Buğdayla kumar olmaz! | " /> Buğdayla kumar olmaz! | "/>

En Sıcak Konular

Buğdayla kumar olmaz!

11 Mart 2008 13:18 tsi
Buğdayla kumar olmaz! Haftalardır kıtlık, kuraklık, buğdaysızlık haberleri okuyoruz. Birileri para kazanacak diye içimiz daraldı. Oysa Konya Ovası’ndan gelen haberler çok iyi: Yüksek rekolte bekleniyor. Buğday piyasasında olup bitenleri uzmanlarına sorduk.

Türkiye’nin toplam buğday ihtiyacının yüzde 30-40 kadarı Konya Ovası’ndan karşılanıyor. Konya Ovasında bu sene buğdayla ilgili beklentileri Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Hasan Hüseyin Motuk’a sorduk:

Haftalardır buğdayla ilgili haberler okuyoruz. FAO Türkiye’nin buğday hasadında verimli bir sene olmayacağını bildirdi. Bu seneki buğday hasadıyla ilgili şimdiden bir şey söylemek mümkün mü?

Yağışlara bakarak, havaya bakarak bazı tahminler yapmak tabii ki mümkün. Ama bu tahminlere göre biz Konya Ovası’nda verimli bir sene bekliyoruz. Neden derseniz… Bu sene İç Anadolu Bölgesi sonbahar yağışlarını yeterli miktarda aldı. Kışın da bir miktar kar yağdı. Bütün bunlar çok güzel göstergeler. Şu anda buğday tohumları 8-10 santim boyunda çimlenmiş durumda. İnşallah Nisan ve Mayıs aylarında da yağış alırsak çok verimli bir sene olacağını söyleyebiliriz. Hatta 2005 veya 2006 yılının rekoltelerini yakalayabiliriz. Bu sene 21 milyon tonu geçebiliriz.

Yağışlar açısından iyi bir seneydi diyebiliriz o zaman… Kuraklık, kıtlık sözleri hepimizi psikolojik açıdan biraz sarsmıştı.

Karamsar bir tabloya kesinlikle gerek yok. Bazı haberler çok yanlış veriliyor, araştırılmadan, gerçek nedir bakılmadan yazılıyor. Spekülatif amaçlı haberler yapılıyor.
Ben geçen seneki yağışlarla bu senekileri meteoroloji verileri üzerinden de karşılaştırdım. 2007’de yağışlar bakımından zor bir sene yaşadık ama 2008’de yağışlar çok iyi oldu. Bu sene için iyi bir hasat bekliyoruz.
Bu güzel tablo bu sene için geçerli. Uzun vadede ne olur derseniz onu da açıklayalım. Yeraltı su seviyesi ciddi biçimde düştü. Burada sadece buğday değil pancar, fasulye, kabak, domates de ekiliyor. Su konusunda uzun vadede sıkıntılarımızın olacağı muhakkak.

“TMO daha etkin olmalı”

Ege Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya’ya göre ise spekülatif oyunların önüne geçmek için devlet kurumları etkin rol oynamalı:

Birkaç haftadır buğday, hububat, kuraklık, ihracat haberleri okuyoruz. Türkiye Malzeme Ofisi’nin elindeki buğday stoğunu sıfırladığı söyleniyor. Siz bu haberleri nasıl yorumluyorsunuz?

TMO’nun çalışma politikası değiştirildi. Artık stok yapma gücü yok. Daha önceden buğdayda gümrük vergileri sıfırlanmıştı. Sıfır vergiyle buğday ithalatı yapıldı. Yapılan ithalatı TMO yapsaydı çok daha iyi olurdu. Özel şahıslar yapınca buğday fiyatlarıyla ilgili spekülasyon yapmaları ihtimali fazla. Oysa TMO eliyle yapılan ithalatlarda TMO piyasayı regüle eder, onun ithalat yapması daha doğru. İthalatçılar iç piyasa fiyatlarını düşürmek için de spekülasyon yapıyor olabilirler.

Bir de çok önemli olan su kaynaklarımızın özelleştirilmesi var. Edirne Belediye Başkanı ve Ahmet Özal’ın gözaltına alındığı “dede operasyonu” ile su kaynaklarımızın yabancı şirketlere satılması planı gündeme geldi. Bu kadar kritik bir zamanda su kaynaklarını özel şirketlere ve hatta yabancı şirketlere satmak ne anlama gelir?

Senelerdir bu konuşuluyor. Avrupa Birliği’nin bir toplantısında Türkiye’nin Dicle ve Fırat’ın sularını özelleştirmesi gerektiği, İsrail ile paylaşması gerektiği konuşulmuştu.
Toplumsal fayda için su kaynakları kamu elinde yönetilmelidir. “Parasını bastıran suyu satın alır” anlayışı yanlış. Mesela ekili tarım arazilerinin yakınına yapılan Aquapark’ları düşünün. Aquapark suya daha fazla para vereceği için çiftçi susuz mu bırakılacak?

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,028 µs