En Sıcak Konular

Başbakan kendini Fatih zannetti!

0 0 0000 00:00 tsi
Başbakan kendini Fatih zannetti! Dün Başbakan Erdoğan’ın AKP Meclis grubunda yaptığı konuşmanın bir kısmı Patrikhane ve ekümeniklik iddiaları ile doğrudan ilintiliydi. Başbakan Erdoğan "Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’a geldiğinde ekümenikliği serbest bıraktı, kendine güveni vardı. Bizim

Patrikhane’nin ekümeniklik iddiası uzun zamandır Türkiye’nin gündemini meşgul ediyor. Patrik’in ekümenik iddiası “evrensellik” anlamına geliyor. Bu Fener Rum Patriğine tüm Ortodoksların liderliği vasfının kazandırıyor.

Peki, bu Türkiye Cumhuriyeti için olumsuz bir durum mu? Tartışmalar neden kaynaklanıyor? Zaten Patrikhane şu anda ekümenik değil mi?

Önce şu sorunun yanıtından başlayalım. Patrikhane kendi içinde “ekümenik” sıfatını uyguluyor. Bunu nasıl yapıyor? Hepimiz birkaç ay önce yapılan “mahkeme tartışmasını” hatırlıyoruz. Patrikhane, Kudüs patriğini yargılamak için İstanbul’da bir mahkeme kurmuştu. Daha sonra Kudüs patriği görevden alındı. Yani bu ne demek oluyordu? Patrikhane ekümenikti. Bir noktaya da değinmeli. Tarikatların “şeriat mahkemesi” kurduğunu iddia eden Türk medyası, bu olay karşısında dut yemiş bülbül gibiydi.

O dönemde Türkiye Cumhuriyeti hükümeti sessizliğini korudu. Yapılanlar Türk hukukuna uygun muydu? Hayır değil. İşte tartışma konusu da bu. Çünkü Patrikhane kuruluş yıllarında “görev ve sorumlulukları” tırpanlanmış bir kurum. O dönemin koşulları dikkate alındığında pek de haksız bir karar olduğu söylenemez. Nihayetinde Patrikhane’nin ekümeniklik iddiası siyasi bir işlevdir. Dini bir vecibe değil. Kısıtlanması dini özgürlüklerin kısıtlanması anlamına gelmez, bir devletin her hangi bir kurumun siyasi gücünü “güvenlik” gerekçesiyle kısıtlaması anlamına gelir. Bu her devletin en doğal hakkıdır.

Peki dün Başbakan’ın yaptığı konuşmaya ne demeli? Başbakan Erdoğan ’Ekümenik’ tartışmaları için şunları söyledi: "Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’a geldiğinde ekümenikliği serbest bırakmıştır. Çünkü, kendine güveni, özgüveni vardı. Bizim de kendimize güvenimiz, özgüvenimiz var." Başbakan’ın kendine güven ilen ilgili söyledikleri övgüyü hak ediyor. Biz Türklerin ciddi bir özgüvene ihtiyacı olduğu kesin. Fakat her konuyu özgüvene yaslamanın da bir anlamı yok. “Artık cesurum” diye her çukura balıklama atlamanın gereği yok. Kendinize güveniyorsunuzdur, azınlık kavramını kaldırır, bütün vatandaşlarınızı bir kabul edersiniz. Bunu önermiyorum, örnek veriyorum. Elbette bunun siyasi yansımaları olacaktır ama buna dini özgürlük çerçevesinden bakabilirsiniz. Ama kalkıp, sırf Rus Ortodoks kilisesi almış başını gidiyor, onu dengelemek lazım, Vatikan ile Fener’in ortaklığını arttırmak lazım Avrupa Birliği baskı kurarsa, elbette bu gerçekleri dile getirmeden yaparlar bunu, siz de bunu “cesaret” olarak görüp kabul ederseniz, bu olacak iş değil… 



Bu haber 227 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,602 µs