En Sıcak Konular

Kansızlık başa bela!

11 Mart 2008 16:16 tsi
Kansızlık başa bela! Yorgunluk başlı başına bir hastalık olarak kabul edildiği gibi, asıl nedenini altta yatan çeşitli hastalıklar da oluşturabiliyor. Bunlardan en sık rastlananı ise demir eksikliğine bağlı kansızlık.

Uzun bir günün ya da yoğun fiziksel aktivitenin ardından yaşanan yorgunluk hissinin dışında basit aktivitiler sonrasında dahi beklenmeyecek derecede hissedilen yorgunluklar da var. Prof. Dr. Ayşe Altıntaş’a göre eğer kişide bir türlü geçmek bilmeyen yorgunluk uzun süredir devam ediyorsa bazı hastalıklardan şüphelenmek gerekiyor.

Yaşasın Hayat Kliniği’nde hizmete başlayan Yorgunluk Tanı ve Tedavi Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Ayşe Altıntaş, sorularımızı yanıtlamaya devam ediyor.

Yorgunluk ne tip hastalıklardan kaynaklanabilir?

Yorgunluk ruhsal problemden ya da MS gibi bir beyin hastalığından, bir kas hastalığından kaynaklanabilir. Yine kalp hastalıkları, diyabet, tüberküloz gibi iltihabi hastalıklar, bazen de birtakım kanserler karşımıza halsizlikle, yorgunlukla çıkabilir.
Bu nedenle bağışıklık sistemi hastalıkları, hormonal hastalıklar, nörolojik hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları gibi altta yatan nedenin mutlaka araştırılması lazım.

En sık karşılaştığınız neden hangi hastalık?

En çok karşılaştığımız sorun kansızlık yani anemi ve B12 eksikliği. Toplumumuzda çok sık görülen bir sorun. Özellikle kadınlarda adet döneminde  aşırı kanamalar nedeniyle demir eksikliği anemisini çok sık görüyoruz. Bu hastalar aşırı yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü ve baş ağrısı gibi şikâyetlerle bize geliyorlar.

Nörolojik hastalıklardan MS’te de yorgunluk belirtisini oldukça sık görüyoruz. Hastanın en büyük şikâyeti halsizlik ya da yorgunluk olabiliyor. Bunun dışında miyasteni dediğimiz kas hastalıklarında ve miyopatilerde, hormonal hastalıklardan da en çok hipotiroidide yani tiroit bezinin az çalışması sonucu yorgunluk belirtisine sık rastlıyoruz.

Yorgunluk ruhsal sorunların bir yansıması da olabilir mi?

Yorgunluğun bir psikolojik boyutu var. Psikolojik yorgunluk, depresyonda motivasyonunuzun eksik olduğu, isteksiz olduğunuz durumlarda ve kaygı bozukluklarınız varsa ortaya çıkar. Depresyonda serotonin hormonunun değişikliğinden dolayı hastada isteksizlik, halsizlik, yorgunluk, sabahları dinç uyanamama (hastanın uykusuyla ilgili bir problem olmamasına rağmen)görülür.

Bir de santral yorgunluk diyebileceğimiz beyinle ilgili birtakım hastalıklarda yani hareket mekanizmanızla ilgili direkt beynin işlevi olan bazı fonksiyonlarımız var. Eğer bu merkezlerimizi etkileyen bir sorun varsa yaptığımız aktivitenin karşılığı olmayacak kadar ciddi bir yorgunluk yaşamamız sözkonusu olabilir. Yorgunlukta beynin ve nörolojik sistemlerin önemli rolleri var.

Baş ağrısıyla yorgunluk arasında bir ilişki var mı?

Baş ağrısı ve yorgunluğun bağlantısı birkaç şekilde olabiliyor. Baş ağrısı kliniğine gelen hastaların büyük bir bölümü, fazla efor sarfettiklerinde ardından başlarının ağrıdığını, yorgunluklarının ağrılarını tetiklediğini söylerler.

Ayrıca anemi yani kansızlık nedeniyle hem başınız ağrıyordur hem de yorgunluğunuz vardır. Yani baş ağrısı ve yorgunluk aynı nedenden ortaya çıkabilir. Bir diğer sebep de hasta eğer depresifse kendini hem yorgun hissedecektir hem de gerilim tipi baş ağrıları eşlik edecektir.

Kullanılan ilaçların yorgunluk yapma ihtimali var mı?

İlaçlardan antidepresanlar,  uyku için kullanılan ilaçlar  yorgunluk yapabilir. Hipertansiyon hastalarında da ilaca bağlı yorgunluk görülebilir. Alerjik hastalıklarda ve yine bazı üst solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılan antihistaminikler, ciddi halsizlik ve yorgunluk yapabiliyor.

  Milliyet



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,411 µs