En Sıcak Konular

Finlandiya'dan Kıbrıs girişimi

0 0 0000 00:00 tsi
Finlandiya'dan Kıbrıs girişimi AB Dönem Başkanı Finlandiya, KKTC'ye izolasyonun kaldırılması, bu çerçevede Rumları da tatmin edecek bir planın benimsenmesi için yeni bir girişim başlattı.

Finlandiya böylece Türkiye ve AB arasında bu yıl içinde bir bunalım çıkmasının önlenmesinin amaçlandığını açıkladı.
 
Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, taraflarla yoğun temaslar başlattığını, bu temaslarının Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin yanı sıra ilgili diğer tarafları kapsadığını söyledi.
 
Tuomioja, bu yoğun temaslarla, ''AB'nin Kıbrıslı Türkler ile doğrudan ticari ilişki kurması yönündeki engelin kaldırılması ve Türkiye'nin de deniz ve havalimanlarını Kıbrıs Rum trafiğine açması yönünde ikna edilmesinin amaçlandığını'' bildirdi.
 
Tuomioja, ''bunu başarıp başaramayacağımızı görmek için yalnızca birkaç haftamız var. Benim hissettiğim şu; hiçbir taraf şimdilik 'hayır' da demiyor, 'evet' de demiyor'' diye konuştu.
 
Finlandiyalı Bakan, tarafların tümünün bir sonuç elde edilmesi isteğinde olduklarını, bununla birlikte başarı şansının henüz başarısızlık olasılığının önüne geçmediğini, ancak ülkesinin gerçek bir çaba içinde bulunmayı sürdürdüğünü dile getirdi.
 
Tuomioja temaslarının ayrıntılarını açıklamaktan kaçınırken, AB diplomatları da girişimlerin, Türk limanlarının açılmasını isteyen Rumları da tatmin etmeyi amaçladığını, Gazimağusa gibi limanların, uluslararası gözetim altında uluslararası ticarete açılmasını içerdiğini kaydetti.
 
AB ve Türkiye'nin Kıbrıs tavrı
 
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin Kıbrıs Rum gemi ve uçaklarına limanlarını açmaması halinde müzakere sürecinin durdurulabileceğini söylüyor.
 
Türk hükümeti ise, KKTC üzerindeki izolasyonlar kalkmadan Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimine liman ve havaalanlarını açma konusunda hiçbir adım atmayacağını belirtiyor.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her fırsatta, KKTC'ye izolasyonlar kaldırılmadıkça Türkiye'nin, limanların ve havaalanlarının Kıbrıs Rum kesimi gemi ve uçaklarına açılmasını öngören Gümrük Birliği Ek Protokolü'nü gündeme almayacağını belirtiyor.
 
Son olarak geçtiğimiz haziran ayında Avrupa Birliği, Türkiye'nin Kıbrıslı Rumlara limanlarını açmaması nedeniyle Hırvatistan ile müzakere sürecinin daha hızlı yürütülmesi kararını almıştı.
 
AB'nin bu tavrına karşılık Başbakan Erdoğan, ''Türkiye hep adım atan taraf olamaz. Adımlarımızın karşılığını almadık. Adım atılmadıkça, adım atmayacağız'' demişti.

Türkiye Ek Protokol'ü imzalamıştı
 
Türkiye, Gümrük Birliği'nin Kıbrıs Rum yönetimi dahil AB'ye yeni katılan 10 üyeye de uyarlanması için Ankara Anlaşması'nın Ek Protokolü'nü 29 temmuzda imzalamıştı.
 
Ancak Türkiye, aynı zamanda bir de deklarasyon yayımlayarak, imzanın Kıbrıs Rum kesimini tanıma anlamına gelmediğini ilan etmişti.

CNNTürk



Bu haber 142 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,110 µs