En Sıcak Konular

1 buçuk milyon kişi risk altında!

9 Mayıs 2008 08:35 tsi
Kasırganın vurduğu Myanmar'da felaketin boyutları büyüyor. Resmi rakamlarla 23 bin olarak açıklanan can kaybının, 100 bine ulaşmasından endişe ediliyor. Kasırga nedeniyle risk altında olanların sayısı da 1 buçuk milyon.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Şefi John Holmes'a göre, Myanmar'ın felakete müdahalesi ihtiyaç duyulanın çok altında.
 
BM Genel Sekreteri Ban ki-moon da endişeli. Genel Sekreter Ban, askeri yönetim ile görüşmek istedi ancak cunta görüşme için herhangi bir tarih vermedi.
 
Myanmar Dışişleri Bakanlığı ise ülkenin yabancı yardım ekiplerini ve gazetecileri kabul etmeye hazır olmadığını bildirdi.
 
Bakanlığın, resmi New Light of Myanmar (Myanmar'ın Yeni Işığı) gazetesinde yayımlanan açıklamasında, "Myanmar'ın yabancı arama kurtarma ekipleri ile yabancı basın yayın kuruluşlarını kabul etmeye hazır olmadığı" ifadesine yer verildi.
 
Açıklamada, "Myanmarlı yetkililerin önceki gün, Katar'a ait bir uçakta bulunan yardım ekipleri ve gazetecileri durdurduğu, bu kararın uçaktaki ekipler hakkında yetkililere önceden bilgi verilmemesi nedeniyle alındığı" da ifade edildi.
 
Birçok yerleşimine ulaşılamadı
 
Kasırganın ardından 7'nci güne girilirken birçok yerleşim birimine hala ulaşılamadı. Askeri yönetimin 2 gündür beklettiği BM yardım uçağı da Myanmar'a indi.
 
Kızılay ekibi de su, ilaç ve bebek maması stokuyla Endonezya'nın Cakarta kentinde Myanmar yönetiminden izin bekliyor. Ankara, Myanmar'a 1 milyon dolarlık yardımda bulunacak.
 
Myanmar'da 1'inci Dünya Savaşı döneminden kalan, bin 500 askerin mezarının bulunduğu şehitliğin de akıbeti belli değil.
 
"Anayasa referandumu ertelensin" çağrısı
 
Bu arada Myanmar'da muhalif lider Aung San Suukyi'nin Ulusal Demokrasi Birliği Partisi, askeri yönetimden yarın yapılması planlanan anayasa referandumunu ertelemesini istedi.
 
Parti sözcüsü Nyan Win, "bu durumda referandum yapmanın uygun olmadığını" belirtti. Sözcü, partinin referandumda halka "hayır" deme çağrısında bulunduğunu da söyledi.
 
Myanmar'da yeni anayasa için 10 Mayıs'ta yapılacak referandum, 47 yerleşim biriminde ertelenmişti, ancak askeri yönetim, kasırga felaketine rağmen yeni anayasayla ilgili referandumu cumartesi günü diğer bölgelerde yapmakta ısrar ediyor.
 
Askeri yönetim, anayasa referandumunun ardından 2010 yılında genel seçimlerin yapılacağını açıklamıştı. Myanmar'daki kasırga felaketinde resmi rakamlara göre ölü sayısı 23 bin, kayıp sayısı ise 42 bin. Bağımsız kaynaklar, gerçek rakamın açıklanandan çok daha fazla olduğunu, ölü sayısının 100 bini bulabileceğini belirtiyor.

cnnturk



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,990 µs