En Sıcak Konular

Erkeklerin iş gücüne katılım oranı %76.1'e geriledi

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye'de erkeklerin, iş gücüne katılım oranı 1994 yılında yüzde 81,9 iken, 2005 yılında yüzde 76,1'e, kadınların ise yüzde 33.1'den, yüzde 26,5'e geriledi.

Türkiye İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ''Türkiye'de nüfus, iş gücü istihdam ve işsizlik'' verilerinden derlediği

bilgilere göre, Türkiye'de hızlı nüfus artışı ve kırsal kesimden kente göç olayı ile birlikte, kentlerde, iş gücü potansiyelinin sürekli büyüdüğü, büyüyen iş gücünü karşılayacak bir istihdam artışı ve tarım dışı sektörlerde yeterince yaratılamadığı tespit edildi.

Türkiye'deki iş gücü arzının hızla arttığı ve 1988 yılında 19,4 milyon kişi olan iş gücü miktarının, 2002 yılında 22,9 milyona ulaştığı belirtilerek, şu
ifadelere yer verildi:

''Türkiye, iş gücüne katılımda, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) yüzde 19 gerisinde kalmıştır. Türkiye'de iş gücüne katılım oranları erkek ve kadın iş gücü arasında farklı özellikler gösterdiği tespit edilirken, erkeklerin iş gücüne katılım oranının 1994 yılında yüzde 81,9 iken, 2005'de yüzde 76,1'e, kadınların ise yüzde 33,1'den, yüzde 26,5' gerilediği görülüyor. Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranları kent kırsal ayırımında önemli farklılıklar gösterdiği, kentsel alanlardaki kadın iş gücüne katılım oranları, kırsal alan kadın iş gücüne katılım oranlarının çok altında kalmıştır. Bunun temel nedeni ise; kadınların kırsal alanlarda ücretsiz aile işçisi konumunda görülmeleridir.''

Türkiye'nin erkeklerde iş gücüne katılım oranı bakımından OECD'nin yüzde 4 gerisinde kaldığı belirtilen İŞKUR değerlendirmesinde, Türkiye'nin yine OECD içinde iş gücüne katılımda ise 30 ülke içinde sondan yedinci olduğu ifade edildi.

İstatistiki bilgilerde, erkek iş gücüne katılım oranı bakımından lise altı ve lise eğitim düzeyinde katılım oranının 2002 yılı itibariyle yüzde 68'de kaldığı, yüksek öğretim düzeyinde yüzde 83 olduğu belirtildi.

Türkiye'deki kadınların iş gücüne katılımlarının da değerlendirildiği çalışmada, 1994 yılında yüzde 33.1'lik oranın, 2005 yılında yüzde 26.5'e gerilediği, Türk kadınlarının OECD ülkeleri kadınlarına göre iş gücüne katılımda yüzde 34 geride kaldığı görüldü.

İş gücüne katılımda en iyi ülkenin yaklaşık yüzde 75.4 ile Norveç olduğu belirtilen çalışmada, Türkiye yine OECD içinde kadınlarda iş gücüne katılımda sonunculuğu kimseye kaptırmadığına da dikkat çekiliyor.

Türkiye İŞKUR Genel Müdürlüğünün hazırladığı çalışmada, 'kentsel ve kırsal' alandaki kadınların iş gücüne katılımı da şöyle değerlendiriliyor:
''Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranı kent-kır ayırımında önemli farklılıklar göstermektedir. Kentsel alanlardaki kadın iş gücüne katılım oranları, kırsal alan kadın iş gücüne katılım oranlarının çok altındadır. Bu farklılığın temel nedeni kadınların kırsal alanlarda ücretsiz aile işçisi konumunda olmalarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca ülkemiz şartlarında kadın iş gücünün ortalama eğitim düzeyinin çok düşük olduğu görülmektedir."

Hürriyet



Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,067 µs