En Sıcak Konular

Madde bağımlılığına karşı "Mavi Gülüş"

0 0 0000 00:00 tsi
Madde bağımlılığına karşı Türkiye ve dünyada son yıllarda yaşanan göç, kültürel değişim ve ekonomik şartlar gençleri de büyük sorunlarla karşı karşıya bıraktı. Bu sorunlar arasında en tehlikelisi de madde bağımlılığı.

Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmaların ortaya çıkardığı veriler, bu tehlikenin boyutlarını gözler önüne seriyor. Sigara, alkol ve uyuşturcu maddelere başlama yaşı ilkokul sıralarına inerken; eğitim sisteminden kaynaklanan aksaklıklar da sistem tarafından bir türlü onarılamıyor. Bu nedenle madde bağımlılığıyla mücadele sivil toplum örgütlerine düşüyor. Ankara’da kurulun Bir Kardeş Mavi Girişimi de bu amaçla yola çıkarak, ‘Mavi Gülüş Projesi’ni başlattı. AB tarafından da desteklenen proje, başta eğitimciler ve aileleri bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Avrupa Birliği Ulusal Ajans Gençlik Programı tarafından “Eylem 3 Projesi” olarak desteklenen ‘Mavi Gülüş Projesi’, eğitimci Lami Özgen’in yönetiminde başladı. Bu yılın Mart ayında çalışmalarına start verilen proje, Ekim ayının sonunda tamamlanacak. Madde bağımlılığına karşı gençleri bilinçlendirmeye yönelik yürütülen proje kapsamında, öğrenci, veli, öğretmen ve idarecilere yönelik okul seminerleri ve paneller düzenleniyor.

Proje kapsamında her sayısı 500’er adet olarak basılan iki adet bülten ve benzer içerikte cd’ler hazırlandı. Önümüzdeki günlerde açılacak standlarda bu bültenler ve cd’ler hedef kitlesine ücretsiz olarak dağıtılacak. Ardından, proje bitim tarihine dek aynı sayıda iki adet bülten ve aynı içerikte cd’ler hazırlanarak dağıtılacak. Proje bu etkinliklerin yanı sıra tiyatro atölyesi kurmayı, film fösterimi gerçekleştirmeyi ve şenlik düzenlemeyi planlıyor.

BU SORUNUN PARÇASIYIZ

Proje, Kürt kentlerinden göç edenlerin oturduğu Altındağ belediyesinde ilk ve orta okul dereceli okulları kapsıyor. Hazırlanan bültende, madde bağımlılığına karşı verilen mücadelenin yetersiz kaldığı şu sözlerle ifade ediliyor: “Öğrenci, öğretmen ve veli olarak bu sorunun birer parçasıyız. Bu sorunu yaşarken ne var ki sorunun çözümü için öğrenci, veli, öğretmen ve idare işbirliğine gidilmeye çalışılsa da doğru çözüm önerileri; eksik bilgi, önyargılar, disiplin anlayışından kaynaklı olarak uygulanamamakta ve madde bağımlılığına karşı etkin mücadele yapılamamaktadır.”

ÇALIŞIRKEN TANIŞIYORLAR

Uygulanan disiplin yollarının uyuşturucu maddeyle mücadelede yetersiz kaldığına işaret edilen bültende, projenin uygulandığı bölgedeki madde bağımlısı gençlerin ailelerinin eğitim düzeylerinin düşük, bu konudaki bilgilerinin ise eksik ve önyargılı olduğuna dikkat çekiliyor. Bültende ayrıca, yoksul kesimlerdeki madde bağımlısı gençlerin, genellikle ucuz iş gücü olarak çalıştıkları meslek sitelerinde çeşitli kimyasal maddeleri kullanırken bağımlı hale geldikleri vurgulanıyor. Bu gençlerin genellikle 15-25 yaşları arasında yoğunlaştığına dikkat çekiliyor.

BÜYÜK ARTIŞ VAR

Proje kapsamında hazırlanan bültenlerde, Türkiye’nin 2004 uyuşturucu bilançosu da veriliyor. Buna göre, gümrüklerde düzenlenen 6 bin 749 operasyonda 9 ton 390 kilogram esrar, 8 ton 844 kilogram eroin, 4 ton 729 kilogram baz morfin, 126 kilogram kokain, 85 kilogram afyon ele geçirildiği hatırlatılıyor. Ayrıca, son yıllarda kullanımı artan sentetik uyuşturucalara karşı düzenlenen operasyonlarda ise 9 milyon 493 bin 470 adet captagon, 845 bin 390 adet de ecstasy hap ve uyuşturucu yapımında kullanılan bin 587 litre asetik anhidrit yakalandığı bilgisi veriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine dayanılarak da sentetik uyuşturucu maddelerdeki artışın 2000 yılına oranla 10 kat arttğına dikkat çekiliyor.

ÇEVRE VE ÖZENTİ FAKTÖRÜ

Bültende bilimsel araştırmalardan derlenen bazı veriler de aktarılıyor. Buna göre, madde kullanmaya başlama nedenleriyle ilgili yapılan araştırmalara dayanılarak da şu bilgiler veriliyor: Arkadaş baskısı yüzde 23.3, Merak, yüzde 29.4, Sorunlara çözüm olarak aramak 27.1, sorunlardan kaçmak yüzde 26.0 beğeni toplamak yüzde 24.3, yüzde 25.9

Başka bir araştırmanın verilerine dayanılarak, madde kullanımına başlama yaşının; 15 yaş altında yüzde 31, 16-20 yüzde 43, 21-25 yüzde 12, 26-30 yüzde 8 olduğu belirtiliyor.

Alkole başlama yaşıyla ilgili olarak da, 18 yaş altında alkolle tanışanların oranı yüzde 46 iken, 18-30 yaş arası yüzde 41, 30 yaş üstü ise yüzde 6 olarak belirtiliyor. Alkole başlama nedenleri arasında özenti yüzde 41, kutlama yüzde 15, çevreye uyum yüzde 14, merak yüzde 13, teşvik yüzde 10 olarak ifade ediliyor.

Sigarayla ilgili de şu bilgiler yer alıyor: Türkiye’de erkeklerin yüzde 53’ü, kadınların yüzde 20’si sigara içiyor. Türkiye Avrupa ülkeleri arasında ön sıralarda yer alıyor. Lise öğrencilerinin yüzde 20.1’i sigara içiyor. Madde kullanım oranı yüzde 3.5 iken, en az bir kez madde kullanan gençlerin oranın yüzde 2.6 olduğu kaydediliyor.

SOSYAL ETKİNLİKLERİN ÖNEMİ

Bültende uyuşturucu maddeyle mücadele konusunda makalesi yayınlanan Hacettepe Üniversitesi Araştırma Görevlisi Gülnaz Karatay, sigara ve esrarın bağımlılık yaratan maddeler açısından başlangıç niteliği taşıdığını vurgulayarak, uyuşturucunun yayılmasında arkadaşlık faktörünün önemine dikkat çekiyor.

Karatay, bunun için aileler ve okul idarecilerinin gençleri yakından takip etmesi, piyasada bulunan her türlü maddenin satış ve reklamının önlenmesi, denetlenmesi için sektörler arası diyalogun arttırılması, gençlerin dikkatini bu maddelerden uzak tutmak amacıyla sosyal faaliyetlere ağırlık verilmesi, uyuşturucu maddeler için potansiyel teşkil eden mekanların ciddi bir denetime tabi tutulması gerektiğini ifade ediyor.

ANF NEWS AGENCY 



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,671 µs