büyük sürprizi ne? | " /> büyük sürprizi ne? | "/>

En Sıcak Konular

Yaşar Paşa'nın büyük sürprizi ne?

9 Mayıs 2008 13:58 tsi
Yaşar Paşa'nın büyük sürprizi ne? Ankara, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, PKK ile mücadelede, ‘bir kaç gün içinde somut gelişmeler’ ve ‘bir sürpriz olacak’ sözlerine kilitlendi. Başkentteki derin kulisler bu sözlerin ardından,’Acaba Ya

Ankara, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, PKK ile mücadelede, ‘bir kaç gün içinde somut gelişmeler’ ve ‘bir sürpriz olacak’ sözlerine kilitlendi. Başkentteki derin kulisler bu sözlerin ardından,’Acaba Yaşar Paşa, bu sürprizlerle neyi kastetti?’ sorusuna odaklandı. Peki bunlar ne olabilir?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Çarşamba günü, Ankara’da İsrail resepsiyonunda, Irak, PKK ve Kürt yönetimi ile ilgili sohbet ederken, gazetecilere şunları söylemişti:

‘Hayallerinin sonunda kâbusa dönüşmesini sağlayacağız… Kuzey Irak’ın terör örgütü için artık güvenli bir bölge olmadığını söyleyebiliriz. Psikolojik üstünlüğü ele geçirdik. Birkaç gün içinde bunun somut sonuçlarını göreceksiniz.”
Ardından da, Orgeneral Büyükanıt, ısrarla gelen bunların ne olduğu sorularına ise, işi daha da esrarengiz hale getiren şu yanıtı vermişti: 

‘Takdir edersiniz ki her şeyi söyleyemeyiz. Ama önümüzdeki günlerde bir sürpriz olabilir. Ne olduğunu söylersem, sürpriz olmaz.’
Bugün, Radikal Gazetesi’nde Murat Yetkin ve Sabah’tan da  Muharrem Sarıkaya’nın, Yaşar Paşa ile sohbetlerinden aktardıkları ifadeler aynen böyleydi.  
 
Gizemli bekleyiş, bugüne dek ters tavırlı Barzani’nin, ‘Türkiye ile aramızda psikolojik engeller kalktı’ sözleri, Ahmet Türk başkanlığındaki DTP’lilerin Irak Lideri Talabani’yle görüşmeleri, Ahmet Davudoğlu başkanlığındaki heyetin Iraktaki temaslarıyla daha da karmaşık bir hale büründü.

Bütün bunlara, MGK’nın, Irak’taki tüm gruplarla görüşmenin kapılarını açan son açıklamasını da eklediğimizde, hem askeri, hem de siyasi açıdan çok dikkatle izlememiz gereken hassas bir sürecin olduğunu görüyoruz. 
Peki, terör örgütü PKK ile mücadelede, Orgeneral Büyükanıt’ın, bahsettiği ve tüm başkenti hareketlendiren sürpriz veya sürprizler ne olabilir?

İşte, hurriyet.com.tr farkıyla, Ankara’da ilgili çevrelerde konuşulan ve olması muhtemel sürprizler…

-Bir süreden beri konuşulan PKK’nın üst düzey isimlerinin gizlice paketlenerek Türkiye’ye getirilmesi.

- Son harekatlar da dahil, delilleri ile PKK’nın üst düzey isimlerinin öldürüldüğünün açıklanması.

- PKK’da büyük bir grubun koparak teslim olmayı kabul etmesi.

-Irak’taki yetkililerin bazı PKK’lıları vereceğini açıklaması.

- ABD ile PKK’ya karşı ortak hava veya kara harekatını da içeren yeni bir süreç. ABD’den bu yönde kuvvetli tonda bir açıklama. Bu noktada İncirlik’e dikkat.

- Hava operasyonlarına ek olarak, yeni bir kapsamlı harekat.

- Kuzey Irak’taki Kürt gruplarının, PKK kadrolarına yönelik tutuklamaları. Büroların kapatılması, para kaynaklarının kesilmesi dahil ‘somut’ adımlar atmaya başlaması.

- Irak yönetiminin bugüne dek olmadığı bir şekilde, PKK’ya yönelik, gerek açıklamaları, gerekse gözle görülür somut bazda sert çıkışlarda bulunması. Net süre verilerek, PKK’nın bölgeden çıkmasının istenmesi. Bunun takibinin yapılması. 

-Türkiye ile Irak’ın işin içinde ABD’nin bulunacağı konseptte, PKK’ya karşı mücadelenin yeni dönemi üzerine kurulacak bir şekilde resmi bir anlaşma imzalaması. Daha öncekilerden farklı olacak bir şekilde.

-Türkiye’nin, Kuzey Irak’taki gruplara yönelik yeni açılım ve ekonomik paketlerini devreye koyması. Bunun sınırlarının Kerkük’ü de çeşitli noktalarda ilgilendirmesi ihtimali.
 
Metehan Demir / Hürriyet



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,191 µs