300 milyar dolarla ne yapılmaz ki... | " /> 300 milyar dolarla ne yapılmaz ki... | "/>

En Sıcak Konular

300 milyar dolarla ne yapılmaz ki...

11 Mart 2008 10:17 tsi
300 milyar dolarla ne yapılmaz ki... 300 milyar dolar... PKK terörünün ülkemize maliyeti bu... Peki bizim Kürt sorunumuz olmasaydı ve demokratik bir ülke olsaydık, 300 milyar doları ölüme değil yaşama yatırsaydık ne olurdu? Şu olurdu...

Faik Akçay/Yeni Şafak

300 milyar doların ağır faturası

Savaşların insanlara ödettiği bedelleri sayılarla, yazılarla, öykülerle, romanlarla, tarih yapıtlarıyla, gerçek boyutlarıyla anlatmanın olanağı yoktur. Savaşlar, savaş araç-gereçleri için harcanan paralar, insanlığın sağlığı, eğitimi, yaşam koşullarının düzeltilmesi için harcansa, uygarlığımız bugünkünden çok daha güzel noktalarda olurdu.

Cemil Çiçek, yaptığı bir konuşmada şunları söyledi: "PKK örgütünün ülkemize vermiş olduğu zarar 1984'ten bugüne kadar yaklaşık 300 milyar dolar. Ülkemiz bu parayı başka şekilde kullansaydı şimdi dünya ülkeleri içinde 7. sıradaydı.". Bu açıklama sınır ötesi operasyondan önce yapıldı. Sınır ötesi operasyonun ne kadar harcamaya patladığı henüz belli değil. Bunu kamuoyunun gerçek boyutlarıyla bilme, öğrenme olanağı yok. Ne açıklamayı uygun görürlerse onu biliyoruz.

300 MİLYAR DOLARA NELER YAPILIRDI?

Sınır ötesi operasyondan önce yapılan 300 milyar dolar harcama, barış, bir arada yaşama duyguları içinde, mal ve hizmet üretimine harcansa, Türkiye'nin bir kuruş dış borcu olmazdı. Bütçenin yarsısı faiz ödemelerine harcanmazdı. Anaokulundan yükseköğretime dek tüm eğitim basamaklarında eğitim kurumu eksikliği kalmazdı. Okulsuz, öğretmensiz köy bulunmazdı. Tüm birimleri olan hastanesiz il, ilçe kalmazdı. Bugüne değin yapılmış olan otoyolların 30 katı kadar otoyol yapılırdı. Fabrikasız bölge, il kalmazdı. Milyonlarca insana iş, aş kapısı açılırdı. 100 milyar doları geçen Türkiye'nin dışsatımı, 300 milyar dolarlara dayanırdı. Hastane kuyruklarında ölen yurttaşımız kalmazdı. Evleri yıkılan, köyleri boşaltılan insanlar, evlerinde, işlerinde mutlu bir yaşam sürerlerdi. 40 bin insanın kanı akmazdı. Bu 40 bin insan bugün ekonominin, toplumsal yaşamın içinde mal ve hizmet üreten birer değer olarak aramızda olurlardı. Ölen hayvanlar, bunlardan doğan yavrular soframıza et, süt, besin kaynağı, sırtımıza kazak, kürk, ayağımıza çorap olurlardı.

Emekli komutanlarımızdan Erdal Sarızeybek kitabında, "...1 PKK'lının bertaraf edilmesinin devlete maliyeti 10 trilyon Türk Lirası'dır. 10 trilyon Türk Lirası'yla bir PKK'lı bertaraf edilmiştir." demektedir. 1 teröristin ortadan kaldırılması için harcanan 10 milyon YTL (10 tirilyon TL.) ile, tanesi 150 bin YTL'den 67 daire alınırdı. Orta ölçekli bir sanayi kuruluşu, 10 okul, 1 hastane yapılabilirdi. Kilogramı 15 YTL'den 715 bin kişiye birer kilogram et, şişesi 500 YKR'dan 20 milyon insana birer şişe su, günde 10 YTL harcayacak 1 milyon kişiye bir günlük geçim parası, ayda 250 YTL burs verilen 40 bin öğrenciye bir ay para ödenebilirdi.

"...Yürürlük tarihi henüz belli olmayan sosyal güvenlik reformu, uygulanacağı ilk üç yılda bütçeye 1 milyar YTL ek yük getirecek. 5 puanlık prim indirimiyle reformun maliyeti 10.7 milyar YTL'yi bulacak." (Ali Berat Meriç, Reformun maliyeti 11 milyar YTL olacak, 24.12.2007, Yeni Şafak) 70 milyon insanımızı sağlık güvencesine kavuşturmak için harcayacağımız parayı, kaç terör yanlısının yok edilmesi uğruna harcadığımızın dökümü ortadadır.

800 bin dolayında olduğu söylenen askerlerin, sözgelimi 600 bini üretimde, ağaçlandırmada, çevrenin korunmasında, yol, okul, hastane yapımında, mal ve hizmet üretiminin herhangi bir yerinde üretici olarak ekonomik yaşama katılsalar, Türkiye dünyanın en güçlü ülkeleri arasına girme yolunda hızla ilerler. Savaş gereçleri üretimi nedeniyle doğaya salınan zararlı maddelerin insanlığa ne bedeller ödettiğini net biçimde ortaya koyma olanağı yok.

Türkiye, bütçesinden savunmaya en çok pay ayıran ülkelerin ön sıralarında gelmektedir. (İran 3.8, Rusya 4.3, Pakistan 4.4, Türkiye 4.9) Bunun yanında, Türkiye sağlık harcamalarında, dünya ülkeleri arasında son sıralarda yer almaktadır. "Kişi başına sağlık harcaması, ABD'de 5635, Yunanistan'da 2011, Kore'de 1074, Yeni Zelanda'da 1886, Macaristan'da 1115, Türkiye'de 452 dolar."

Savunma harcamalarımız oran olarak çok olmanın yanında, demokratik bir toplumda olması gereken kamuoyu denetiminin dışındadır. "... Milli Savunma Bakanlığı bütçesi, bütçe dışında iki ayrı kaynaktan besleniyor. Önemli olan bu. 1- Modernizasyon adı altında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bir para ayrılıyor. Bu para bu yıl için üç milyar dolar. 2- Savunma Sanayii Fonu'ndan ayrılan bir pay var, bu miktar bu yıl 1.3 milyar dolar. Dolayısıyla, bütçenin dışında, toplam 4.3 milyar dolar daha, bu yıl Milli Savunma Bakanlığı'na veriliyor. 3- Terörle mücadelede görev alan ve sınır ötesi operasyonda görev alabilecek Jandarma Genel Komutanlığı'nın bütçesi ayrı. Bunların ötesinde, ilginç nokta şu. Hâlâ ihtiyaç duyulursa, olabilir savunma harcamaları, hesaplama ötesinde artabilir, bu durumda başka bakanlık bütçelerinden kısıntı yapılıyor, Milli Savunma Bakanlığı'na aktarılıyor. Geçmişte bunun örnekleri var. Örneğin, yatırımlardan kısılıyor, örneğin tarımsal desteklemeden kısılıyor." (Yalçın Doğan, Operasyonun maliyeti devlet sırrı, 15.11.2007, Hürriyet Gazetesi.)

Savaşlarda canını, malını, sevdiklerin yitirenler, insan kanı, canı üzerinden kazanç sağlayanlardan daha çok, daha acılıdır. Kuzey Irak'a bomba atma yerine, mal ve hizmet satsak, bu yöntemle elde edileceklerden daha kazançlı olurduk.

"...Bizim medyamızda estirilen "zafer çığlıkları", giderek, "uluslararası medya"da bir "bumerang" etkisi yapmaya başlamış görünüyor" diyen Cengiz Çandar, The Economist 'den şu alıntıyı yapmış : "... yirmi yıldan fazla süren savaşın ardından, Türkiye'nin generalleri ve siyasetçileri, Kürt sorunlarını sadece askeri önlemlerin çözemeyeceğini kabulleniyorlar." Son deneyle, bu gerçeği iyice anlamış olmalıyız. Bu sorunun çözümünün, sivil çözüm yollarından geçtiğini algılamamız zorunludur.

BARIŞTAN BAŞKA ŞANSIMIZ YOK

Duygularımızla değil aklımızla çözümler üretme çabasında olmamız gerekmektedir. Ülkemizi böyle bir noktaya taşımak, küçük bir azınlık dışında kimseye yarar sağlamayacaktır.

Savaşlarda yapılan harcamaların bedelini yoksul halk yığınları öder. İnsan yığınları, ödedikleri bedellerin gerekli olduğu yanılsaması noktasına taşırlar. Hiçbir parasal değerle ölçülemeyecek insan kanı üzerinden çıkar sağlamaya çalışanlar için, her yolu denemekte bir sakınca yoktur. Çocuğunun tabutunu kucaklayan bir anaya, yavrusunun niçin öldürüldüğünü sorma yerine, "öteki oğlumu da kurban ederim" dedirtirler.

Türkiye gibi bütçesinin yaklaşık yarısını borçlarının faizlerini ödemek için harcamak durumunda olan bir ekonomiye, herhangi bir savaşın yarar sağlayacağını söyleme olanağı yoktur. Sınır ötesi saldırı sonunda Türkiye ekonomisi sıkıntılı bir döneme girmiştir. Sıkıntılar giderek artacaktır. Bu sıkıntıyı geniş halk yığınları çekecek, bedeli onlar ödeyecektir. Bu bedellerin ödenmesi, ülkenin yıllarını alacaktır. Yalnız ülkemizde, bölgemizde değil tüm dünyada savaş çılgınlığının son bulması insanlığın en önemli sorunudur.



Bu haber 851 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,310 µs