En Sıcak Konular

Çocuklara cep telefonu tehlike dolu

11 Mart 2008 14:04 tsi
Çocuklara cep telefonu tehlike dolu Cep telefonu sektörü yetişkin kullanıcıya doydu, çocuklara yönelik cep telefonu pazarı iyice hareketlendi. Riskler konusunda hiç bir ciddi çalışma yok. 'Yeni başlayanlar için' cep telefonu tartışılıyor.

Tek tuşla arama özelliği olan, ailelerin kısıtlama koyabildiği çocuk telefonu yaygınlaşınca sağlık ve bağımlılık tartışmaları da ivme kazandı.

Oyuncak bir ayıcık kadar sevimli olmasa da şekli ve renkleri çocukları cezbediyor. Bir İspanyol telefon firmasıyla bir oyuncak firmasının ortaklaşa altı yaş ve üstü çocuklara yönelik yeni bir cep telefonunu piyasaya sürmesi tartışmalara yol açtı. Üreticiler çocuklarını merak eden aileleri rahatlatmak, çocukların sosyalleşmesine olanak tanımak gibi avantajları ön plana çıkarmaya çalışsa da bu parlak telefonlar bazı aile ve kurumlarda huzursuzluğa neden oluyor.
ABD, Massachusetts'deki Data Corp. adlı teknoloji araştırmaları firmasının genç cep telefonu kullanıcıları üzerine hazırladığı bir rapora göre ABD'de kayıtlı genç kullanıcı sayısı hızla artıyor ve 2010'a kadar 31 milyon genç kullanıcının pazara gireceği görülüyor.
Sektörün doymuş olması nedeniyle müşteri kitlesini artırmak isteyen cep telefonu üreticileri 2006 itibarıyla yetişkin ve ergenlerle birlikte 8-12 yaş kullanıcılara odaklanmıştı. Tek tuşla arama özelliği olan, ailelerin kısıtlama koyabildiği 'çocuk telefonu'nun marketlerde satılmasıyla sağlık ve bağımlılık tartışmaları da ivme kazandı.
Avrupa'da bazı aileler örgütlenerek hükümetten çocuklara yönelik bu ticaretin yasaklanmasını istiyor. Cep telefonu kullanımının çocuklarda bir sağlık sorununa yol açtığına dair kesin kanıt yok ancak Fransa'da Sağlık Bakanlığı ailelerden çocuklarının cep telefonu kullanımını altı dakikayla sınırlamalarını isteyerek, bu konuda henüz yeterince araştırma yapılmadığını açıkladı bile. Halihazırda Fransa, ABD ve pek çok ülkede cep telefonu kullanan çocukların karşılaşabileceği sağlık sorunları üzerine araştırma projeleri yürütülüyor.

Herald Tribune/Radikal

 



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,222 µs