En Sıcak Konular

Yargı hukuk cinayetine sessiz kaldı

11 Mart 2008 16:50 tsi
Yargı hukuk cinayetine sessiz kaldı Hemen her konuda gündemle ilgili görüşlerini açıklayan yüksek yargı organlarının başkanları, 27 Mayıs darbesini 'devrim' olarak niteleyen ve dönemin Başbakanı Menderes ile iki bakanının idamını olumlayan Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan'a sessiz kald

Yargı organlarının başkanları dün, yargı kurumlarına ya da cumhuriyete yönelik saydıkları eylem ya da söylemlere gösterdikleri refleksi kendi içlerinden çıkan darbe savunuculuğu karşısında esirgedi. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay ile Yargıtay Başsavcılığı'ndan konuyla ilgili yazılı açıklama yapılmadı. Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, görüşme ve konuyla ilgili görüşünü alma talebimize toplantıları dolayısıyla yanıt vermedi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç makamında olmadığından görüşme olanağı olmadı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, toplantıda olduğundan görüşme talebimize yanıt vermedi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise, "Bu tür tartışmalara girmek istemiyorum" diyerek 27 Mayıs ile ilgili düşüncelerinin bilindiğini kaydetti.
Yüksek yargı organlarının sessiz kaldığı Çölaşan sözlerine hükümetten de tepki geldi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de Bakanlar Kurulu sonrasında   Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan’ın açıklamalarına ilişkin soruları yanıtladı.
Çiçek, “Yargı, devletin en önemli erklerinden bir tanesidir. Mümkün olduğu kadar tartışma dışı tutulması lazım. Hele yargı mensupları kamuoyuna yapılan açıklamalarda kurumlarıyla ilgili tartışmaları beraberinde getirir. Çok doğru olmaz. Kaldı ki 27 Mayıs’ın halen tasvipkarı var mı bu ülkede onu da bilmiyorum. Yani üç tane devlet adamını asarak bu ülke ne elde etmiştir. Ben de eski bir adalet bakanı olarak yargı mensupları keşke konuşmasaydı diyorum. Hele hele, toplumda derin ve büyük yaralar açmış konu ise hukuk adamları konuşacaklarsa da emekli olduktan sonra konuşurlar buna engel yok. İfade özgürlüğü var, 301’e girmez.” dedi.


BAYAR: "İSTİFA ETMELİ"
Babası 12 Eylül öncesi dönemde Demirel'in en yakın yol arkadaşlarından biri olan ve 12 Eylül öncesinde Sanayi Bakanı Nuri Bayar’ın oğlu Mehmet Ali Bayar ailesinin de 27 Mayıs’ta büyük mağduriyetler yaşadığını hatırlatarak  27 Mayıs darbe değil, devrimdir” diyen Danıştay Başsacısı Tansel Çölaşan’ın açıklamalarına sert tepki verdi. Bayar, "Ben buna isyan ediyorum, şiddetle kınıyorum. 27 Mayıs’ta devlet cinayet işledi, devletin elinde hala kan vardır. Başsavcının tarafsızlığı kalmamıştır derhal istifa etmeli”dedi.


COŞAR: DARBE SAVUNULAMAZ

Tansel Çölaşan'ın  açıklamalarına,  konuşmayı yaptığı toplantıyı düzenleyen ev sahibi Ankara Barosu'ndan da tepki geldi. Baro Başkanı Vedat Ahsen Coşar, "Sayın başsavcının söylediklerinin hiçbirine katılmıyorum. Baro başkanı olarak da hukukçu olarak da vatandaş olarak da darbeye karşıyım. Hukukçular, yargı organı temsilcileri darbeleri, idamları değil, hukuku, anayasal düzeni savunmalıdır. 'Şu darbedir iyidir ya da bu darbe değil devrimdir' gibi değerlendirmelerin yargı organlarını temsil edenlerden gelmemeliydi" dedi. Coşar Çolaşan'ı eleştirmekle birlikte 'ancak onun da düşüncelerini dile getirme hakkına saygı gösterilmesini' de istedi.

Taraf



Bu haber 376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,016 µs