En Sıcak Konular

Kızıl Meydan’a dönüş!

9 Mayıs 2008 12:34 tsi
Kızıl Meydan’a dönüş! Evvelsi gün Rusya ‘Kızıl Meydan’a döndü. Onunla birlikte kötü anılar döndü. Özellikle Pentagon’un zihnine. Ve dün hiç kimsenin fark etmediği basit bir açıklama yapıldı. Bu açıklama o kadar ‘naif’ki, insanın ABD’ye üzüle

Rusya’da devlet başkanlığının devir-teslim töreninde, denebilir ki 1990 yılından bu yana işin “şeklî” yönü ilk kez bu kadar öne çıkarıldı. Bir çok tören yapıldı ve Çarlık gelenekleri, Sovyetler töreleriyle birleştirilerek dünya kamuoyuna sunuldu.

Bugün de, bir zamanlar hem Pentagon hem de ABD Dışişleri’nde bir zamanlar “Sovyetolog”ların, pür dikkat izlediği, bir sonraki liderin kim olacağını politbüro üyelerinin “dizilişine” bakarak kestirmeye çalıştıkları “Kızıl Meydan” seramonisi yapılacak.

Bu da 1990’den beri ilk kez. Kızıl Meydan ritüelleri tam bir semboller savaşı. Bir yanda ülkenin “staretejik gücü” upuzun ve “kızıl bayraklar” altında geçit töreni yapacak ve bir yandan da yeni Rus devleti “locaya” dizilecek.

Esasen 30 yıla yakın zaman sonra törenin yenilenmesi dahi manidar. Ve bakın dün kimsenin fark etmediği minik Pentagon açıklamasında neler söylendi; “Eski püskü teçhizatlarını ortaya çıkarıp sergilemek, göstermek istiyorlarsa hiç durmasınlar.

Şimdi düşünelim; dünyanın en büyük süper gücü, pardon tek süper gücü, böyle bir açıklamayı neden yapar? Pentagon sözcüsü Geoff Morrel’in bu resmi açıklaması, basın kuruluşları tarafından “alaycı” bulunmuş.

http://www.iyibilgi.com/images/haber/23561.jpg

 


Tabii kast edilen, bu törende Rusya’nın tanklar, zırhlı araçlar ve birliklerinin sergilenecek olması. “Eski püskü” göndermesi bunlara yapılıyor. Tabii eski veya yeni fark etmez,  binlerce kıtalararası nükleer füzelerin “eski püskü”lüğüne ne kadar gönderme yapılıyor belli değil.

 

Belli olmamasının yani bunların hala büyük tehdit içermesinin göstergesi zaten “füze kalkanı”! Putin ise, Kızıl Meydan’da yapılacak tören için şunları dillendirmiş; “Geçit töreni bir tehtid olarak değil, Rusların artan savunma potansiyelinin bir göstergesi.”

İki diplomatik dil arasındaki farka dikkat gerekiyor. Birinde “devlet ağzı” var birinde “muhabbet”!

Aslında Pentagon da Kızıl Meydan’ın ne anlama geldiğini biliyor. Sadece ve hâla kabul etmiyor. Görmezden geliyor. Çünkü “tarihin sonu” tezlerinin sonu anlamına geliyor bu.

Ve bir anlamıyla, ABD’nin artık unutmaya çalıştığı, “soğuk savaş”ın dönüşünü de simgeliyor. Oyun yeniden başlıyor. “Soğuktan gelen adam” Amerika’nın kapısını çalıyor.



Bu haber 1,014 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,028 µs