En Sıcak Konular

Askerî harcamalar denetlenecek ama açıklanmayacak!

0 0 0000 00:00 tsi
Askerî harcamalar denetlenecek ama açıklanmayacak! Devlet harcamalarını Avrupa Birliği normlarında şeffaf hale getiren Sayıştay Kanunu teklifinde ilginç bir değişiklik yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı için 'denetim' kalkanı

Yürürlüğe girdiğinde, TSK'nın elindeki mallar ve silah alımları dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlarının harcamaları Sayıştay denetimine girecek. Teklif, hükümet ile askerin uzlaşma sağlayamaması sebebiyle geçen dönem yasalaşamamıştı. Ancak Sayıştay raporlarının açıklanması konusunda hükümetten güvenlik birimlerini rahatlatan bir düzenleme geldi. Alt komisyonda yapılan değişiklikle, TSK, Emniyet, Jandarma ve MİT'e ait denetim raporlarının kamuoyuna duyurulması, 'Bakanlar Kurulu'nca çıkarılacak bir yönetmeliğe' göre düzenlenmesi hükmü getirildi. Böylece Sayıştay'ın denetim yetkisi sınırlanmazken raporların kamuoyuna açıklanmasıyla ilgili yetki hükümete bırakıldı.

Askerî harcamalarının Sayıştay denetimine alınmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin yapılmasının ardından gözler Sayıştay Kanunu'na çevrildi. Geçen dönem AK Parti grup başkan vekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi, uzlaşma sağlanamaması nedeniyle yasalaşamamıştı. TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndan alt komisyona gönderilen teklif üzerindeki çalışmayı AK Parti İstanbul Milletvekili Alaaddin Büyükkaya yürütmüştü. Büyükkaya, 'askerî harcamaların denetimi konusunda sıkıntı yaşandığını' doğrularken bazı subaylar kendisini makamında ziyaret etmişti. Uzun süre raporunu vermeyen alt komisyon, teklifin 9. Uyum Paketi içine alınmasıyla raporunu komisyon başkanlığına sundu.

Plan Bütçe Alt Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlanan teklifte, diğer tüm kamu kurumlarıyla birlikte askerî harcamalar ve mallar da Sayıştay denetimine alınıyor. 2003 yılında yapılan değişiklikte, "askerî harcamalarda denetimin usul ve esaslar gizli yönetmelikle belirlenir" ifadesi bulunuyordu. Bu ifade metinden tümüyle çıkarılırken güvenlik harcamaları üzerindeki "gizlilik kalkanına" formül bulundu. Teklifin komisyona gönderilen ilk halinde, sadece Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait denetim raporlarının kamuoyuna açıklanması Sayıştay Başkanlığı'nca çıkarılacak bir yönetmeliğe bırakılmıştı. Emniyet, jandarma ve MİT'in raporlarının kamuoyuna açıklanması önünde bir engel bulunmuyordu. Komisyonda yapılan değişiklikle, Emniyet, jandarma ve MİT kapsama alınırken bu konuya ilişkin esasları belirleme yetkisi Genelkurmay, İçişleri ve Milli Savunma bakanlıklarının görüşü alınarak Bakanlar Kurulu'na verildi.

AB sürecindeki şeffaflaşma anlayışı gereği Silahlı Kuvvetler'e ait harcamaların denetim altına alınması için Anayasa'da değişiklik yapıldı. 2004 yılında yapılan Anayasa değişikliğinin gerekçesinde, AB 2002 İlerleme Raporu'na atıf yapıldı.

Hükümet 301. madde için Yargıtay'ı bekliyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'Türklüğü, cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama' hükmünü içeren 301. maddesinin değiştirilmesinin gündemlerinde olmadığını söyledi. Bakan Şahin, "Uygulamada bir birliktelik, bir içtihat olursa daha kolay halledilir. Şu anda yargıda bir birliktelik yok. Muhtelif kararlar veriliyor. Bir bakıyorsunuz beraat veriliyor, bir bakıyorsunuz ceza veriliyor." dedi. Şahin, bu konuda Yargıtay'ın içtihat kararlarını bekleyeceklerini ifade etti.

Meclis'te AB mesaisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Avrupa Birliği uyum yasalarını görüşmek üzere dün olağanüstü toplandı. TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut'un yönettiği görüşmelerde ilk olarak 1934 yılında çıkarılan İskan Kanunu ele alındı. AB mevzuatına uygun hale getirilen kanunda çingene ifadesi metinden çıkarılıyor. Diğer tasarı ve tekliflerden bazıları ise şunlar: Özel Eğitim Kurumları Kanunu Tasarısı, Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanun Tasarısı, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen Kamu Denetçiliği (Ombdusman) Kurumu Kanun Tasarısı, Vakıflar Kanunu Tasarısı.

Zaman



Bu haber 185 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,047 µs