En Sıcak Konular

Cunta yönetimden tarihte eşi görülmemiş karar!

9 Mayıs 2008 09:59 tsi
Myanmar'da cunta yönetimi, yardım uzmanlarına vize vermeyi reddeti, karar tepkiyle karşılandı.

BM, Myanmar'da binlerce kişinin ölümüne neden olan kasırga felaketinin ardından hükümetin yardım uzmanlarına vize vermeyi reddetmesinin, ''insani yardım çabaları tarihinde eşi görülmedik bir şey'' olduğunu belirtti.

BM Dünya Gıda Programı Sözcüsü Paul Risley, örgütün 6'sı komşu Tayland olmak üzere 10 vize başvurusunda bulunduğunu ancak hiç bir başvuruya yanıt alamadıklarını söyledi. Risley, ''Myanmar hükümetine hafta sonu çalışılarak vize başvurularını mümkün olduğunca çabuk işleme koyması çağrısında bulunuyoruz'' dedi.

Myanmar hükümetinin fikrini değiştirmesi durumunda bile pazartesi gününe kadar tatil nedeniyle Tayland'dan vize alma umudu olmadığını belirten Risley, bu engellemelerin ''modern insani yardım çabalarında eşi görülmedik bir durum'' olduğunu ifade etti.

Kasırgada 62 binden fazla kişinin öldüğünü veya kaybolduğunu belirten cunta yönetimi, yabancı uzmanlara ve personele değil, uluslararası yardıma ihtiyacı olduğunu belirtmişti.

Öte yandan Avustralya'daki Myanmar Büyükelçiliği önünde hükümetin felakette yavaş hareket etmesi nedeniyle yaklaşık 80 Myanmarlı protesto gösterisi düzenlendi.

Gösteri sırasında polis 3 kişiyi gözaltına aldı. Protestocu bir kadının elçilik kapısına yönelen bir diplomatın aracına su şişesi attığı, kadını gözaltına almaya çalışan polise 2 kişinin engel olmaya çalıştığı belirtildi.

Protestocular, yeni anayasa için yarın yapılması planlanan referandumu ise ''sahtekarlık'' olarak nitelendirdi. Protestocuların çoğunun üzerinde ''referanduma hayır'' anlamına gelen kırmızı çarpı işaretli beyaz tişörtler giydikleri gözlendi. Göstericiler, ''Burma'ya (Myanmar) barış'' diye sloganlar attı ve ''Kasırga Kurbanlarını Kurtarın'', ''Haksız Referandumu Durdurun'' yazılı pankartlar taşıdı.

KATAR YARDIM UÇAĞI GERİ ÇEVRİLDİ

Bu arada, Katar'dan Yangon'a gelen ve içinde kurtarma ekibinin yer aldığı uçak, cunta yönetimi tarafından geri çevrildi. Cunta yönetimi, gerekçe olarak uçağın sadece yardım malzemesi getirme izni olduğunu belirtti.

Hükümetin yönetimindeki Myanma Ahlin gazetesi, ''Myanmar şu anda yabancı ülkelerden kurtarma ekiplerini kabul edecek durumda değil. Ancak şu anda Myanmar yardım alınmasına öncelik veriyor ve bu yardımı kasırganın vurduğu bölgelere kendi yardım ekipleri aracılığıyla ulaştırıyor'' diye yazdı.

dunyabulteni



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs