katolik gazetesi, yasağın kaldırılması için mahkemeye başvurdu. Yüksek Yargıç Lau BenLan, hükümet savcısının “faydası yoktur ve bu yüzden de düşmelidir” yönündeki itirazları reddederek “Karar bir sonraki mahkemede verilecek” dedi.

Irk, dil ve din birçok etnik unsurun yaşadığı Malezya için hassas konular arasında yer alıyor. 26 milyonluk Malezya’nın yüzde 60’ı Müslüman. Hıristiyanlar, 800 bin’e ulaşan sayılarıyla nüfusun yaklaşık yüzde 9,1’ini oluşturuyor. Budistlerin ve Hinduların oranlarıysa sırasıyla yüzde 19,2 ve yüzde 6,3. Geniş kültür mozaiği nedeniyle Asya’nın “potası” olarak bilinen Malezya, farklı ırk ve dinlerin barış içinde yaşayabildiği model olarak biliniyor.

Bebeklere de mi yasaklayacaklar?

Mahkeme, hükümet yasağının hukuki değerlendirilmesi için yolu açtı. Rahip Andrew, “Yeni celsede ne olacağını göreceğiz” dedi. Kilisenin avukatı Porres Ryan, devam için dava dilekçelerini yakında verecekleri kaydetti. Ryan, “Bugünkü karar, başvurumuzun önemsiz olmadığını ispatladı. Artık mahkemede mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu. Mahkeme günü ise daha sonra belirleneceği bildirildi.

Katolikler, Allah ismini nesillerdir dualarında ve vaazlarında kullandıklarını dile getiriyorlar. “Tanrı” kelimesi cömertlik, doğruluk ve kudret anlamlarına geliyor. Kelimenin kökü ise Arapça iyilik anlamına gelen “jude”a dayanıyor. İngilizce iyi (good) da aynı kökten geliyor.

Allah kelimesi ise, İngilizcedeki “all” “her şey”le ilişkili. Bu şekilde Allah’ın Her Şeyi Bilen, Her Şeyi Gören, Her Şeyi Gören sıfatlarını da kapsıyor. Her yeni doğan bebek, hangi ırktan olursa olsun, ilk kısa “a” sesi çıkarır. Bu tüm insanların yaratılışlarının ve Yaratıcısı’nın birliğini gösterir. Allah ismindeki son “h” harfi de O’nun isimlerinden. Bu yüzden Allah, İlk ve Son’dur.

timeturk
 



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,653 µs