'Kürt kartı’ masaya, direniş 'Kürt kartı’ masaya, direniş

En Sıcak Konular

'Kürt kartı’ masaya, direniş 11 Mart 2008 11:35 tsi
'Kürt kartı’ masaya, direniş Demirel’in, Çölaşan’ın, Baykal’ın açıklamalarını siz nasıl okuyorsunuz? Başbakan’ın 6 Nisan’da Diyarbakır’da açıklayacağı iddia edilen Kürt Paketi ile bu direniş arasındaki bağı, siz de kurabildiniz mi? iyibilgi, Kürt p

Türkiye’nin kadim sorunu Kürt meselesi çözülüyor mu ne?

PKK uzun bir dönemdir suskun, insanlar sorunun barışçıl bir yoldan hal yoluna konulmasından yana, en önemlisi devlet bu konuda askeriyle siyaseti ile ortak akıl geliştirmiş durumda. Büyükanıt ile Erdoğan’ın bir kol kola girip fotoğraf vermediği kaldı…

Bir düşünün. Türkiye, daha birkaç ay önce ‘Türklere Kürt kedisi bile vermem’ diyen Talabani’nin ülkesine kara harekâtı düzenledi.

Avrupa operasyonu perde gerisinden izledi. ABD istihbarat paylaşarak destek verdi. Talabani ve merkezi Irak hükümeti kısık sesli (numaradan) tepkiler gösterdi.

Topraklarına girilen Barzani bile deyim yerindeyse neredeyse gıkını çıkarmadı.

Ve Talabani, ülkesine asker botları ile giren bir ülkeye, botların havaya kaldırdığı toz daha yere inmeden bir ziyaret gerçekleştirdi.

Şimdi koltuklarımıza yaslanıp sükûnet ile şu soruyu soralım: Ne oluyor?

Varan 1: ABD, Barzani’yi gözden çıkardı ve Irak’ta merkezi hükümetten yana karar kıldı. Barzani bu emrivakii kabul etmek zorunda kaldı.

ABD, Kürtlerin merkezi Irak hükümetinde güçlenmesine garanti verdi. Karşılığında PKK’nın bölgeden tasfiyesine ve Kürdistan’ın bir süre daha ertelenmesine karar verildi.

Varan 2: Hadisenin dışarıyla bağlantısını bir kenara bırakalım ve az önceki senaryoyu bir kenara bırakalım.

Türkiye’de hükümet ve asker akan kanı durdurmak için ortak karar aldı. Irak’a göstermelik bir kara harekâtı düzenlendi ve tarafların gazı alındı.

Türkiye, Kürt vatandaşlarının temel haklarını tanıyacağı gibi Irak sınırını açıp Güneydoğu’yu kalkındırma yoluna girdi. Bölge tümden Ankara’nın omzunda bir yük olmaktan çıkacak.

Gözler Tayip Erdoğan’ın Nisan ayında yapacağı Güneydoğu gezisinde.

Dün Sabah’a konuşan, Erdoğan'ın eski danışmanı, gazeteci Mehmet Metiner, Erdoğan’ın Kürt Paketi’ni 6 Nisan’da Diyarbakır’da açacağını söyledi.

Kulislerde ki iddialara göre, bu pakette öyle şeyler var ki, AKP’ye Diyarbakır’ı getirebilecek denli reformlarla dolu. Seçim yatırımı veya değil ama Kürt sorunu noktasında ciddi açılımlar kapıda…

Varan 3: Bu planı gören bazı siyasetçiler, bürokrasi ve kurumlar direnişe geçti.

Zapsu AKP’den ‘hedef saptıran’ açıklamaları eşliğinde istifa etti. Türbanı dona benzetti, hükümeti ilgisiz bir noktadan köşeye sıkıştırmak istedi.

Öne sürülen Süleyman Demirel, tıpkı Zapsu gibi ‘hedef saptırmak için’ türban gibi buzdağının görünen yüzündeki bir konu hakkında yerli yersiz açıklamalar yaparak hükümet üzerinden 'Kürt paketi ittifakı'na bel altından çalışmaya başladı.

Demirel’in bir tek sen kaldın dediği Baykal bu planı gördü. Geçtiğimiz günlerde yaptığı ‘Harekât göz boyama idi’ açıklaması ile planı ifşa etmek istedi. TSK’ya meydan okuma pahasına Kürt paketine karşı çıktı.

Emin Çölaşan’ın hukukçu eşi Tansel Çöleşan resmi tamamladı. Darbeyi öven açıklamalar yapan Bayan Çölaşan, hükümete, hatta askere idam sehpasını hatırlattı.

Sizce bu senaryoların hangisi doğru. Hiçbiri mi? Yoksa… Hepsi der gibi oldunuz bir an değil mi?

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 1,864 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,183 µs