En Sıcak Konular

Darbe savunucusu Çölaşan'a suç duyurusu

11 Mart 2008 16:55 tsi
Darbe savunucusu Çölaşan'a suç duyurusu MAZLUM-DER Taraf gazetesinin bugünkü çağrısına uyup 27 Mayıs askeri darbesini ve Başbakan Menderes ve arkadaşlarının idam edilmesini öven Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan hakkında suç duyurusunda bulundu.

10 Mart 2008 tarihli Taraf gazetesinin manşetinde yer alan, "Darbeci Başsavcı" haberi üzerine; İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Başkanı Emrullah Beytar, darbe hukukunu savunan Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan hakkında suç duyurusunda bulundu. Beytar, suç duyurusu dilekçesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosuna verdi. Dilekçede, Tansel Çölaşan'ın, bir konferansta yaptığı konuşmada, "27 Mayıs askeri darbesini doğru gördüğünü, hukuku ve demokrasiyi askıya alan darbe eylemini devrim olarak nitelendirdiği" vurgulandı. Dilekçede, Çölaşan'ın, "27 Mayıs 1960'taki darbeyi ve darbeyi yapanları açıkça övdüğünün görüldüğü" iddiasına yer verildi.

Suç duyurusu dilekçesinde, Çölaşan hakkında, Türk Ceza Kanununun "suçu ve suçluyu övme" suçunu düzenleyen 215. maddesi uyarınca kamu davası açılması talep edildi.

DEMİREL YORUM YAPMADI

"Türkiye'de Gençlerde Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlık Araştırması"na ilişkin bir toplantıya katılan 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan'ın 27 Mayıs ihtilalini öven ve kendisi için "Morrison" diyen konuşmasıyla ilgili kendisine yöneltilen soruları yanıtsız bıraktı.
Demirel; "Ben, bu konudaki tartışmalara girmem. Birisinin verdiği beyanat üzerine açıklamada bulunmam. Geçmişte bu konu ile ilgili çok söz sarfettim. Şu an için bu konu ile ilgili söyleyeceğim söz yok" diye konuştu. Yine Çölaşan'ın 1960 darbesinin ardından toplumda coşkuyla karşılandığı yönündeki açıklamasının doğru olup olmadığı hatırlatıldığında ise "Biraz evvel söyledim onunla ilgili" cevabını verdi.

KOVUŞTURMA AÇILIP AÇILMAYACAĞI MERAK KONUSU

Tansel Çölaşan'ın açıklamalarından ötürü kendisi hakkında bir disiplin kovuşturması başlatılıp, başlatılmayacağı ise, merak konusu oluşturuyor.

Danıştay Kanunu'nun 6. bölümünde yer alan 67. Madde kovuşturmaya neden olacak suçları şöyle tanımlıyor:

"Danıştay Başkanı, Başsavcısı, başkanvekilleri, daire başkanları ve üyelerinin, yüksek hakimlik vakar ve şerefi ile bağdaşmayan veya hizmetin aksamasına yol açan hal ve hareketleri görülür veya öğrenilirse, haklarında kanun hükümleri uyarınca disiplin soruşturması yapılabilir."

sesonline.net



Bu haber 399 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,356 µs